De oplossing voor het verbeteren van de buiten akoestiek op een binnenplaats, stadstuin of achtertuin

Galm in uw stadstuin? Zo lost u dit op

En stadstuin of binnenplaats kan een oase van rust zijn te midden van het drukke stadsgebeuren. Wilt u dit ook zo houden wanneer u een gesprek voert, tuinstoelen verschuift of een tuinfeestje geeft? Dan is een akoestisch absorptiemateriaal waarschijnlijk geen overbodige luxe.

Het geluidsprobleem in de stadstuin
In stadstuinen en binnenplaatsen, waar de muren vaak niet verder dan een meter of 10 á 20 uit elkaar staan, kan flink wat galm ontstaan. Hoe hoger de omringende muren, hoe meer galm er ontstaat en hoe groter de akoestische overlast.

De oplossing
Om de galm te verminderen moet u bepaalde vlakken voorzien van absorptiemateriaal. Welk vlak dit is, bepaalt u door in het midden van de binnenplaats te gaan staan en een paar keer stevig in de handen te klappen. Het vlak waar de meest felle reflectie vandaan komt, is het vlak dat u best als eerste voorziet van absorptiemateriaal. Vaak volstaat het om één vlak te bekleden. Mocht dat niet voldoende zijn, dan kunnen er ook meerdere aangepakt worden.

De materialen
Hebt u het vlak bepaald? Dan kan u het materiaal gaan kiezen.

  • Merfopol
    Merfopol is bestand tegen weersinvloeden, schimmels, ongedierte en rotten en is daardoor uitermate geschikt voor buitentoepassingen. Merfopol is beschikbaar in 30, 40 of 50mm. Hoe dikker het materiaal, hoe beter de absorptie. Merfopol monteert u met behulp van schroeven en ringen of met plakpennen. Merfopol kan worden afgespoeld en eenvoudig schoongemaakt met een borstel.
  • Akotherm D40
    Kan u het materiaal beschut ophangen, bijvoorbeeld onder een overkapping zoals een veranda, afdak of fietsenberging? Dan kan u ook kiezen voor Akotherm D40. Dit is een polyesterwol en kan dus prima tegen vocht. Na verloop van tijd zal het materiaal door vuil water echter minder mooi worden. Kies voor de buitentoepassingen daarom zeker voor de zwarte variant. Akotherm D40 is dan wel iets vatbaarder voor vuil, het heeft wel hogere absorptiewaardes dan Merfopol. Akotherm D40 wordt gemonteerd met Stauf Extreme Tack, zowel tegen een houten als een stenen ondergrond.

Eén van onze klanten getuigt
De stadstuin van onze klant werd omring door drie hoge muren en een lage gele muur. De klant koos ervoor om deze te voorzien van Merfopol en volgde daarbij volgend stappenplan: 

  • Bevestig Merfopol met plakpennen of schroeven.
  • Scherm de kopse kant af met een bouwfolie of een U-profiel tegen het inregenen. Door het vermijden van water in het materiaal blijft de absorptiewaarde gehandhaafd en wordt beschadiging door vorst vermeden.
  • Werk de Merfopol platen af met een materiaal naar keuze. Onze klant koos hier voor smalle verticale houten balkjes waardoor er nog voldoende absorptiemateriaal in het zicht blijft. Hoe meer het absorptiemateriaal in het zicht blijft, des te beter het akoestische resultaat zal zijn.

De reactie van onze klant: 'Het resultaat naar akoestiek toe is behoorlijk bevredigend. Het vooropgestelde resultaat is bereikt en we zijn tevreden.'

Vragen of productmonsters?
Heeft u nog vragen over dit product? Neem dan contact met ons op.
Overtuig uzelf van onze productkwaliteit en vraag een gratis monster aan. Vul hiervoor het Contactformulier in met uw adresgegevens en de vermelding van het product waarvan u graag een monster ontvangt. Wij doen de rest!