Stappenplan voor het isoleren van mobiele airconditioning.

Mobiele airconditioning isoleren

Bijna alle mobiele airconditioners hebben een relatief lichte behuizing vaak gemaakt van aluminium of kunststof. Dit houd het apparaat lekker licht en mobiel. Het nadeel van een lichte behuizing is dat de compressor goed hoorbaar is, een storende bromtoon die de nachtrust flink kan verstoren. Wanneer de airco op een lichte houtenvloer staat kunnen ook resonanties van het apparaat een geluidsprobleem veroorzaken, zeker op de verdieping recht onder de unit zal dit probleem als bijzonder storend worden ervaren.

Op deze tipspagina leest u hoe u de bromtoon van de mobiele airco in 3 stappen sterk kunt verminderen. Maar voordat u aan de slag gaat is het verstandig de volgende punten even na te lopen. Controleer hoe warm de behuizing van de unit wordt na ongeveer een half uur op maximaal vermogen te hebben gedraaid. Als deze met de blote hand aangeraakt kan worden kunt u het stappenplan uitvoeren. Bekijk vervolgens of de unit is verzegeld, u moet het apparaat vanzelfsprekend openen om isolatiemateriaal aan te kunnen brengen. Het verbreken van een zegel zou de garantie kunnen beëindigen.

Stappenplan mobiele airconditioning isolatie

 • Stap 1: Voorbereiden behuizing
  Demonteer voorzichtig de behuizing en controleer hoe het bedieningspaneel verbinding maakt met de elektronica van het apparaat, in de meeste gevallen zal dit middels een kabeltje en een stekkertje zijn. Wanneer de behuizing los is van de rest van de airco dient u deze grondig te reinigen en te ontvetten.

 • Stap 2: Passen en meten
  Voor het maken van goed passende delen Vibraflex Extreme kunt u mallen maken of de afmetingen van de binnenzijde van de behuizing opnemen en aftekenen op het Vibraflex materiaal. Meet vooral de vlakke delen van de behuizing op. Het is de bedoeling dat het materiaal volledig contact maakt met de ondergrond. In ronde hoeken en op oneffenheden is dit soms niet het geval, deze plaatsen niet beplakken heeft nauwelijks effect op het eindresultaat (zie voorbeeld foto). Eén doosje Vibraflex bevat 0,65 m2.

 • Stap 3: Ontdreuning aanbrengen
  Vibraflex laat zich het gemakkelijkst op maat snijden met een scherp hobbymes als het wat koeler is, het materiaal is dan wat harder. Wanneer de delen op maat zijn gesneden dient het te worden verwarmt tot een graad of 30. Nu het materiaal lekker soepel is brengt u het aan als een sticker zonder lucht bellen in te laten sluiten. Maak een rand van het schutfolie los en plak deze rand vast aan de behuizing. Terwijl u met één hand het folie onder het matje vandaan lostrekt duwt u met de andere hand het matje stevig aan.

 • Stap 4 (optioneel): Absorptie aanbrengen
  Deze stap is meestal niet nodig maar kan suizend geluid, bijvoorbeeld van een ventilator, absorberen en zo verminderen. Wanneer er voldoende ruimte in een behuizing aanwezig is kunt u over de Vibraflex geluidsabsorptie aanbrengen. U kunt hiervoor Acusticab met een dikte van 13 mm voor gebruiken.

Airco behuizing geïsoleerd met Vibraflex Extreme

Eindresultaat met Vibraflex

De hiernaast weergegeven foto en onderstaande reactie kregen we van onze klant Karel:

"Met ongeveer 6 matten van de Vibraflex Extreme is de compressor in mijn mobiele airconditioner onhoorbaar geworden. Zelfs als ik mijn oor leg op de deur naar de kamer, die eerder keihard resoneerde, hoor ik niets meer van het oorspronkelijke gedreun. Het materiaal is taai maar tegelijkertijd zacht en volgt de contouren van een plastic behuizing goed. Het is ook makkelijk om gaatjes te ponsen voor uitsteeksels."

 

Contactgeluid isoleren

De meeste mobiele airco’s staan op harde wieltjes en geven trillingen door aan de vloer. Dit is vooral op een houten verdiepingsvloer bijzonder vervelend voor de onderburen. Maar ook in uw eigen woning zorgt dit voor een hoorbare bromtoon. Door een zwevend plateau te maken met Regufoam er onder komt het apparaat los van de vloer.

Trillingsisolerend plateau voor mobiele airco

 

Een dergelijk plateau maakt u van een dikke houtplaat die rondom ± 100 mm groter is dan de airco, dit is voor de stabiliteit. Maak aan de kopse kanten opstaande latten zodat de airco er niet af kan rijden/glijden. Voorzie de onderzijde van het plateau van 4 of 6 blokjes Regufoam D220 – 25 mm met afmetingen van ongeveer 100 x 100 mm.

 

Verdeel de blokjes op zo’n manier dat wanneer u zelf op het plateautje gaat staan het stabiel aanvoelt, maar wel behoorlijk in veert. Eén van de zwaarste mobiele airco’s weegt ongeveer 34 kg, een persoon tweemaal zo zwaar mag het plateau best een flink stuk laten in veren. Het plateau zou er aan de onderzijde zo uit moeten zien met zes blokjes. De gemiddelde airco kan prima op 4 blokjes staan die onder de hoeken zijn aangebracht. Eén matje Regufoam D220 – 25 mm is ruim voldoende voor twee mobiele airconditioners.

Vragen? Contact
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op uw vragen.