Uitleg akoestische isolatie

Akoestische isolatie
Het grootste verschil tussen geluidsisolatie en thermische isolatie zijn materiaalsoorten. Thermisch isoleren wordt gedaan met lichte materialen zoals minerale wol schuimsoorten. Akoestisch isoleren wordt gedaan door gebruik te maken van zware materialen met een hoge densiteit. Vandaar ook de uitdrukking: Massa = Isolatie.

Bij het kiezen van het juiste materiaal of product voor uw geluidsprobleem dient u te bepalen om wat voor type geluid het gaat; luchtgeluid of contactgeluid. Zodra u dat weet kunt u kiezen voor een materiaal/product in de categorie geluidsisolatie, geluidsabsorptie, trillingsisolatie of een combinatie van deze drie. Wij leggen u graag een aantal begrippen uit, zodat u de juiste keuze kunt maken.

Het verschil tussen luchtgeluid en contactgeluid 

  • Luchtgeluid
    Luchtgeluid is geluid dat door de lucht wordt overgebracht. Het komt rechtstreeks van de geluidsbron. Door spleten, gaten en kieren kan luchtgeluid van de ene naar de andere ruimte doordringen. Dit zijn geluidslekken. Ook kan luchtgeluid wanden of glasplaten laten trillen, waardoor het geluid verder wordt overgebracht. Bronnen van luchtgeluid zijn bijvoorbeeld de TV, stemmen, luidsprekers en windgeruis. Het akoestisch isoleren van luchtgeluid doet u door het plaatsen van geluidsisolatie en geluidsabsorptie.
  • Contactgeluid
    Contactgeluid wordt door de constructie doorgegeven. De geluidsbron maakt rechtstreeks contact met een vloer, wand, de carrosserie, etc. In de woning is contactgeluid bijvoorbeeld hoorbaar wanneer de wasmachine of droger staat te draaien terwijl deze niet ontkoppeld is. Maar denk hierbij ook aan loopgeluid, traplopen of leidingen. In voertuigen kunnen de motor, het onderstel en de banden contactgeluid doorgeven aan het interieur. In de boten en jachten kunnen motoren en aggregaten de geluidsbronnen zijn. Het is belangrijk om te weten dat contactgeluid vaak nadrukkelijker aanwezig is dan luchtgeluid en zoveel mogelijk bij de bron zelf dient aangepakt worden. Het akoestisch isoleren van contactgeluid doet u door het plaatsen van ontdreuningsplaten of trillingsisolatie.


Geluidsisolatie
 
Door het aanbrengen van geluidsisolatie (geluidsisolerende materialen) wordt voorkomen dat geluid een bepaalde ruimte binnendringt of juist naar buiten kan afstralen. Het toepassen van geluidsisolatie wordt akoestische isolatie genoemd (niet te verwarren met thermische isolatie). Enkele voorbeelden waar akoestische isolatie wordt toegepast is in omkastingen van machines, in voertuigen tegen rijgeluiden, in schepen en jachten voor het verminderen van motor- en schroefgeluid. In woningen wordt geluidsisolatie toegepast voor isoleren van bijvoorbeeld deurenwanden en vloeren.


Geluidsabsorptie voor ruimte akoestiek

Met het aanbrengen van geluidsabsorptie (akoestische panelen) verbetert u de akoestische eigenschappen van een ruimte waardoor deze beter gaat klinken en rustiger wordt. Door het gebruik van steeds meer “harde materialen” in het interieur van woningen, kantoren, scholen en restaurants ontstaat nagalm. Nagalm kan ervoor zorgen dat een ruimte kil en ongezellig aanvoelt- en hoort. Tevens kan het zorgen voor slechte verstaanbaarheid, concentratieverlies, vermoeidheid, stress en geluidsoverlast in aangrenzende ruimten zoals woningen of klaslokalen. Door geluidsabsorberende producten in uw ruimte te monteren wordt de galm en het geluidsniveau sterk verminderd en voelt een ruimte 'warmer' aan. Uiteraard kunnen deze materialen ook gebruikt worden voor andere toepassingen waar sprake is van nagalm zoals in geluidsstudio’s, oefenruimten, winkels en sportzalen.


Geluidsabsorptie voor apparaten, industrie, OEM, vaar- en voertuigen

Voor deze toepassingen gebruikt u andere materialen dan voor ruimte akoestiek, namelijk akoestische platen. Dit zijn producten met bepaalde eigenschappen zoals hitte bestendigheid, vlamdovend, specifieke toplagen en certificeringen zoals CE en IMO. Absorptiematerialen in een omkasting voor bijvoorbeeld een luchtcompressor zorgt voor minder geluidslekken en dus afstralen van geluid naar de omgeving. Voor de zakelijke klant kunnen wij ook (seriematig)maatwerk leveren water- of CNC gesneden. 


Vragen over deze onderwerpen? Contact

Heeft u vragen over akoestische isolatie voor het oplossen van uw geluidsprobleem? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!