Alles over het trillingsvrij opstellen van een game racestoel

Trillingsisolatie voor de Playseat racestoel

Trillingsisolatie voor de Playseat
Race games zijn het leukst met een racestuurtje, maar de voor échte race ervaring maak je natuurlijk gebruik van een complete race set met een racestoel- en stuur, pedalen en een buttkicker! Op de lucht van verbrand rubber na waan je jezelf in een echte racewagen. Het gebruik van deze middelen kunnen echter wel een geluidsprobleem opleveren. Zeker als de verdiepingsvloer bestaat uit een lichte constructie, zoals een houten vloer, kan het bedienen van de pedalen en het gebruik van de buttkicker voor een geluidsprobleem zorgen. Dit geluidsprobleem dit zich voor bij de buurvrouw van een klant, samen kwamen wij tot deze (dubbele) oplossing.

De playseat isoleren
Bij het isoleren van een trillingsbron, in dit geval een Playseat met een buttkicker, is het de bedoeling om de starre verbinding tussen de trillingsbron en de vloer te onderbreken. Deze onderbreking wordt gerealiseerd door het toepassen van trillingsisolatie. Het beste product voor het isoleren van trillingen is Regufoam. Dit product is gemaakt een van hoogwaardig polyurethaanschuim en heeft als belangrijkste eigenschap elasticiteit, zelfs onder continue belasting. Met de volgende 3 stappen wordt de Playseat ontkoppeld van de vloer zodat het contactgelud geïsoleerd wordt. De Playseat zelf is overigens een prima product, het is de vloer die voor het geluidsprobleem zorgde.

 • Stap 1: Opmeten van de draagplaat Gamestoel isolatie
  Om te zorgen dat de Playseat stabiel blijft is een draagplaat nodig. Op deze plaat, multiplex of iets vergelijkbaars van ±12 mm dik, wordt de Playseat geplaats met daaronder Regufoam Trillingsisolatie. De draagplaat is nodig voor het verdelen van de druk die uitgeoefend wordt op de Regufoam. Het is aan te raden om deze plaat een centimeter of 10 breder en langer te houden dan de Playseat.
   
 • Stap 2: Regufoam op maat maken Gamestoel trillingsvrij plaatsen
  In dit voorbeeld is de totale belasting op de Regufoam rond de 100 kg, dit is inclusief de gamer. Voor deze toepassing gebruikt u Regufoam D150 met een dikte van 25 mm (art.M0715). U versnijdt twee matjes naar blokken van ± 100 x 100 x 25 mm, dit levert 20 blokjes op. Vervolgens plakt u iedere keer twee blokken op elkaar, u houdt dan 10 blokken over van 100 x 100 x 50 mm. Het plakken gaat het best met G70 montagekit, een krachtige montagekit die flexibel blijft. Is het gewicht hoger dan 100 kg? Geen probleem, met 10 blokken heeft u ‘dempers’ genoeg. 
   
 • Stap 3: De Regufoam blokken plaatsen Playseat isolatie
  Het plaatsen van de Regufoam blokken gaat roefondervindelijk, iedere situatie is namelijk anders denkt u bijvoorbeeld aan verschillende gewichten en constructievloeren. In dit voorbeeld zijn 7 blokken gebruikt, op iedere lange zijde 3 blokken en onder stoel 1 blok (daar komt het meeste gewicht). U kunt extra blokken plaatsen voor meer weerstand en zo de in vering verminderen. Of u laat blokken weg voor meer in vering. Heeft u de ideale verdeling toegepast dan kunt u de blokken vastkitten aan de draagplaat.

De reactie en de foto’s hebben wij mogen ontvangen van onze klant. De “dubbele oplossing” werd ons toen pas duidelijk:

Zoals afgesproken heb ik een paar foto’s gemaakt. Ik hoop dat je er iets mee kunt. Het foam werkt perfect qua geluidsdemping, en het heel licht veren geeft een extra dimensie tijdens het rijden. Alsof je in een geveerde auto rijdt. Helemaal top!

Nogmaals bedankt, en wie weet tot ziens!

Vloerisolatie
Hebben de onderburen niet alleen last van contactgeluid maar ook van klanken afkomstig van de geluidsinstallatie? Dan kunt u beter direct de hele vloer voorzien van Akoestifloor een zwevend vloerproduct. Dit product zorgt voor ontkoppeling van de Playseat en schermt de vloer af tegen luchtgeluid zodat game muziek/geluid minder hoorbaar zijn.

Vragen? Contact
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op. Zelf ook een mooi project uitgevoerd? Laat het ons weten, wij plaatsen graag een artikel zodat ook andere klanten gebaat zijn met misschien nog onbekende oplossing.