Geluidsisolatie voor muren bouwen

Hoort u geluiden vanuit de muren? Wilt u weten hoe u dit het beste kan aanpakken? Wij hebben een groot assortiment aan producten om uw muren te isoleren. Heeft u te maken met een scheidingswand, systeemwand of gipswand? Wij leggen per situatie aan u uit wat u kunt doen om uw muren te isoleren. Klik hier

Hieronder vindt u de beschreven producten voor het isoleren van wanden

Filteren
Filteren

Scheidingswand tussen buren isoleren
Om twee ruimten, bijvoorbeeld twee woningen naast of onder elkaar, akoestisch van elkaar te scheiden moet in ieder geval de scheidingswand geïsoleerd worden. De juiste manier van isoleren is een constructie plaatsen die als barrière functioneert tussen de geluidsbron en de ontvanger (de zijde die de overlast ervaart). Zo’n constructie kan bestaan uit een zwevende wand of een zwevend plafond. Deze constructie vermindert het afstralen van geluid zodat de overlast van luchtgeluid minder wordt.

Met Merfoflex Tussenregels kunt u een ontkoppelde wand of plafond maken in de ruimte waar u de overlast ervaart. Een productvideo, handleiding en uitleg vindt u op de productpagina.

Systeemwand of gipswand isoleren
Lichte scheidingswanden, bijvoorbeeld gemaakt van gipsplaten, worden het best geïsoleerd door de massa (gewicht) van deze wand te verdubbelen. Dit kunt u doen met Isomat KE 14kg/m². Voorzie de jute-zijde van de Isomat KE van Stauflijm en monteer deze tegen de wand, voorkom insluiten van lucht. Schroef of spijker de Isomat KE plaat met de hoeken vast aan de wand (Isomat KE is hard en veert niet in, vastschroeven is dus geen enkel probleem). Vervolgens werkt u de Isomat KE af met een gips- of houtplaat. Deze manier van isoleren is voor dit soort wanden zeer effectief en relatief voordelig en eenvoudig uit te voeren. (Dit is de zelfde isolatie methode gebruikt voor houten vloeren). Herhaal dit principe aan beide zijden van de wand voor een goed geïsoleerde wand! Zorg wel dat de wand goed aansluit tegen het bouwkundige plafond, zeker in een ruimte met een systeemplafond.
Op de tipspagina vindt u een stappenplan voor het isoleren van gips- en systeemwanden.

Akoestische wanden bouwen
Gaat u een kamer opdelen in twee kamers dan is het wenselijk om de privacy te waarborgen. Voorzie een houten rachelwerk rondom van Agglomer stroken en vul de ruimte tussen de rachels met Akoestiwol PE60 (dit type polyester wol is 60 mm dik). U sluit de wand af door aan beiden zijden Merfoplex te monteren i.p.v. gips plaat.

Denk ook aan de deuren, deze moeten minimaal net zoveel isoleren als de wanden om geen geluidslek te vormen! U vindt op onze webshop complete geluidsisolerende deurensets met uitstekende isolatiewaarden.

Flankerend geluid en eindresultaat
In eerste instantie lijkt de meeste overlast door de scheidingswand met de buren te komen, maar er kan ook geluid bij u binnenkomen via andere constructiedelen zoals wanden, plafond of de vloer die in verbinding staan met de scheidingswand. Dit flankerende geluid bepaald voor een groot deel het eindresultaat van de toegepaste isolatiematerialen. Het kan dus zo zijn dat u meerdere wand- of plafonddelen moet voorzien van Merfoflex.