Tips voor het zelf maken van een studio suskast, voor het afvoeren van lucht.

Stappenplan voor het zelf maken van een studio suskast

Voor het aan- en afvoeren van lucht in een geluidsstudio heeft u twee dingen nodig: een ventilatie-unit, zoals de Aeropac, voor de aanvoer van lucht en een suskast voor het afvoeren van lucht. Op deze tipspagina leggen wij uit hoe u zelf een suskast kunt maken om toe te passen in uw geluidsstudio. Alles over het aanvoeren van lucht middels een ventilatie-unit(s) leest u op onze tipspagina 'Ventilatie-units vergelijken'.

Waarom een suskast?
Om zo goed en efficiënt mogelijk te ventileren is een zogenaamde ‘trek’ nodig. Dit houdt in dat er ongeveer net zoveel lucht aangevoerd als afgevoerd dient te worden. Om dit zo stil mogelijk te doen, met zo min mogelijk geluidslekken, heeft u een suskast nodig. Een suskast kan worden gebruikt om lucht mee aan of af te voeren, afhankelijk van de situatie en toepassing. 

Wat is en doet een suskast?
IIn het kort: een suskast filtert als het ware het geluid uit de aan- of afgevoerde lucht. Een suskast is een box, vaak in een rechthoekige vorm, met een in- en een uitgang. Van binnen is deze ‘box’ voorzien van labyrint aan schotjes welke zijn voorzien van absorptiemateriaal. Doordat de luchtstroom om de schotjes gevoerd wordt legt het een lange weg af langs absorptiemateriaal waar het geluid in achterblijft. Hoe langer de suskast en hoe meer schotjes des te beter het eindresultaat. En zoals bij veel akoestische toepassingen is ook hier massa een belangrijk aspect. Een suskast maakt u van een zo zwaar mogelijk plaatmateriaal. Bijvoorbeeld van Merfoplex of met Isomat verzwaard multiplex of MDF. Plaatmateriaal met een hoge massa zorgt ervoor dat de suskast niet kan resoneren.

Wat heb ik nodig?
Voor het maken van een suskast (zie schets) heeft u een constructieplaat nodig zoals Merfoplex of een dikke MDF plaat. Van deze plaat maakt u de wanden en de schotjes van de suskast. Verder heeft u een absorptiemateriaal nodig, wij adviseren Akotherm D40 of Merfocell Noppenschuim. Het verschil tussen beide materialen: Noppenschuim is zelfklevend en gemakkelijk op maat te snijden. Akotherm is brandveiliger, vochtbestendig, hogere absorptiewaarden en een langere levensduur. Voor de montage van Akotherm gebruikt u Stauf montagekit

Heeft u een geluidsstudio of een andere ruimte met een hoog geluidsniveau? Voorzie de suskast aan de binnenkant dan eerst van Isomat TS14. De hoge massa van de Isomat zorgt ervoor dat de isolatiewaarde van de suskast optimaal wordt. Vervolgens brengt u een van de eerder genoemde absorptiematerialen aan op de Isomat. De schotjes hoeft u niet te voorzien van Isomat, wél van absorptiemateriaal. Voor een fraaie afwerking van de gaten, waardoor de lucht wordt aan- of afgevoerd, kunt u gebruik maken van een muurroostertje. Let wel op de doorsnede van de diverse rooster afmetingen!Aandachtspunten
Wanneer u een gat door een spouwmuur moet maken pas dan een doorvoerbuis toe. De spouwmuur is het thuis van ongedierte en vaak muffe lucht. Wordt de suskast buiten opgehangen, gebruik dan een watervast plaatmateriaal voor de constructie en kit naden en kieren van binnen én van buiten af, u kunt hier Sikaflex voor gebruiken. Aan- en afvoer kanalen naar buiten toe moeten een aantal graden aflopen (van binnenuit uw ruimte gezien) voor het vermijden van inregenen.

 

Vragen? Contact
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op.