Tips voor het verminderen van galm op het balkon

Omgevingsgeluiden verminderen op het balkon

Op een balkon kan het heerlijk rustig vertoeven zijn. Helaas is dat niet altijd het geval. Vooral wanneer uw balkon een plafond heeft kunnen omgevingsgeluiden zoals voorbijrijdend verkeer, een school of speelpleintje in de buurt daar worden versterkt. Rustig buiten zitten of de balkondeuren open zetten kan daardoor bijna onmogelijk zijn.

De oplossing is gelukkig relatief eenvoudig. Monteer absorptiemateriaal tegen het balkonplafond en het geluid kan minder hinderlijk rond kaatsen.

Welk product is het meeste geschikt?

Het meest geschikte materiaal is onze Akotherm GG, een huidvriendelijk, brandveilig en vochtbestendig polyesterwol. Het heeft een lange levensduur en prima absorptiewaarden. Met onze Stauf Extreme Tack lijmt u dit product eenvoudig op vrijwel iedere ondergrond. Door het plaatsen van een beschermprofiel aan de lange zijde van het plafond van uw balkon kunt u het materiaal beschermen tegen regen, vuil en wind.

Stappenplan voor het aanbrengen van balkonabsorptie

Voor het uitvoeren van deze klus heeft u de volgende producten van onze webshop nodig:

  • Akotherm GG, absorptieplaten voor het plafond.
  • Stauf Extreme Tack, met 1 emmer monteert u ongeveer 6m² Akotherm.
  • Isolatiemes, een scherp mes voor het op maat snijden van platen.
  • Lijmkam, voor het aanbrengen van de lijm.
  • G70 montagekit, voor het aanbrengen van een profiel of lat.
  • Zelf te verzorgen: een kunstof U-profiel 2-4-2 ter bescherming van de kopse buitenrand(en) van de platen Akotherm en een schietlood(draad) voor het uitzetten van loodlijnen zodat de platen recht worden gemonteerd. 

Hoe ga ik te werk?

Stap 1: Schoonmaken
Maak het balkonplafond schoon, droog en stofvrij zodat de lijm goed kan hechten. 

Stap 2: Voorbereiding
Monteer aan de buitenrand(en) van het balkonplafond een U-profiel (zie foto’s) of een houten balkje. Dit beschermt de kopse kanten van de Akotherm tegen weersinvloeden.

Stap 3: Akotherm platen op maat maken
Probeer zoveel mogelijk volledige platen Akotherm te monteren. Akotherm is met een scherp mes op maat te maken, maar is wel vrij taai. Het plafond hoeft niet helemaal voorzien te zijn van materiaal. Indien er enkele centimeters niet bedekt worden, zal dat het resultaat niet negatief beïnvloeden (zie foto).

Stap 4: Akotherm monteren
Voor de montage van Akotherm gebruikt u Stauf lijm. 
Breng een laagje van ongeveer 2mm aan met onze lijmkam op de platen of op de ondergrond. 
Druk de plaat tegen de ondergrond. 
Bij voldoende lijm blijft de plaat meteen hangen en hoeft deze niet gestut te worden. Monteer de eerste plaat aan de buitenzijde van het plafond op zo’n manier dat deze in het U-profiel valt of aansluit op het balkje dat de kopse kant(en) beschermt.

Reactie van onze klant

De reactie van onze klant:

“Het resultaat is niet spectaculair, maar zittend op het balkon wel goed merkbaar. Dat was ook mijn verwachting. Merkwaardig genoeg wordt het geluid dat bij een openstaande deur naar binnen komt wel veel minder. De buitenrand wordt tegen weer en wind beschermd door een kunststof U-profiel. Dat profiel is vóór het aanbrengen asymmetrisch vastgelijmd aan de Akotherm plaat en heeft 24 uur de tijd gehad om uit te harden. Omdat onze flat per verdieping 30cm oversteekt heb ik het materiaal niet helemaal tot aan de rand van het plafond durven aanbrengen. Hartelijk dank voor het goede advies”.

Omgevingsgeluid balkon verminderen

Vragen? Contact
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust Contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op al uw vragen. Via contactformulier kunt u ook een productmonster aanvragen van de Akotherm GG