Trillingisolatie voor luidsprekers en subwoofers

Zwevend opstellen van de subwoofer in huis & auto

Akoestisch ontkoppelen van luidsprekers en subwoofers
Een bekend geluidsprobleem bij veel audiosystemen is het doordreunen van de subwoofer. Ook goed geïsoleerde subwoofers of luidsprekers geven trillingen of resonanties door aan de ondergrond. Deze vorm van geluidsoverdracht wordt contactgeluid genoemd. Wanneer u luidsprekers in een auto of kamer plaatst wilt u dat deze zo min mogelijk trillingen doorgeven aan de ondergrond, want dat vervormt het geluid en het zorgt vaak voor geluidsoverlast. Bij ons vindt u de oplossing voor dit geluidsprobleem!

Om contactgeluid te voorkomen dient u de luidsprekers (de geluidsbron) te ontkoppelen van deLuidspreker ontkoppelen ondergrond. In uw huis is dat de vloer en in uw auto is het de bodemplaat (carrosserie). De overdracht van trillingen en resonanties kunt u voorkomen door de zogeheten massa-veer-methode toe te passen.

U plaatst de luidspreker of subwoofer op een zware fundatie, zoals een zware tegel, die iets groter is dan de luidsprekerkast (zoals op de foto rechts). Hier ziet een toepassing met Regufoam D300 waarop een zware stenenplaat is gelegd. Plaat is wat groter dan de luidspreker. Dit zorgt er voor dat de luidspreker stabiel blijft staan, zeker nodig bij luidsprekers met een hoog zwaartepunt. 

Regufoam D300 met een dikte van 25 mm wordt het meest gebruikt door de echte audiofiel, meestal vanwege de kleur. Luidsprekers met een laag gewicht plaatst u beter op de groene Regufoam D150 variant met een dikte van 25 mm. 

Wat heb ik nodig voor het ontkoppelen van mijn subwoofer?
We hebben aan de hand van het gewicht van uw luidspreker dit schema voor u opgesteld:

Gewicht (kg) van de luidspreker Te plaatsen oppervlakte (cm²) aan Regufoam per luidspreker Aan te schaffen hoeveelheid
10 kg 100 cm² (ofwel 4 pootjes van 5 x 5 cm, dikte 5 cm) 1 x Regufoam 150 | 25 mm (genoeg voor 20 pootjes van 5 cm dik)
20 kg 200 cm² (ofwel 4 pootjes van 7 x 7 cm, dikte 5 cm) 1 x Regufoam 150 | 25 mm (genoeg voor 12 pootjes van 5 cm dik)
30 kg 300 cm² (ofwel 4 pootjes van 8,7 x 8,7 cm, dikte 5 cm) 1 x Regufoam 150 | 25 mm (genoeg voor 8 pootjes van 5 cm dik)
+10 kg +100 cm²  


Aangezien er legio verschillende luidsprekers zijn kan de afmeting van de pootjes per situatie afwijken. U kunt er ook voor kiezen om de luidsprekers op een heel matje Regufoam te plaatsen, maar de massa-veer-methode zal een beter resultaat geven. Zorg er in ieder geval voor dat de fundatie breder is dan de voet van de luidspreker. Hierdoor blijft de luidspreker stabiel staan.

Een prima alternatief, met de naam Audio Dempers Basic, hebben wij al voor u op maat gesneden. Eén set bestaat uit 12 dempertjes, hiermee kunt u meerdere audio componenten akoestisch ontkopplen.

Wilt u persoonlijk advies? Contact
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op uw vragen.