Geluidsisolatie

Met de juiste geluidsisolatie is er voor elk geluidsprobleem een oplossing. Wilt u een muur, plafond of vloer isoleren tegen lucht- of contactgeluid? In ons ruime geluidsisolatie gamma vindt u vast de oplossing die u zoekt. Akoestiekwinkel is al meer dan 40 jaar specialist in geluid- en lawaaibeheersing.

Klik hier als u meer wilt weten over geluidsisolatie of kies hieronder het juiste icoon voor meer uitleg per categorie.

Filteren
Pagina
Filteren
Pagina

Wilt u het mooie geluid van uw muziekinstallatie of -studio binnen de kamer houden? Of hunkert u naar rust en stilte en bent u daarom op zoek naar geluidsisolerende materialen om verkeerslawaai of lawaai van de buren buiten uw woon- of werkruimte te houden? In beide gevallen hebt u materiaal met geluidsisolerende eigenschappen nodig.

Wat is geluidsisolatie?
Met geluidsisolatie isoleert u het geluid. Dat klinkt misschien logisch, toch is het dat niet altijd. De term geluidsisolatie wordt namelijk niet altijd correct gebruikt. Wilt u de akoestiek in uw ruimte verbeteren omdat u bijvoorbeeld last hebt van nagalm? Dan hebt u geen geluidsisolatie nodig maar geluidsabsorberend materiaal.

Voor het isoleren van geluid geldt: hoe zwaarder het materiaal, hoe beter het geluid geïsoleerd wordt. Geluidsisolerende materialen kan u daarom herkennen aan een hoog gewicht. Hiermee wordt de ondergrond stijver en zwaarder gemaakt, waardoor geluidsgolven minder doorgelaten worden.

Wat is een ontdreuningsplaat?
Ontdreuning, of anti-dreun, is een bijzondere vorm van geluidsisolatie. Een ontdreuningsplaat voorkomt dat trillingen zich verplaatsen in een licht plaatmateriaal, zoals staal of aluminium. Hierdoor verdwijnt de typische gong-klank zoals u die misschien kent van (oude) autoportieren of een RVS spoelbak.

Hoe bouw ik een box-in-box?
Wilt u optimale stilte ervaren in een bepaalde ruimte? Dan bouwt u een zogenaamde box-in-box. De naam spreekt voor zich: in een bestaande kamer bouwt u een nieuwe kamer die u volledig van mekaar loskoppelt. Dit doet u door middel van een zogenaamde zwevende vloer, geluidsisolerende voorzetwanden en een zwevend plafond. Dit klinkt heel wat ingrijpender dan het is. Lees er hier alles over.

Veelgestelde vragen over geluidsisolatie

Q: Wat is de beste isolatie tegen geluid?
A: De beste geluidsoplossing hangt af van de ruimte, het oppervlak en het gewenste effect. Akoestiekwinkel heeft voor elke situatie een passende oplossing. Zoekt u geluidsisolatie voor een specifiek doel of een specifieke ruimte? Kijk dan op onze categoriepagina en kies de juiste toepassing. Bent u op zoek naar isolatie oplossingen voor uw woning of kantoor? Ga dan direct naar muurisolatie, plafondisolatie of vloerisolatie.

Q: Welke geluidsisolatie gebruik ik voor een wand die ik deel met de buren?
A: Geluid van de buren wordt vaak via wanden en plafond verspreid. De oplossing om muren en plafond geluidsdicht te maken hangt af van uw woonsituatie en de geluidsbron. Klik hier als u meer wilt weten over burengeluid.

Q: Hoe isoleer ik mijn plafond tegen geluid?
A: Om geluidsproblemen van een bovenliggende verdieping te isoleren, is het belangrijk om te weten waar het geluid ontstaat en hoe het zich voortplant. Het correct isoleren van een plafond vereist dan ook een grondige aanpak. U leest er alles over op onze pagina over Geluidsisolatie voor plafonds. Twijfelt u aan de correcte aanpak? Dan adviseren wij u graag.

Q: Welk materiaal dempt geluid?
A: Geluidsisolatie kan u herkennen aan een hoog gewicht. Het zijn vaak stugge geluidsisolatieplaten van materialen zoals bitumen, butyl rubber of kunststof.

Q: Hoeveel kosten geluidsisolerende materialen?
A: Dit is sterk afhankelijk van de toepassing en de oppervlakte van de ruimte die geïsoleerd moet worden.

Q: Is glaswol geluidsisolatie?
A: Nee. Glaswol isoleert het geluid niet. Onze Eco-coustic Cotton is een uitstekend alternatief voor glaswol. Het is enkel geschikt voor thermische isolatie en als vulling in akoestische absorptie panelen. Het is dus een vul- of een absorptiemateriaal en geen isolatiemateriaal.

Q: Zijn cellulose isolatievlokken geschikt als akoestische isolatie?
A: Nee. Cellulose isolatievlokken zijn enkel geschikt voor het thermisch isoleren van holle ruimtes. Bent u van plan om cellulose isolatievlokken toe te passen? Houd er dan rekening mee dat u naar alle waarschijnlijkheid akoestisch zal moeten ‘na-isoleren’. Dat doet u met Isomat KE.

Q: Hoe goed werkt geluidsisolatie materiaal?
A: Met het juiste materiaal kan het geluid in een ruimte sterk worden geïsoleerd. Elke situatie vraagt echter om een andere oplossing. Bij Akoestiekwinkel hebben we ruim 40 jaar ervaring in professionele geluidsoplossingen. Twijfelt u bij de keuze? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren u graag.

Q: Waar plaats ik geluidsisolatie?
A: De plaatsing is afhankelijk van de plek waar een probleem vandaan komt. Kijk voor tips en uitleg op onze tips pagina’s.

Overige vragen over geluidsisolatie?
Twijfelt u bij de keuze? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!