Buitenboordmotor isoleren

Wat is het probleem? Buitenboordmotor isoleren
Het motorgeluid van de buitenboordmotor is meestal behoorlijk aanwezig met als resultaat weinig vaarcomfort, zeker op langere tochten. De dunne en lichte kunststof kap isoleert weinig of geen motorgeluid. De uitdaging is om het juiste materiaal op de juiste plaats toe te gaan passen, hieronder leest u welk product u het best kunt gebruiken.

Wat is de oplossing?
Door de motorkap van binnen naadloos te voorzien van absorptiemateriaal wordt de motor als het ware ingepakt en zal het geluidsniveau dalen. De temperatuur onder de motorkap bepaald welke materialen u wel of niet kunt gebruiken, controleert u dit dus goed voordat u een product gaat toepassen!

Temperatuur tot 70 graden
Toe te passen absorptiematerialen zijn Acusticab of Merfocell PU. Deze producten zijn allen zelfklevend en voorzien van een olie- en vochtdichte toplaag. De naden van deze platen plakt u af met Acustitape

Temperatuur 70 tot 110 graden
In deze situatie voorziet u de kap van een absorptiemateriaal met een beschermende glasdoekweefseltoplaag. De producten Merfocell GW en Flamex GW komen hier in aanmerking. Beide producten zijn zelfklevend. Flamex GW is een stijve plaat en uitsluitend geschikt voor een vlakke ondergrond.

Temperatuur 110 tot 200 graden
Gebruik hier geen absorptiematerialen maar hittebestendige, op glas gebaseerde, producten. Bij uitstek gebruikt u Aluglass 15S. Dit product kan gemakkelijk tot 200 graden belast worden. De zelfklever is bestand tot ongeveer 80 graden. Het kan dus nodig zijn om mechanisch te zekeren met Plakpennen of met schroeven en ringen.

Tip
Hangt de motor in een bun? Voorzie deze dan van absorptiemateriaal, dit verminderd reflecties en zo het afstralen van het geluid naar de omgeving. U kunt hier de Merfocell PU toepassen.

Hieronder vindt u alle beschreven producten voor het isoleren van de buitenboordmotor

Filteren
 1. Acustitape Afplakband
  Acustitape Afplakband
  Afplakken van naden en kieren
  • Voor het afplakken van naden en kieren
  • Voorkomt intrekken van olie, vocht en vuil
  • Makkelijk schoon te houden

  Vanaf € 33,28

  (incl. btw)
 2. Acusticab
  Acusticab
  Vuilwerend absorptieschuim
  • Absorptieschuim met toplaag
  • Eenvoudig op maat te snijden
  • Voorzien van zelfklever

  Vanaf € 34,38

  (incl. btw)
Filteren

Geluidsisolatie voor jacht- en scheepsbouw
Meer informatie over het isoleren van vaartuigen vindt u op de overzichtpagina 'Boten & Jachten'.