Tips voor het maken van een geluidsisolerende omkasting voor apparaten zoals pompen, compressoren en machines.

Stappenplan voor het isoleren van apparaatbehuizing

Veel vragen van onze klanten gaan over geluidsoverlast van apparaten in- en om het huis, werkplaats of hobbyruimte. Uiteraard vindt u ook voor dit geluidsprobleem bij ons de juiste oplossing. Vaak kunt u met één product uw geluidsprobleem oplossen, zoals met onze handige wasmachinedempers. Soms vergt geluidsisolatie van een apparaat een uitgebreidere oplossing, zoals een geluidsisolerende behuizing. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld laten wij u graag zien hoe u zelf een geluidsisolerende behuizing voor uw apparaat kunt maken. Met deze oplossing kunt u zeer goede resultaten behalen!

Voor welke toepassing is deze oplossing geschikt?
U kunt deze oplossing onder andere gebruiken voor het oplossen van deze geluidsproblemen:
- Het stiller maken van pompen bijvoorbeeld zwembad, jacuzzi of aquarium.
- Het stiller maken van een compressor (zie ook deel 2: Luchtcompressor isolatie).
- Het stiller maken van een generator.

Producten die u op Akoestiekwinkel.nl kunt bestellen
Deze producten kunt u bij ons bestellen voor het maken van uw geïsoleerde behuizing:

 • Isomat TS14: deze geluidsisolerende matten gaat u tegen het plaatwerk van de behuizing lijmen.
 • Contactlijm: Met deze lijm kunt u de Isomat TS monteren. Tip: gebruik voor kleine projecten de handige spuitbus, één bus voldoende voor ruim 2 m².
 • Merfocell PU: Zelfklevende geluidsabsorberende platen die vuil en vocht afstotend zijn (voorzien van een PU toplaag). Deze platen plakt u met de zelfklever op de Isomat TS. Dit verhoogt de geluidsisolatie van uw behuizing. Tip: hoe dikker, hoe beter!
 • Acustitape: Tape voor het afplakken van Merfocell PU naden en kieren om geluidslekken en indringen van vocht en vuil te voorkomen.
 • Regufoam: Met deze trillingsisolatie kunt u de behuizing trillingsvrij opstellen om zo contactgeluid te isoleren. In dit voorbeeld Regufoam type D150 met een dikte van 25 mm versneden naar voetjes van 100 x 100 mm.
 • Aluphon demper: Het luchtgeluid van uw apparaat wordt hierdoor gedempt afgevoerd.
 • Sika Flex kit: Montage- en afdichtingskit.

Andere benodigheden
Deze zaken dient u ook in huis te hebben voor het maken van uw behuizing:

 • Plaatmateriaal voor de behuizing, bijvoorbeeld MDF of multiplex. Bij het kiezen van het plaatmateriaal geldt: hoe zwaarder, hoe beter! Massa = Isolatie. 
 • Hobbymes.
 • Decoupeerzaag.
 • Rond ventilatierooster, badkamerventilator of PC-fan.
 • Optioneel: hang- en sluitwerk, zodat de geluidsbron toegankelijk blijft voor onderhoud en dergelijke.
 • Tochtband.

Stappenplan voor het maken van de behuizing (10 stappen)
Heeft u alle benodigdheden in huis? Mooi! Dan kunt u beginnen met het maken van de geluidsisolerende behuizing. Wij hebben alvast de stappen voor u op een rij gezet:

