Het stappenplan voor het isoleren van houten constructie- en verdiepingsvloeren

Houten verdiepingsvloer isoleren

In dit artikel legen wij uit waarom een houten verdieping of draagvloer zo slecht isoleert en wat u er aan kunt doen. 

Het gebrek aan isolatiewaarde
Het gebrek aan isolatiewaarde in een houten draag- of verdiepingsvloer komt door het gebrek aan massa. De gebruikte materialen van een houten verdiepingsvloer is meestal gewone platen multiplex, underlayment of planken vast gespijkerd op draagbalken. Dit zijn materialen met weinig gewicht (massa) en lage dichtheid en worden door zowel contact- als luchtgeluid gemakkelijk in beweging gebracht waardoor de lucht aan de andere zijde van de vloer gaat trillen, wat u vervolgens als overlast waarneemt. Door de vloer met het juiste product zwaarder te maken neemt de isolatiewaarde toe. Hoe zwaarder de vloer des te hoger de isolatiewaarde. De dikte van de vloer is dus niet van belang, maar het gewicht wel! Over het algemeen is een gewichtstoename van 14 kilo per vierkante meter van de vloer geen enkel probleem. Heeft u hier twijfels over? Informeer dan bij een aannemer of architect die de draagkracht van de vloer weet. Stapel in geen geval grote hoeveelheden Isomat op elkaar om de klus later te voltooien. Isomat weegt ruim 2800 kg/m³(!).

De producten
Er zijn twee typen Isomat KE isolatieplaat om een houten verdiepingsvloer mee te isoleren. De Isomat KE8 en Isomat KE14. Respectievelijk 8 en 14 kilogram per vierkante meter per plaat (1 plaat is 1m²). Het product Isomat leent zich om twee belangrijke redenen als perfect akoestisch isolatiemateriaal. Ten eerste is het product dun ten opzichte van het gewicht (ongeveer 6 mm dik). Dit is praktisch in transport, handeling en verwerking. Het inkorten van deuren is in de meeste gevallen dus niet nodig. Het tweede en belangrijkste aspect is de samenstelling van het product. De hoge dichtheid van het materiaal zorgt voor een hoge massa en vormvastheid. De jute rug (achterzijde) zorgt voor een goede hechting tijdens het verlijmen.

Voor het isoleren van de houten draagvloer heeft u het volgende nodig:

  • Isomat KE8 of KE14: hét akoestische isolatiemateriaal voor uw houten verdiepingsvloer.
  • Stauf lijm: een weinig geurende en gemakkelijk smeerbare pastalijm (optioneel).
  • Isotape Alu: voor het afdichten van naden en kieren (optioneel).
  • Lijmkam: handige lijmkam voor het verwerken van Stauf pastalijm.
  • Stanley of hobbymes.
  • Sika Flex Kit: voor het afdichten van kieren en naden tussen de platen onderling en langs de wanden.

 
Het stappenplan voor het akoestisch isoleren van een houten verdiepingsvloer

Stap 1: De voorbereiding
Wanneer alle vloerbedekking zoals tapijt is verwijderd is de houten constructie-/draagvloer zichtbaar. Als eerst moet de vloer worden geïnspecteerd op losse planken of vloerdelen. Spijker deze goed vast zodat de vloer vlak is en niet (meer) kraakt. Vervolgens controleert u of er geen naden en kieren zijn die geluidslekken kunnen vormen. Dit is belangrijk voor het eindresultaat! Naden en kieren kunt u goed afdichten door ze af te kitten met Sika Flex. Grotere naden en kieren dicht u af met stukjes vulhout en kit. Maak de vloer stofvrij voor de verlijming van de Isomat en het kitwerk.


Isomat KE lijm

Isomat verlijmd met Stauf Extreme Tack

Stap 2: Isomat aanbrengen en verwerken
Met Isomat maakt u geen zwevende vloer, maar een met massa akoestisch geïsoleerde vloer. De platen kunnen gefixeerd worden gemonteerd door ze bijvoorbeeld vast te lijmen. U kunt Isomat dus gewoon strak tegen de wanden en-/of plinten aandrukken. Sterker nog, dit moet strak en naadloos aansluiten tegen de wanden of plinten voor het voorkomen van geluidslekken! Voorzie de Isomat aan de jute zijde van de plaat van Stauf lijm zodat de platen niet kunnen verschuiven en goed contact maken met de houten vloer. Het verlijmen van de platen is niet altijd noodzakelijk maar het voorkomt wel holle ruimten tussen de houten vloer als deze wat krom zou trekken. U hoeft niet de gehele plaat in te smeren, ongeveer 70% is voldoende (zie foto). De pasta-achtige lijm laat zich gemakkelijk aanbrengen en uitsmeren met de lijmkam. Druk de platen stevig aan zodat er een goede hechting ontstaat. Door met korte stapjes over de plaat te lopen wordt deze prima aangedrukt. 

Isomat vloerisolatie

Isomat strak tegen de wand

Vervolgens worden de naden en kieren afgekit zoals langs de plinten en wanden én tussen de platen onderling. De wanden en de platen Isomat KE zullen niet 100% haaks zijn dus kunnen er wat naden aanwezig zijn. Wanneer de gehele houten draagvloer is voorzien van Isomat is het aan te raden de naden te voorzien van Isotape Alu (zie afbeelding). Akoestisch gezien zal dit niet veel toevoegen, maar bij een kleine lekkage kan dit doorlekken tussen de naden voorkomen. Als u op de Isomat een laag plaat materiaal aanbrengt zoals multiplex is dit niet nodig.

Isomat vloerisolatie

Naden en kieren afgedicht met Isotape Alu

Nu de houtenvoer is voorzien van Isomat voelt deze bij het belopen merkbaar meer solide en massiever aan. De afwerkvloer, in dit voorbeeld tapijttegels, zorgt voor een betere akoestiek omdat het geluid absorbeert. U zult met tapijt veel minder last van nagalm hebben. Ook zullen loop- en leefgeluiden minder waarneembaar zijn op de verdieping eronder door het toepassen van een zachte vloerbedekking.

Isomat vloerisolatie

Isomat KE14J afgewerkt met tapijttegels

Eindresultaat en conclusie
De houten verdiepingsvloer in dit artikel bevindt zich in een typisch jaren zestig woning. Een planken vloer afgewerkt met hardboard plaatjes. De vloer isoleerde vooral luchtgeluid, stemmen en klanken van een bron, bijzonder slecht. Stemmen vanuit onderliggende kamers werden ervaren als brommend en zeer storend. Contactgeluiden zoals het laten vallen van objecten en zelfs het verplaatsen van een bureaustoel op wieltjes zorgde ook voor overlast. De vloer in dit voorbeeld is voorzien van Isomat KE8. De houten vloer isoleren met Isomat KE14 zal de vloer nog degelijker en massiever laten aanvoelen. De extra 6 kilo's massa zullen ook een hogere isolatiewaarde met zich meebrengen wat de investering zeker waard zal zijn!

Vragen? Contact
Komt u er niet goed uit en heeft u vragen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier, stuur ons een e-mail of bel: (+31) 0183-643885.