Dek isoleren

Wat is het probleem
Een licht dek (maar ook lichte luiken) boven de motor lekt vaak motorgeluid waardoor het buiten zitten vaak niet echt comfortabel is. Vooral bij langere tochten wordt de overlast als vermoeiend ervaren. Het laag frequente geluid van de motor is dan voornamelijk de bron van ergennis.  

Wat is de oplossing
De beste oplossing is het dek zwevend opstellen en isoleren met behulp van massa (gewicht toevoegen). 

Het dek zwevend maken
Voor zie de spanten van stroken Regufoam of het alternatief Agglomer. Op deze stroken komt het dek te liggen. Regufoam en Agglomer Strips zijn verende producten die zorgen voor de onderbreking tussen het casco en het dek (of de vloer). Een zwevend dek verminderd contactgeluid, let goed op de randen dat deze geen water doorlaten, goed afkitten als het om een buiten dek gaat). In een aftimmerd schip is het meestal niet mogelijk om het dek zwevend te maken, isoleren met massa is dan een prima alternatief!

De vloer isoleren met massa
De vloer wordt gëisoleerd door deze te voorzien van Isomat KE of Isomat TS, het toevoegen van massa zorgt voor een betere geluidsisolatie, hoe zwaarder de vloer wordt des te hoger de isolatiewaarde. De Isomat kan worden afgewerkt met bijvoorbeeld multiplex (het beste resultaat wordt behaald door alles te verlijmen). Hier over komt de afwerkvloer zoals vloerbedekking. Beide Isomat soorten kunnen ook direct worden voorzien van vloerbedekking, maar een sandwich-constructie geeft het beste resultaat. 

In plaats van Isomat kunt u ook Merfoplex platen als vloer gebruiken, geplaatst op Agglomer of Regufoam Strips voor ontkoppeling. U heeft dan geen Isomat en geen multiplex nodig!

Alle beschreven producten die u nodig heeft voor dekisolatie vindt u hieronder

Filteren
Filteren

Geluidsisolatie voor jacht- en scheepsbouw
Meer informatie over het isoleren van jachten, schepen en sloepen vindt u op de overzichtpagina 'Geluidsisolatie en absorptie voor boot en jacht'.