Geluidsisolatie voor plafonds

Wat u moet weten
Om geluidsproblemen op te lossen is het belangrijk om te weten waar dit probleem nu eigenlijk uitbestaat en hoe het zich voortplant. Hieronder wordt in het kort uitgelegd waar een geluidsprobleem uit kan bestaan en waar u het mee kunt isoleren.

Wat is luchtgeluid?
Dit zijn de klanken voortgebracht door een geluidsbron die voor de overlast zorgt. Vormen van luchtgeluid zijn spraakgeluid, televisie-/radio, apparaten en verkeersgeluiden.

Wat is contactgeluid?
Dit zijn de geluiden die worden geproduceerd door het in beweging brengen van de constructie in een gebouw, bijvoorbeeld vloeren, wanden of plafonds. Vormen van contactgeluid kunnen zijn  loopgeluiden, sluiten van deuren, spelende kinderen (b.v. het laten vallen van speelgoed) of resonerende machines- en apparaten zoals een wasmachine. U ervaart dit vervolgens als klanken of fysieke trilling. Klanken van apparaten worden vaak als bromtonen waargenomen.

Wat is flankerend geluid?
Een plafond dat van het ene pand doorloopt via een (enkelsteens)muur naar het andere pand straalt flankerend geluid af. Het kan zijn dat alleen het plafond isoleren niet voldoende is, ook de wanden moeten dan worden geïsoleerd met bijvoorbeeld Merfoflex voorzetsysteem.

Wat moet ik isoleren en met welke producten?
Overlast van luchtgeluid afkomstig van bovenburen komt voor het grootste deel door de directe scheiding met de buren. In dit geval dus het plafond. Door het plafond af te schermen met Merfoflex voorzetsysteem kunt u het probleem verminderen. Het geluid dat werd afgestraald van het plafond  wordt na de montage van Merfoflex geabsorbeerd door de akoestische vulling Akoestiwol en geïsoleerd door de twee gipsplaten die ontkoppeld zijn gemonteerd op de verende Merfoflex Tussenregels. Deze aanpak wordt ook wel het “kamer-in-kamer” principe genoemd, een zwevende kamer in een bestaande kamer creëren, dit is dan ook de beste aanpak. Hoe meer scheiding u met de buren kunt maken met Merfoflex des te beter het resultaat.

In wat oudere panden met houten en lage plafonds is het product Merfoflex misschien te dik. U voorziet dan de holle ruimten tussen de balken tenminste voor 70% van Akoestiwol en werk dit af met twee lagen gipsplaat met daartussen extra massa in de vorm van Isomat KE. Let op! U heeft dan geen zwevend plafond maar deze oplossing is dan wel de beste. 

Wat kan ik aan resultaat verwachten?
Het gedrag van trillingen en geluid is complex, het is lastig om te voorspellen wat het eindresultaat zal zijn. Daarom zijn bovenstaande producten getest en gemeten in laboratoria om een indicatie te kunnen geven. U vindt deze informatie terug in het te downloaden productblad samen met de handleiding. Het resultaat wordt beïnvloed door o.a. de bouw en constructie van het pand en de hoeveelheid flankerend geluid dat op andere manieren bij u binnenkomt.

Hieronder vindt u de producten voor het isoleren van het plafond


Filteren
 1. Merfoflex |Merfoflex Tussenregel 120 mm
  Merfoflex | Voorzetwand- en plafond
  Waardering:
  92%
  • Akoestische ontkoppelingsregel
  • Hoge geluidsisolatie
  • Breed inzetbaar

  Vanaf € 7,96

  (incl. btw)
 2. Akoestiwol | Spouwvulling
  Akoestiwol | Spouwvulling
  • Polyesterwol
  • Geluidsabsorberende, thermische isolerende spouwvulling
  • Milieuvriendelijk, duurzaam en 100% recyclebaar

  Vanaf € 11,36

  (incl. btw)
 3. Isomat KE | Isolatieplaat
  Isomat KE | Isolatieplaat
  Waardering:
  87%
  • Zware kunststof massaplaat
  • Geluidsisolerend
  • Bestand tegen water, olie en vele oplos- en reinigingsmiddelen

  Vanaf € 31,85

  (incl. btw)
Filteren

Bouwkundige geluidsisolatie
Meer oplossingen voor het isoleren van wanden, vloeren en plafonds vindt u op u op de overzichtpagina Bouwkundige geluidsisolatie. Gerelateerd hieraan zijn de pagina's over burengeluid.