Akoestiek op school verbeteren

Een goede akoestiek is van het allergrootste belang in een school of een klaslokaal. Het is namelijk de plek bij uitstek waar alles draait rond verstaanbaarheid en communicatie. Vooral leerlingen met verminderde concentratie, leerkrachten en personen met gehoorproblemen hebben baat bij een goede akoestiek op school. Studies tonen aan dat de leerprestaties van kinderen en studenten beter zijn in een omgeving waar de akoestiek goed is.

We zetten de voordelen van een goede akoestiek op school graag op een rijtje:

  • Meer rust in de klas
  • Hogere concentratie en betere leerprestaties
  • Betere spraakoverdracht van leerkrachten en leerlingen
  • Hogere productiviteit
  • Minder vermoeidheid bij leerkrachten en leerlingen
  • Vermindering van stress en stressgerelateerde klachten

Hieronder vindt u de producten voor het verbeteren van de akoestiek op school. Wilt u graag meer weten over akoestiek op school? Klik dan hier.

Wilt u de akoestiek in uw school of klas aanpakken maar twijfelt u over de juiste aanpak? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek en advies op maat

Filteren
Filteren

Wat is de oorzaak van slechte akoestiek op school?
In een klaslokaal zijn vaak erg veel harde materialen aanwezig. Denk daarbij aan betegelde vloeren en muren, harde schooltafels en -banken en het schoolbord. Bovendien ontbreken zachte materialen zoals vloerkleden en kussens in een schoolomgeving. Dat zorgt voor veel nagalm en dus een slechte akoestiek.

Hoe verbeter ik de akoestiek op school?
Wanneer een leerkracht vooraan in de klas staat te spreken, kan er hinder ontstaan in de vorm van galm of nagalm. Dat zijn hinderlijke reflecties van spraakgeluid. Voorzie in dat geval de achterwand tenminste voor 40% van absorberende (wand)panelen zoals een Silent Office Wandpaneel of een Flamex variant.

Past dit niet in de indeling van de klas omdat daar bijvoorbeeld kasten staan? Voorzie dan het akoestisch materiaal aan het plafond. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld onze Silent Office Plafondeilanden, Soundstone Systeemplafondplaten, Baffles of één van de materialen uit onze Flamex productreeks. Wanneer er uitsluitend voor een plafondoplossing wordt gekozen, voorzie dan minimaal 70% van het plafond van absorberende producten.

Bovenvernoemde materialen kunnen uiteraard ook in andere ruimtes op school gebruikt worden. Denk daarbij aan kantines en gymzalen.