Advies voor het verbeteren van de akoestiek bij gehoorproblemen en overgevoeligheid voor geluid (hyperacusis).

Akoestiek verbeteren met gehoorproblemen

Akoestiek met gehoorproblemen
Naar mate we ouder worden vermindert naast het zicht ook ons gehoor, dat is algemeen bekend. Wat minder bekend is, is dat mensen met ouderdomsslechthorendheid of presbyacusis vele malen meer last hebben van een slechte akoestiek dan mensen met een goed gehoor, vandaar dat ouderen vaak de radio of TV wat harder zetten. Dit heeft overigens als gevolg dat men de radio of TV vaak helemaal niet beter verstaat omdat het hoge geluidsniveau voor nóg meer galm zorgt en minstens zo erg: overlast bij de buren veroorzaakt.

Ook voor mensen met hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid) is een goed akoestisch klimaat bijzonder belangrijk. De akoestische uitdaging bij deze aandoening is niet zo zeer de verstaanbaarheid maar om de reflecties van geluid te zoveel mogelijk verminderen. Met hyperacusis kan een slechte akoestiek zelfs als pijnlijk worden ervaren. Ook voor deze mensen is een zo droog mogelijke akoestiek (een ruimte met zoveel mogelijk absorptievlakken) bijzonder wenselijk. Dit is dus de overeenkomst tussen mensen met presbyacusis (ouderdomsslechthorendheid) en hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid).

In de Akoestiekwinkel ontvangen wij regelmatig klanten met dit gecombineerde probleem, een slecht gehoor en een slechte akoestiek. Onze klant Els kwam ook met dit probleem naar onze winkel. Haar moeder heeft last van presbyacusis en kon na de verhuizing in haar nieuwe woning geen enkel gesprek meer volgen. De inrichting en gebruikte materialen in het interieur zorgden voor een dusdanig slecht akoestisch klimaat dat bepaalde frequenties praktisch onhoorbaar werden voor haar moeder, zelfs met speciale gehoortoestellen.

De oplossing
Om het spraakgeluid weer verstaanbaar te maken voor haar moeder was het nodig de harde reflectievlakken te verminderen door er zachte absorptievlakken van te maken. Dit kan op verschillende manieren waarvan de meest bekende het ophangen van gordijnen en het leggen van een tapijt zijn. Dit is een goed begin, maar zeker bij ouderdomsslechthorendheid nog lang niet voldoende. Er moeten producten worden gemonteerd, absorptiepanelen, die ontwikkeld zijn om bepaalde frequenties optimaal te absorberen. akoestiek gehoorprobleem

In geval van Els en haar moeder adviseerden wij om extra absorptiepaneeljes toe te passen, ongeveer 60% van het plafondoppervlak in plaats van de 30% die wij bij een algemeen galm probleem adviseren. Absorptiepanelen hoeven overigens niet perse tegen het plafond te worden gemonteerd. Een combinatie van wand- en plafondpanelen toepassen is zelfs iets beter wanneer mogelijk, maar is dit is geen vereiste. Op de foto’s ziet u de woonkamer van de klant in kwestie met Akotherm Facet panelen tegen het plafond gemonteerd. In deze situatie wenste de klant een product met wat textuur omdat het plafond afgewerkt is met een wat grove stuclaag. Akotherm Facet panelen hebben een fijne golfstructuur op de zichtzijde, ideaal voor deze ruimte. 

Akoestiek overgevoeligheid geluidHet monteren van de panelen heeft Els zelf gedaan. Dit gaat eenvoudig door wat dotten Stauf- pastalijm uitsmeren op de panelen of ondergrond (niet dubbelzijdig). De panelen blijven direct kleven en hoeven dus niet te worden gestut. 

Reactie op het eindresultaat
Ik ben zelf in de winkel geweest en daar werd alles duidelijk uitgelegd. Ik heb ter plekke 29 platen en de bijbehorende lijm meegenomen. Het resultaat was verbluffend. Van een flinke galm bij ieder geluid in mijn woonkamer naar voelbare absorberende geluidgolf. Mijn demente moeder met gehoorapparaten kon mij eerder niet meer verstaan. Na het plaatsen van de platen kan ze me weer heel goed verstaan, terwijl ik zachtjes praat. De platen tegen het plafond is ook nog een verfraaid gezicht. Ik heb online dus nog 5 platen bijbesteld. Niet omdat het voor het geluid nog nodig was, maar als verdere aankleding.

Productkeuze
Op onze pagina Akoestische Panelen vindt u het aanbod voor het verbeteren van de akoestiek. Wij adviseren om producten met een minimale dikte van 40 mm toe te passen. Vooral de meer basic producten zoals Akotherm Facet en Akotherm GG met deze dikte scoren erg goed als het om absorptiewaarden gaat. Producten zoals Flamex Facet en Silent Office absorberen ook uitstekend, deze panelen zijn wat flexibeler om toe te passen in een interieur. De afwerking, kleur en diverse afmetingen zorgen voor een hogere esthetisch waarde van het product wat het combineren met het aanwezige interieur vaak vergemakkelijkt.  

Gerelateerde artikelen over akoestiek

Vragen? Contact
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op. Gerelateerde producten