Verminder geluidsoverlast in de tuin met de juiste de schutting. In dit artikel leggen wij uit hoe u zelf een geluidswerende schutting kunt maken.

Minder geluidsoverlast in uw tuin met de juiste schutting

Geluidsoverlast kan de rust in uw tuin verstoren. Wilt u het geluid in uw tuin dempen? Dan hebben wij daar de gepaste materialen voor.

Wat komt er in deze tipspagina aan bod?

Voor elk probleem een oplossing
Om een oplossing te kunnen bieden moet u eerst duidelijk weten waar uw geluidsprobleem wordt veroorzaakt. Dat zal namelijk bepalen hoe het wordt opgelost. Goed om van te voren te weten is dat normale schuttingen geluid ‘lekken’ tussen de planken door. Het is daarom wenselijk om uw schutting te isoleren door uw schutting zo dicht mogelijk te maken. Ook is het belangrijk om massa (gewicht) aan de schutting toe te voegen. Zwaarder materiaal biedt meer weerstand tegen geluid.

Bij geluidsoverlast in de tuin onderscheiden we twee grote toepassingen:

  • Geluidsoverlast binnen uw eigen tuin
  • Geluidsoverlast buiten uw tuin

Geluidsoverlast binnen uw eigen tuin
Voor welke geluiden?

Wanneer het geluid in uw tuin of op uw binnenplaats versterkt wordt, bijvoorbeeld doordat er veel tegels in uw tuin liggen of omdat er een harde schutting rondom uw tuin of binnenplaats staat. Het is dan raadzaam om de schutting geluidswerend te maken.

Hoe op te lossen?
Voorzie de harde vlakken van het absorptiemateriaal Merfopol. Dit dient geplaatst te worden aan de zijde waar het galmende geluid vandaan komt, de bronzijde. Een stappenplan vindt u hieronder.

Resultaat?
Het wordt opnieuw stiller en gezelliger in uw (stads)tuin. Uw spelende kinderen of rumoerig tuinfeestje klinken minder hard voor uzelf én naar de buren toe.

Stappenplan voor het maken van een geluidswerende schutting

  1. Plaats stevige verticale palen en voorzie deze van planken of zware constructieplaten (bijvoorbeeld watervast betonplex). Zorg ervoor dat er géén tussenruimte zit. Voorzie de volledige tuinafscheiding van een schutting. Maak deze zo hoog mogelijk.
  2. Bevestig het absorptiemateriaal (Merfopol) tegen de schutting. Begin ongeveer 30cm vanaf de grond en werk af tot bovenaan de schutting. U kunt Merfopol monteren met plakpennen of met schroeven en ringen.
  3. Werk de kopse kanten af zodat water er niet in kan trekken.
  4. Wenst u een groener uitzicht? Dan kan u er planten of bijvoorbeeld klimop voor zetten.

Geluidsoverlast buiten uw tuin houden
Voor welke geluiden?

Wanneer de geluidsoverlast buiten uw tuin veroorzaakt wordt. Bijvoorbeeld door de blaffende hond of spelende kinderen van de buren. Of misschien zoekt u geluidsisolatie omdat uw tuin naast een drukke weg ligt.

Hoe op te lossen?
Maak een isolerende schutting van zwaar materiaal (bijvoorbeeld watervast betonplex, baksteen of perspex). Maak deze schutting zo hoog mogelijk. Om geluid buiten uw tuin te houden heeft u dus geen akoestische panelen in uw tuin nodig.

Resultaat?
Geluid wordt tegengehouden waardoor u opnieuw rust en stilte ervaart in uw tuin. Hoe hoger de schutting en hoe dichter u tegen de schutting aan zit, hoe beter het resultaat zal zijn.
Wilt u zelf ook graag aan de slag gaan met een geluidsabsorberend panelen in uw tuin? Eén van onze klanten ging u voor en liet ons weten hoe hij dat aanpakte. U leest het hier.

Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderwerp of wilt u graag een staal ontvangen? Neem gerust contact met ons op!