 1. Zaag het houtwerk op maat en let hierbij op voldoende ruimte rondom het apparaat voor ventilatie en de ruimte voor het aanbrengen van absorptiemateriaal. Het ene apparaat heeft meer ventilatie nodig dan het andere. Raadpleeg de handleiding van het apparaat of informeer bij uw leverancier naar de specificaties. Zaag twee ronde cirkels in het houten deel dat u voor het plafond van de behuizing gaat gebruiken. Hier worden later de ventilatiedempers op gemonteerd. Omdat warme lucht opstijgt is het plafond van de behuizing de beste plaats voor de luchtafvoer. Een andere plaats kan natuurlijk ook. Dit is afhankelijk van uw ontwerp en situatie. Gaat u de Aluphon demper gebruiken voor de luchtafvoer? Zaag dan een gat met een diameter van 100 mm. De diameter van het andere gat hangt af van de manier waarop u lucht gaat aanvoeren: passief (bijv. met een rond ventilatierooster) of actief (bijv. met een badkamerventilator of PC-fan). Zorg ervoor dat het deel dat voor de bodem wordt gebruikt een iets groter oppervlak heeft (iets breder en langer), zodat de behuizing hierop kan rusten. Dit wordt de bodemplaat.
 2. Snij de Isomat TS geluidsisolatie op maat van de houten delen. Tip: houd een klein beetje ruimte over aan de randen, zodat de houten delen goed passen en de Isomat delen goed op elkaar aansluiten.
 3. Snij de Merfocell PU (of ander absorptiemateriaal) op maat van de Isomat TS delen die op de houten wanden bevestigd worden.
 4. U voorziet de houten wanden van de behuizing van een bescheiden laagje contactlijm. Laat de Saba of Zettex contactlijm ongeveer 5 minuten indrogen.
 5. Druk de Isomat stevig in de lijm van de houten delen. Voorkom het insluiten van luchtbellen . Het uitharden van de lijm duurt ongeveer 12 uur, afhankelijk van de luchtvochtigheid.
 6. Als u de plaatdelen direct wilt verwerken (zonder 12 uur op de lijm te wachten) dan raden wij aan om de Isomat platen met korte schroefjes vast te zetten. Plaats op iedere hoek een schroef en op de lange zijde 6 stuks. In het praktijkvoorbeeld ziet u dat de schroeven van buiten naar binnen worden vastgezet.
 7. Zet met de verwerkte plaatdelen de behuizing in elkaar, met uitzondering van de bodem. Kit de naden en kieren tussen de platen af met Sika Flex kit. Dit voorkomt geluidslekken. Monteer eventueel hang- en sluitwerk op het voorste plaatdeel, zodat de geluidsbron eenvoudig toegangelijk blijft.
 8. Plak de op maat gesneden geluidsabsorptie tegen de Isomat delen aan. Deze geluidsabsorberende platen zijn zelfklevend en hierdoor gemakkelijk te verwerken. Deze laag voegt extra geluidsdemping toe aan de behuizing. Plak de naden en kieren tussen de geluidsabsorberende platen af met Acustitape, ook dit voorkomt geluidslekken.
 9. Monteer een Aluphon demper in het ronde gat van 100 mm aan de buitenkant en kit de mof van de demper af met Sika Flex (druk de demper stevig aan). Dit wordt het luchtafvoerkanaal. Voor het aanvoeren van lucht kunt u een passief ventilatierooster gebruiken of een actieve oplossing, zoals een badkamerventilator of PC-fan. Een PC-ventilator is goedkoop, stil en verbruikt weinig stroom.
 10. De laatste stap is het plaatsen van de houten plaat die de bodem gaat vormen. Snij uit een plaat Regufoam (type 220 kg/m³ en 25 mm dik) 4 vierkante blokjes. U lijmt deze 4 blokjes als trillingsdempende voeten aan de onderkant van de bodemplaat. Het doel is dat deze trillingsdempers ongeveer 10% inveren in rusttoestand. Zorg dat het apparaat niet kan verschuiven. Apparaten met aanvoer van bijvoorbeeld gassen of vloeistoffen dienen mogelijk te worden voorzien van flexibele leidingen.

Foto's: hoe ziet dit er nu in de praktijk uit?
Van een tevreden klant hebben we deze afbeeldingen ontvangen. De afbeeldingen laten ons stappenplan zien:

Geluidsbron: een Dental compressor
De geluidsbron: een Dental compressor.

Isomat KE op de houten delen gelijmd.
Isomat TS14 op de houten delen gelijmd.

Houten behuizing met Isomat KE, Merfocell PU, een Aluphon luchtafvoerdemper en een ventilatierooster
Behuizing met Isomat TS, Merfocell PU een Aluphon luchtafvoerdemper en ventilatierooster.

Houten geluidsisolerende behuizing in gesloten toestand
Geluidsisolerende behuizing in gesloten toestand.

Voilà, uw geluidsisolerende behuizing is nu klaar
U kunt het geheel nu op zijn plek zetten. Begin met het plaatsen van de bodemplaat. Plaats vervolgens de geluidsbron op de bodemplaat. Daarbovenop plaatst u de geluidsisolerende behuizing. De oplossing is nu klaar voor gebruik!

Het eindresultaat in de praktijk
Met deze oplossing is, afhankelijk van de bron, een geluidsdemping van maar liefst 20 decibel haalbaar. Veel klanten ervaren dit als een vermindering van tenminste 50% van het geluid! Dit is een behoorlijke reductie. Zeker als deze oplossing wordt geplaatst om overlast naar de buren of de omgeving te verminderen.

Onze klant heeft deze oplossing met succes toegepast. Dat hij tevreden is over het eindresultaat blijkt uit zijn reactie:

Beste heer,
Enige tijd geleden heeft u mij geadviseerd over het isoleren van een Dental compressor. Inmiddels is de kast geplaatst.
De eerste foto geeft de uitgangspositie weer. De geluidssterkte was 70 dB. 
De tweede foto geeft de met Isomat KE beplakte multiplexplaten weer. Teneinde demontage mogelijk te maken zijn de platen met vleugelmoeren gemonteerd. De onderplaat is op Regufoam geplaatst en de compressor op 2 betontegels van 30 x 30 cm. 
De derde foto geeft de opgestelde platen weer. 
De vierde foto de deels met Merfocell PU beplakte binnenzijde. Links de demper en rechts de ventilator (die voor badkamerontluchting is bedoeld).
De vijfde foto is van de gesloten kast. Voor makkelijke bereikbaarheid is deze plaat snel m.b.v. zogenaamde theekistsluitingen te verwijderen. 
De geluidssterkte is teruggebracht tot 50 dB. De warmteafvoer lijkt voldoende, maar zal nader worden getest bij warm weer. Een demper voor de inlaat lijkt vooralsnog niet nodig. Vanwege de ruimte is de kast wel iets kleiner geworden dan aanvankelijk de bedoeling was. In eerste instantie lijkt de missie geslaagd en ik ben blij met het behaalde resultaat.

Met vriendelijke groet

Vragen? Contact
Neemt u dan Contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op uw vragen. Wilt u liever meteen antwoord op uw vragen? Bel ons dan op (+31) 0183-643885.