De oplossing voor het verbeteren van de buiten akoestiek op een binnenplaats, stadstuin of achtertuin

Herstel de rust in uw stadstuin of binnenplaats

Een stadstuin of binnenplaats is een plek voor rust midden in het drukke stadsgebeuren. Die rust kan snel wegvallenwanneer u er een gesprek voert, tuinstoelen verschuift of een tuinfeestje geeft, mede door harde reflecties die zorgen voor vervelende nagalm. Absorptiemateriaal is dan geen overbodige luxe.

Wat is de oorzaak van het geluidsprobleem?
Galm is de boosdoener in de stadstuin. Doordat de muren te kort op elkaar staan, krijgen geluidsgolven vrij spel om rond te kaatsen. Hoe hoger en harder de muren, hoe meer galm er ontstaat en hoe groter de geluidsoverlast.

Wat is de oplossing voor het geluidsprobleem?
De oplossing is eenvoudig: voorzie enkele muren van absorptiemateriaal. Ga in het midden van de binnenplaats staan en klap een paar keer stevig in de handen. Het vlak waar de meest felle reflectie vandaan komt, is het vlak dat u als eerste voorziet van absorptiemateriaal. Volstaat dat niet, dan kunt u ook meerdere muren voorzien van materiaal.

Hoe kies ik het meest geschikte materiaal?
Hoe meer oppervlakte u voorziet van materiaal en hoe dikker u het materiaal kiest, hoe beter het resultaat zal zijn. We zetten de meest geschikte materialen graag voor u op rij:

Merfopol: 

  • Bestand tegen weersinvloeden, schimmels, ongedierte en rotten; 
  • Kan worden afgespoeld en eenvoudig schoongemaakt met een borstel; 
  • Beschikbaar in 30,40 of 50mm; 
  • Te monteren met behulp van schroeven en ringen of met plakpennen; 

Akotherm D40:

  • Heeft betere absorptiewaardes dan de Merfopol, maar kan enkel gebruikt worden indien het materiaal beschut opgehangen kan worden (onder een veranda, afdak,...); 
  • wij adviseren de zwarte variant voor buitentoepassing (de witte kan na verloop van tijd door vuil water minder mooi worden); 
  • Te monteren met Stauf Extreme Tack, zowel tegen een houten als een stenen ondergrond.

Hoe ga ik te werk?

  • Bevestig het materiaal op de muur of muren. 
  • Scherm de kopse kant af met bouwfolie of een U-prpfiel tegen het inregenen. Zo kan water niet in het materiaal blijven staan. Hierdoor blijft de absorptiewaarde gehandhaafd en vermijd u beschadegingen door vorst; 
  • Werk indien gewent de planten af met een materiaal naar keuze. U kunt bijvoobeeld kieze voor smalle verticale houten balkjes. Let op dat er minimaal 30% van het absoprtiemateriaal in het zicht blijft. hoe meer het absorptiematieraal in het zicht blijft, des te beter het akoestisch resultaat. 

De reactie van een klant
De stadstuin van onze klant werd omringd door drie hoge muren en een lage gele muur. Hij volgde bovenstaand stappenplan en stuurde ons nadien de volgende reactie: 'Het resultaat naar akoestiek toe is behoorlijk bevredigend. Het vooropgestelde resultaat is bereikt en we zijn tevreden.'

Vragen of productmonsters?
Overtuig uzelf van onze productkwaliteit en vraag een gratis monster aan. Vul hiervoor het contactformulier in met uw adresgegevens en de vermelding van het product waarvan u graag een monster ontvangt. Wij doen de rest. Heeft u nog vragen over geluidsoverlast op uw binnenplaats of stadstuin? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.