De oplossing voor het verbeteren van de buiten akoestiek op een binnenplaats, stadstuin of achtertuin

Stadstuin akoestiek verbeteren

Stadstuin en binnenplaats akoestiek
Deze tipspagina gaat niet over geluid buiten de tuin houden maar over het verminderen van galm in uw eigen tuin of stadstuin. Deze oplossing kan ook in buiten (vochtige) situaties worden toegepast zoals op een schoolplein in een parkeergarage of carwash. 

Het geluidsprobleem in de stadstuin
In stadstuinen en binnenplaatsen waar de muren niet verder dan een meter of 15 á 20 uit elkaar staan wordt vaak flink wat galm ervaren. Zeker als de aangrenzende panden hoge muren hebben zorgen deze voor flink wat galm en een behoorlijk geluidsprobleem. Galm ontstaat zodra geluid een hard en glad oppervlak raakt. Tussen deze harde vlakken, in dit geval de muren en bestrating van de binnenplaats, ontstaat een zogenaamde “flutterecho”. Deze vorm van galm geeft vaak een fel geluid. Voor het produceren van flutterecho is weinig nodig, een conversatie op normale toon met een gezelschap is vaak al voldoende. Eveneens het verschuiven van tuinstoelen, spelende kinderen of een tuinfeestje kunnen dan voor een hels kabaal zorgen.

De oplossing
Om de galm te verminderen tot een acceptabel niveau is het nodig om bepaalde reflectievlakken, tenminste één groot vlak, te voorzien van absorptiemateriaal. Welk vlak dit is bepaald u door in het midden van de binnenplaats te gaan staan en een paar keer stevig in de handen te klappen. Het vlak waar de meest felle reflectie (flutterecho) vandaan komt is het vlak dat al eerste wordt voorzien van absorptiemateriaal. Dit kunnen overigens meerdere plaatsen zijn, maar over het algemeen is het behandelen van één vlak voldoende. De materialen die voor buitentoepassingen geschikt zijn, zijn Merfopol en Akotherm D40 (bijvoorkeur in de kleur zwart).

De oplossing toegepast in de praktijk Tuin akoestiek
Een klant vroeg ons om een oplossing voor het verminderen van galm in zijn stadstuin. De stadstuin is omringt door drie hoge muren en een lage, gele, muur die op de eerste foto is te zien. Dit is het reflectievlak waartegen het absorptiemateriaal Merfopol tegen wordt gemonteerd. Deze muur is een eigen muur en kan dus prima worden gebruikt als absorptievlak. Wanneer het grootste reflectievlak wordt voorzien van een absorptiemateriaal zal dit het beste resultaat geven. Onze klant heeft voor Merfopol gekozen in zijn toepassing en heeft hiervan wat foto’s en een reactie naar ons gestuurd.
Buitenakoestiek
Voor de oplossing van het galmprobleem is de lange gele muur (eerste foto) in zijn stadstuin (binnenplaats) gekozen om te voorzien van Merfopol. Na het bevestigen van de Merfopol platen, met plakpennen of schroeven, worden de kopse kanten afgeschermd met een bouwfolie tegen inregenen. Door het vermijden van water ín het materiaal blijft de absorptiewaarde gehandhaafd en beschadiging door vorst vermeden. Het afschermen kan ook door een U-profiel over de kopse kanten te schuiven. Een alternatief product is Akotherm D40, dit product is iets vatbaarder voor vuil, maar heeft wel hogere absorptiewaarden. Akotherm wordt beter afwerkt met begroeiing zoals klimop of coniferen voor een optisch fraaier resultaat. 

Buiten akoestiekAls de platen Merfopol tegen de muur zijn bevestigd is de akoestiek goed, maar wint het nog niet de schoonheidsprijs. Er zijn verschillende manier van afwerken. Hoe meer het absorptiemateriaal in het zicht blijft des te beter het resultaat. Onze klant heeft hier rekening mee gehouden en een prachtige oplossing bedacht in de vorm van verticale houten balkjes. Door niet te brede balkjes te gebruiken en voldoende ruimte tussen ieder balkje te houden is resultaat zowel akoestische als optisch een prima afwerking. Deze afwerking heeft als bijkomend voordeel dat geluidsgolfjes langer tussen de balkjes blijven hangen en goed worden geabsorbeerd en verstrooit (diffuus gemaakt) waardoor er geen directe reflecties meer zijn. Met voldoende ruimte tussen ieder balkje kunt u met een handveger de Merfopol ook reinigen. De reactie en de foto’s van onze klant:

'Het resultaat naar akoestiek toe is behoorlijk bevredigend. Het vooropgestelde resultaat is bereikt en we zijn tevreden.'  

De absorptiematerialen voor buiten (en de verschillen) Merfopol tuinscherm
Het gebruikte materiaal voor deze oplossing is dus Merfopol met een dikte van 30 mm. Een dikkere variant heeft wat meer absorptiewaarden, maar voor spraakgeluid (midden/hoogfrequent) is 30 mm dikte een prima keuze. Meer details over het product Merfopol leest u op de tipspagina “Wat is Merfopol Whisper”.

Een alternatief absorptiemateriaal, met nog wat hogere absorptiewaarde, is Akotherm. Wij adviseren het type Akotherm Basic D40 vanwege de prijs / kwaliteit verhouding. Akotherm wordt toegepast op plaatsen waar het droog blijft,  bijvoorbeeld onder een overkapping zoals een veranda, afdak, fietsenhok of wanneer het design (afwerking) niet uit verticale maar horizontale balkjes wordt gemaakt tegen inregenen. Akotherm is een polyesterwol en kan dus prima tegen vocht, maar na verloop van tijd zal het materiaal door vuilwater minder mooi worden. Merfopol daarentegen kan worden afgespoeld en worden schoongemaakt met een borstel. Meer details over het product Akotherm leest u op de tipspagina “Wat is Akotherm”. 

Het monteren van Merfopol kan met behulp van schroeven en ringen of met de Plakpen. Akotherm D40 wordt gemonteerd met Stauf Extreme Tack, zowel tegen een houten als een stenen ondergrond. 

Vragen? 
Heeft u nog vragen over dit onderwerp of wilt een productmonster ontvangen? Neemt u gerust contact met ons op.