Merfopol, vochtbestendig absorptiemateriaal.

Wat is Merfopol Whisper?

Wat is Merfopol Whisper FR?
Merfopol is een geluidsabsorberend product met een wel heel opmerkelijke uitstraling. De beste manier om dit product te beschrijven is dat het lijkt op een geperforeerde kunststofplaat met luchtbelletjes. Het type kunststof polyethyleen, waar de plaat van gemaakt is, is bijzonder duurzaam en wordt ook gebruikt in de productie van klikocontainers. Merfopol is licht van gewicht en bijzonder gemakkelijk op maat te snijden. Platen met een dikte van 50 mm zijn, ondanks het lichte gewicht, stevig genoeg om niet door te buigen. 

Geluidsabsorptie Merfopol
Wat gebeurt er nu eigenlijk als geluid wordt geabsorbeerd? Het principe geluidsabsorptie houdt in dat geluidsgolven worden omgezet in warmte. Geluid is een beweging door de lucht maar als deze beweging tegen een hard oppervlak botst, zoals een gladde muur, ontstaat er galm. Botst het geluid nog eens binnen een ruimte dan ontstaat er nagalm. De term 'nagalmtijd' wordt gebruikt om uit te drukken hoelang een geluid in een ruimte hoorbaar blijft. Hoe langer een geluid hoorbaar blijft des te vervelender dit wordt ervaren. Het gevolg van nagalm is een slechte verstaanbaarheid tijdens gespreken, verminderde concentratie en versterking van het geproduceerde geluid. 

Geluidsabsorberende materialen hebben een open celstructuur waar lucht, en dus geluid, in kan. Een goed absorberend materiaal zorgt dat geluid niet meer uit deze structuur kan ontsnappen of, in ieder geval, zo min mogelijk. De hoeveelheid geluid dat achter blijft in een materiaal wordt uitgedrukt in een NRC of absorptiewaarde. De NRC waarde van Merfopol met een dikte van 40 mm is ongeveer NRC 0,95 = αw 0,70 en valt daarmee in absorptieklasse C. Hoe dikker het absorptiemateriaal des te hoger de absorptiewaarde. 

Toepassingsgebieden Merfopol

Hoewel Merfopol niet de schoonheidsprijs zal winnen, is het wel een breed inzetbaar product. Door eigenschappen zoals rotvrij, reinigbaar, vochtbestendig, vormvast en duurzaam door UV bestendigheid kan het worden toegepast op alle plekken waar schuim- en wolproducten niet geschikt of onpraktisch zijn. Een aantal voorbeelden: 

 • Tuin of binnenplaats Merfopol tuinscherm
  In een tuin of op een binnenplaats waar weinig zachte vlakken zijn zoals begroeiing, maar wel veel harde vlakken zoals gevels, schuttingen, muren en tuinschermen vermindert Merfopol galm. Het geluid van bijvoorbeeld spelende kinderen (hoogfrequent geluid) zorgt vaak voor overlast. Door Merfopol toe te passen aan de zijde van de geluidsbron, bijvoorbeeld tegen een muur of schutting, kan deze overlast sterk worden verminderd. Op de foto ziet u een schutting in een tuin voorzien van Merfopol Whisper.
  Merfopol plafond
 • Infra- en bouwakoestiek
  Bij omgevingen zoals passages onder gebouwen, parkeergarages en speelplaatsen worden geluiden veelal via plafonds of hoge wanden verspreid. Voorbijrijdende voertuigen zoals scooters of de verzamelplek van hangjeugd kunnen hier voor geluidsoverlast zorgen. Ook hier is Merfopol toepasbaar om verspreiding van geluid naar de omgeving te verminderen. Let u wel op een eventuele eis op het gebied van brandveiligheid in openbare ruimten. Op de foto wordt het geluid van een elektromotor geabsorbeerd door een plafondtoepassing van Merfopol.
   
 • Jacht, scheeps- en machinebouw Merfopol
  Ook in de jacht-, scheeps- en machinebouw wordt veelvuldig gebruik gemaakt van geluidsabsorptie. Plaatsen waar absorptiematerialen worden toegepast in vaartuigen zijn o.a. de machinekamer en motorbehuizing. De meestgebruikte materialen in deze branche zijn schuimvarianten met een toplaag afgestemd op een bepaalde situatie. Maar op vochtige plaatsen, zoals onder de waterlijn of lager in het vaartuig, zijn schuimproducten niet aan te raden. Deze producten absorberen namelijk vocht en daar kunnen de meeste niet tegen. Naast dat het muf gaat ruiken, gaan de meeste producten dan ook rotten. Met Merfopol heeft u hier geen last van. Dit product is bestand tegen temperaturen van ruim 100 ℃, olie en vocht. Op de foto ziet u een pompbehuizing waar schuim niet toepasbaar is door de kans op rondvliegend vocht en vuil, de deuren zijn daarom voorzien van Merfopol. 

Technische specificaties en eigenschappen

Absorptiewaarden

De absorptiewaarden zijn gemeten volgens de norm EN: 354:2003

 • Merfopol Whisper 40 mm  NRC = 0,95; αw= 0,70 = Absorptieklasse C.
 • Merfopol Whisper 50 mm  NRC = 0,95; αw= 0,80.= Absorptieklasse B.

Brandclassificering

Merfopol Whisper Stratocell FR is vlamdovend volgens:

Transport- / Automotive sector

 • NF F 16 - 101 Klasse F1
 • DIN 54837 Klasse S3
 • FMVSS 302
 • Apparaten: UL94-HF1

Bouwsector

 • EN 13501 - Klasse B-S2-do
 • UL 94 Klasse HF1
 • Din 4102 Klasse B1

Vragen of productmonsters? Contact
Heeft u nog vragen over dit product of wilt u alvorens te bestellen graag een productmonster ontvangen? Neemt u dan contact met ons op. Bestelinformatie vindt u op de productpagina.