Voor het verminderen van galm in de tuin of speelplaats

Maak een geluidsabsorberende schutting

Het verschil tussen geluidswerend en geluidsabsorberend

Geluidswerende schutting
Om geluid zoveel mogelijk buiten of binnen uw binnenplaats of tuin te houden is een geluidswerende schutting (geluidsscherm) nodig. Een dergelijke schutting wordt gemaakt van zware materialen zoals watervast betonplex, baksteen of perspex. Ook dient de schutting zo hoog mogelijk te zijn, denkt u maar aan een geluidsscherm langs de snelweg. Om geluid buiten uw erf te houden heeft u geen absorptiemateriaal nodig(!). 

Geluidsabsorberende schutting
In een tuin of binnenplaats waar veel bestrating is en weinig begroeiing galmt het vaak. Geluiden van spelende kinderen of een tuinfeestje weerkaatsen via harde vlakken zoals bestrating, gevel en schutting naar de omgeving en zorgen zo voor overlast. Door deze harde (reflectie) vlakken te voorzien van absorptiemateriaal wordt het galmen minder en wordt het stiller en gezelliger in de tuin of stadstuin. Absorptiemateriaal dient dus aan de bronzijde gemonteerd te worden, de zijde waar het geluid geproduceerd, en zoveel mogelijk in het zicht.

De akoestische schutting
Een aangepaste schutting met akoestische eigenschappen is als volgt opgebouwd. Tegen stevige verticale palen wordt aan één zijde planken (zonder tussenruimte) of zware constructieplaten gemonteerd, bijvoorbeeld watervast betonplex. De schutting wordt idealiter minimaal 3 meter hoog en beslaat de gehele erfscheiding. Een minimale schutting hoogte is nodig omdat geluid zich bolvormig voortbeweegt, hoe groter de afstand van de bron tot de ontvanger des te groter deze “bol” wordt. U profiteert dus het meest van een akoestische schutting als deze hoog is en wanneer u er vlak achter kunt zitten.

Merfopol resultaat zonder plank2

Aan de zijde waar het galmende geluid vandaan komt, de bronzijde, wordt het absorptiemateriaal gemonteerd. Dit zorgt ervoor dat er in ieder geval één groot absorptievlak ontstaat in de tuin waar het geluid geproduceerd wordt. Geluiden van buiten uw tuin, bijvoorbeeld  verkeersgeluiden, worden alleen tegengehouden als het geluid is ontstaan door galm in een aangrenzende tuin, steeg, straat of speelplein (verkeersgeluiden komen over het algemeen niet op uw erf door galm!).

Absorptiematerialen die buiten kunnen worden toegepast zijn Akotherm Basic D40 en Merfopol. De gehele schutting wordt voorzien van één van deze producten. Begin ca. 30 cm vanaf de grond tot bovenaan de schutting. Deze producten zijn vochtbestendig, maar het is aan te raden om de kopse kanten af te werken zodat water er niet in kan trekken. Tijdens vorst zou ingesloten water voor schade kunnen zorgen.

Merfopol tuinscherm

U kunt Merfopol monteren met plakpennen of met schroeven en ringen, zoals op de foto. 

Tip
De absorptiematerialen zullen in de loop van de tijd wat minder fraai ogen door bijvoorbeeld opspattend regenwater, het blijven uiteindelijk absorberende producten. Merfopol is met een borstel schoon te maken, maar als u er planten of klimkop voor plant verbergt dit het absorptiemateriaal en oogt de tuin groener. Voor een nog beter resultaat voegt u natuurlijke absorptievlakken aan de tuin toe zoals een gazon, dichte struiken en groenstroken.

  Aanbrengen Merfopol

Aandachtspunten akoestische schutting

  • Afstand en hoogte
    Wenselijk is tenminste 3 meter hoogte omdat geluid bolvormig wordt verspreid, met name over grotere afstanden. Hoe meer afstand er is tussen de geluidsbron (bijvoorbeeld de straat of buren) en de ontvanger (de persoon die de overlast ervaart), des te hoger het geluidsscherm of geluidsabsorberende schutting moet worden.
  • Gewicht 
    Massa zorgt voor meer weerstand tegen geluid. Om isolatiewaarden te realiseren heeft u een zware schutting of scherm nodig, gebruik zware bouwmaterialen.
  • Gesloten
    Geen waai-bomen-houten-plankjes. Normale schuttingen laten geluid tussen de plankjes door. Zorg voor een dichte, gesloten schutting.

Vragen? 
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt gerust contact met ons op.