Zelf een studio bouwen, lees hier hoe en met wat.

Hoe maak ik zelf een geluidsstudio? Lees hier de oplossing!

Een geluidisolerende ruimte of studio is voor muzikanten, maar ook voor vloggers, DJ’s en producers een must. Een studio maakt het mogelijk om ongestoord en zonder overlast te veroorzaken te kunnen werken. Een geluidsstudio is niet alleen een ruimte die bedoeld is om geluid binnen of buiten te houden, maar ook als een ruimte waarin de akoestiek op een dusdanige manier afgestemd kan worden. Hierdoor klinken geluid of stemmen zoals zij moeten klinken, met of juist zonder galm.

Er zijn allerlei studio cabines op de markt zoals cabines van de merken Studiobricks en Merford Geluidsstudio’s. Deze complete studio’s hebben voordelen boven zelf gebouwde studio's, echter zijn deze waardevol en passen niet in ieders budget. Daarom legt Akoestiekwinkel.nl graag uit hoe u zelf een studiocabine kunt maken die geluid prima binnen en buiten houdt. Met enige handigheid is het zelf bouwen van een geluidsstudio goed te doen!

YouTuber Isabel ImaginationASMR volgde in grote lijnen ons idee en bouwde eigenhandig een studio voor haar videoproducties. In onderstaande vlog legt zij in eigen woorden uit hoe haar studio gebouwd is.

Het ontwerp
Het ontwerp of design kunt u in principe zelf bepalen zolang de akoestische maatregelen die worden beschreven maar goed worden uitgevoerd. Houdt u in het ontwerp rekening met de afmetingen van de studio zodat de materialen efficiënt kunnen worden gebruikt. Rond omwille van die reden afmetingen af op hele of halve meters; op deze manier heeft u het minste snij- of zaagafval en bespaart u veel geld!

Aan de slag
Het meest eenvoudige ontwerp is vijf houten frames maken van (vuren)houten balkjes. Vier frames vormen de wanden en het vijfde frame wordt het dak van de studio. Indien de studio de ruimte vult waar deze gebouwd gaat worden, zorg er dan voor dat er voldoende vrije ruimte is tussen het plafond van uw ruimte en het dak van de studio. Het dak maakt u uit twee delen, omdat een dak uit één deel te groot en te zwaar is om op de wanden te leggen. Wanneer het dak uit twee delen bestaat, kunt u het dak wel op wanden plaatsen (afhankelijk van de afmetingen en gebruikte materialen).

De staande balkjes waar de frames van gemaakt worden bepalen de hoogte van de studio. Gebruik bij voorkeur balkjes met een afmeting van 60 mm breed en 100 mm diep. De diepte afmeting bepaalt de spouwdiepte van de wand (100 mm) en de breedte afmeting van de ruimte om gips- of houtplaat te monteren (60 mm). De meest aantrekkelijke minimale hoogte afmeting voor een studio is 240 centimeter. Bij een te laag plafond wordt het snel warm in de studio en kan de ruimte een benauwend of claustrofobisch gevoel geven. Ook omwille van een eventueel te monteren airco is een bepaalde plafondhoogte wenselijk.

De staande balkjes worden onderling h.o.h. 60 cm uit elkaar gemonteerd. Op deze manier past de Akoestiwol PE60, de spouwvulling, er precies tussen en hoeft u deze platen alleen in te korten. In één frame worden de staande balkjes verder uit elkaar geplaatst voor de plaatsing van de deur. Onze houten studiodeur meet 100 cm breed en 215 cm hoog, inclusief het stalen kozijn. Dit kozijn wordt klem tussen twee staande balkjes en boven tussen een dwarsbalk gemonteerd. Omdat de studio geen contact mag maken met de vloer voorziet u de onderzijde van de frames van Regufoam Strips. Deze trillingisolerende stroken zijn zelfklevend en zorgen ervoor dat de wanden ‘zwevend’ komen te staan. Alle wanden staan dus op Regufoam Strips.

Nu de frames in elkaar zijn gezet, worden ze aan de buitenzijde voorzien van Isomat KE14J. De Isomat platen worden aan het frame gemonteerd met Stauf lijm en spijkers met extra grote kop. De Stauf lijm zorgt voor luchtdichte afsluiting. Het dak frame wordt op dezelfde manier uitgevoerd. Over en door de Isomat wordt een plaatmateriaal geschroefd zodat de Isomat niet meer zichtbaar is. Welk plaatmateriaal u kiest is niet zo belangrijk, dit kan gipsplaat of een houtsoort zoals OSB of multiplex zijn. De frames worden nu onderling aan elkaar gemonteerd door de kopse kanten aan elkaar te schroeven. Zorg hierbij dat de schroeven, of liever nog houtdraadbouten, lang genoeg zijn!. Als extra versteviging is het verstandig om de frames onderling ook met stalen montagebeugels te verbinden. Wees niet te zuinig met deze beugels! Een studiodeur is zwaar en moet met behoorlijk wat kracht worden gesloten, waardoor er dus aardig wat kracht op de wanden wordt uitgeoefend. De wanden en het dak (voorheen frames genoemd) vormen nu al echt een cabine en worden ook aan de binnenzijde gesloten met Isomat KE14J (of als het budget wat lager is: Isomat KE8J). Werk ook hier de Isomat weer af met een plaatmateriaal naar keuze zodat ook aan de binnenzijde de Isomat niet meer zichtbaar is.

De studio is nu een gesloten constructie bestaande uit vier wanden en een dak. Kit alle randen, kieren en naden af met een soepel blijvende siliconen kit. Dit is in eerste instantie tegen geluidslekken, maar het geeft ook een behoorlijke waterdichtheid. Houdt u goed in gedachte dat wanneer de studio de gehele ruimte vult, dat u nooit nergens meer bij kunt. Denk hierbij aan ramen, deuren, wanden, elektra en radiatoren! Bij een eventuele lekkage is het fijn te weten dat de studio goed afgesloten is.

Nu kan de zwevende vloer worden geplaatst. De wanden worden voorzien van Agglomer strips, u monteert deze als plinten. De strips zijn zelfklevend en zorgen ervoor dat de zwevende studiovloer nergens de wanden kan raken. Een zwevende vloer maakt u met behulp van het product Akoestifloor. Deze monteert u strak tegen de Agglomer strips zodat de vloer nergens de wanden raakt. De vloer kan nu worden afgewerkt met bijvoorbeeld tapijt of laminaat. Wij adviseren tapijt omdat dit ook voor een betere ruimte akoestiek zorgt.

Extra’s
Naast de hierboven genoemde producten zijn er nog wat extra’s waar u aan kunt denken zoals ruimteakoestiek, kabeldoorvoer, ventilatie en natuurlijk een goede deur! U vindt op onze webshop de Roxtex Kabeldoorvoer de Aeropac SN ventilatie unit en Studiodeuren.

Meer informatie over

Wilt u persoonlijk advies? Contact
Neemt u dan Contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op uw vragen. Wilt u liever meteen antwoord op uw vragen? Bel ons dan op (+31) 0183-643885.