Binnenvaartschippers moeten vanaf 1 januari 2020 aan bepaalde geluidseisen voldoen. Wij bieden oplossingen en de benodigde producten. In dit artikel wordt het probleem van de bemande machinekamer aangepakt.

Geluidsisolatie voor binnenvaart en beroepsvaart | Deel 4: De bemande machinekamer

In de serie artikelen over de geluidsisolatie voor binnenvaart en beroepsvaart, die Akoestiekwinkel publiceert, vindt u oplossingen en producten om zoveel mogelijk aan de per 1 januari 2020 gestelde geluidseisen te voldoen. In het eerste deel staan de verschillende geluidseisen benoemd. Op deze tipspagina vindt u de oplossingen en producten om te voldoen aan de geluidseisen voor een bemande machinekamer.

Geluidsprobleem: De bemande machinekamer

Moet u aan de geluidseisen voldoen voor een bemande machinekamer dan is de kans groot dat u een motoromkasting, of een gedeeltelijk omkasting, moet plaatsen om voldoende geluid te isoleren. Een dergelijke omkasting kunt u maken van Merfoplex, een akoestische constructieplaat. De binnenzijde van de omkasting voorziet u van Merfocell GW, een absorptiemateriaal voorzien van een glasdoekweefsel toplaag.

Zorg ervoor dat er voldoende ventilatie voorzieningen zijn voor het af- en aanvoeren van lucht. U dient dit zelf te verzorgen. Een hulpmiddel hierbij kan de Aluphon Demper zijn.

Gehoorbescherming

Tijdens werkzaamheden in de machinekamer is het aan te raden om gehoorbescherming te dragen. Lawaaislechthorendheid kan al optreden bij een te lange blootstelling vanaf 80 dB(a). Een werknemer is verplicht gehoorbescherming te gebruiken als de dagdosis gemiddeld hoger is dan 85 dB(A). 

Vragen? 

Heeft u nog vragen of opmerkingen over dit onderwerp of wilt u productmonsters ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op!