Meer comfort en reisplezier met onze isolatietips voor camper en bus.

Geluidsisolatie voor campers en bussen

Tips voor het isoleren van campers en bussen
Op reis gaan met een camper wint de laatste jaren aan populariteit in Nederland en België. Naast seriematige camperbouw worden ook bestelbussen door mensen zelf omgebouwd tot luxe campers. Ze worden voorzien van alle gemakken om er met mooi weer lekker een paar dagen, weken of zelfs maanden op uit te trekken. Akoestiekwinkel.nl heeft voor u een aantal oplossingen op een rijtje gezet om het toeren en verblijf in de camper op het gebied van geluid zo comfortabel mogelijk te maken!

Wat moet u isoleren in de camper of bus voor meer comfort?
Hieronder vindt u de meest belangrijke oplossingen om uw voertuig stiller en dus meer comfortabel te maken. Op de voertuigpagina vindt u nog meer oplossingen met filmpjes.

 • Motorgeluid verminderen 
  Om motorgeluid te verminderen in de cabine wordt de buiten motorkap ontdreunt (geïsoleerd) met STP Black Silver, dit maakt de motorkap zwaarder en biedt dan meer weerstand tegen het motorgeluid. Voorzie alleen de vlakke delen van de motorkap van ontdreuningsmatjes. Over dit product brengt u een absorptiemateriaal aan zoals de zelfklevende Acusticab of Merfocell. Op de productpagina leest u welke producteigenschappen voor uw situatie het meest geschikt zijn, zoals hittebestendigheid. De motorkap in de cabine, de bult, voorziet u van binnen van Merfocell GW of Aluglass, afhankelijk van de temperatuur. De buitenkant wordt afgewerkt en geïsoleerd met Isomat VM.
   
 • Rijgeluid verminderen
  Het afrollen van de banden veroorzaakt rijgeluid. Om dit te verminderen dient u de wielkasten te isoleren of wel te ontdreunen. Beplak de wielkasten in het voertuig met verwarmde Vibraflex Extreme of de soepele STP Aero Bomb. Ook de bodemplaat straalt rijgeluid af en moet worden geïsoleerd met één van deze producten. Als extra kan er Agglomer over de ontdreuning worden aangebracht met daarover een houtenvloer. Op deze manier trekt er ook minder kou op.
   
 • Motor- en transmissiegeluid verminderen
  De motor straalt ook geluid naar binnen door het schutbord. Voorzie het schutbord aan de cabinezijde van Vibraflex Extreme of STP Aero Bomb. Deze producten maken het schutbord zwaarder waardoor het meer weerstand tegen geluid geeft. De bodemplaat bij de chauffeur, bijrijder en de versnellingstunnel worden op deze manier geïsoleerd. Met Isomat VM als fraaie afwerking wordt het geluid nog beter tegengehouden.

 • Gong-klank en rijgeluiden portieren verminderen
  Portieren en zijpanelen van een voertuigen zijn gemaakt van dun plaatmateriaal en geven een gong-klank af wanneer in beweging gebracht, bijvoorbeeld bij het sluiten van portieren of schuifdeur. Voorzie minimaal 70% van het oppervlak van Vibraflex Normal of STP Black Silver ontdreuningsmatjes zodat er meer weerstand ontstaat. 
   
 • Thermische isolatie
  Om het voertuig ook thermisch wat beter te isoleren voorziet u holle ruimten van Akotherm of Akoestiwol (afhankelijk van de beschikbare ruimte). Deze polysterwol producten zorgen voor een stilstaande luchtlaag en absorberen klanken in holle ruimten. Let op dat er geen vochtbrug ontstaat tussen de carrosserie en het isolatie materiaal. Een kleine ruimte van ongeveer 15/20mm tussen carrosserie en het materiaal vrij zou dit moeten voorkomen.  

Aandachtspunten
Let er op dat u bij het plaatsen van geluidsisolerende materialen gewicht toevoegt aan uw camper. Dit gaat van het laadvermogen af, kan belangrijk zijn bij de RDW! Zorg voor een goede bandenspanning, dit vermindert rijgeluid en brandstofverbruik. Zorg, bij overnachten, voor voldoende ventilatie en monteer een CO² melder in de camper. Neem bij lange ritten voldoende rust.

Vragen? Contact
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u gerust contact met ons op. Meer informatie over voertuig isolatie vindt u natuurlijk op onze voertuigen pagina.