Tips voor het isoleren van contactgeluid afkomstig van fitnessapparatuur

Trillingsisolatie voor fitnessapparatuur

Bij bepaalde fitnessapparatuur of fitnesstoestellen ontstaat contactgeluid tijdens de workout. Sommige apparaten bestaan uit een type workout waarbij gewichten herhaaldelijk worden opgetrokken en weer neergelaten. Bij het neerlaten van de gewichten komen deze met kracht neer op de vloer of het fitnessapparaat. Aangezien het vaak gaat om behoorlijk zware gewichten is de overdracht van energie zo groot dat er een ‘dreun’ ontstaat. Deze dreun veroorzaakt een verschijnsel dat contactgeluid wordt genoemd. Andere fitness- en sporttoestellen die voor contactgeluid zorgen zijn de hometrainer en loopband of treadmill.

Wat is contactgeluid?
Contactgeluid ontstaat wanneer een bron (apparaat of machine) de fundatie waarop deze rust in beweging zet. Deze beweging wordt resonantie of trilling genoemd en zorgt voor één van de meest voorkomende geluidsproblemen. Voortgebrachte resonanties kunnen, afhankelijk van de frequentie, grote delen van de fundatie (ondergrond) waarop zij rusten in beweging zetten. Het probleem wordt vaak ervaren als een hoor- en voelbare trilling, bij apparaten en machines wordt contactgeluid als een bromtoon waargenomen. Contactgeluid wordt het best bij de bron aangepakt wat in dit geval de fitnessapparatuur in de sportschool is. Een probleem met contactgeluid is over het algemeen relatief eenvoudig op te lossen met diverse trillingsisolerende producten zoals Regufoam.

Fitnessapparatuur isoleren Fitnessapparatuur isoleren
Een sportschool uit het zuiden van het land kampte met bovenstaand geluidsprobleem en vroeg ons om een oplossing. De buren in de bovengelegen appartementen klaagden namelijk over een dreunend geluid tijdens de openingstijden van de sportschool. 

Voor het ontkoppelen, wat ook wel zwevend opstellen wordt genoemd, van fitnessapparatuur wordt Regufoam toegepast. Regufoam is ontwikkeld voor het isoleren van resonanties (trillingen) afkomstig uit diverse bronnen, zoals apparaten, industriele machines, wasmachines, luidsprekers, (muziek)instrumenten en dus ook fitnessapparatuur en sporttoestellen.Ontkoppelde fitness apparaten

De eigenaar van de sportschool in dit voorbeeld heeft alle fitnessapparaten geïsoleerd met Regufoam type D220 met een dikte van 25mm. De Regufoamdelen zijn met een scherp mes op maat gesneden, iets groter dan de poten zelf, en onder diverse fitnessapparaten aangebracht. In dit geval zijn de poten van de apparaten vlak en wordt de druk goed verdeeld over de delen Regufoam (een druk verdelende draagplaat voor stabiliteit was hier niet nodig). Door de delen Regufoam iets groter te houden steken de poten van de fitnessapparaten niet uit zodat de bezoekers van de sportschool hun tenen niet stoten. 


Contactgeluid van dumbbells Contactgeluid isoleren
Het trainen met dumbbells kan voor contactgeluid zorgen. Gewichten worden na het trainen vaak (te hard) op de vloer gelegd of in een rek en zorgt zo voor een hoor- en voelbare dreun. De eigenaar van de sportschool kwam met een creatieve oplossing: verplicht gebruik maken van Regufoam matjes. De beschikbaar gestelde matjes Regufoam lost ook dit probleem op. De dumbbells worden nu op de matjes geplaatst in plaats van op de vloer. De bezoekers van de sportschool worden middels een poster gewezen op het gebruik van de Regufoammatjes. Wij bedanken de eigenaar van de sportschool voor de foto’s en zijn reactie:

"Ik heb niets gehoord, wat wil zeggen dat er geen of weinig geluid is geweest. Zojuist de drie andere dempers ontvangen, waarvoor dank! Ik ga ze vanavond nog even onder het toestel met de schroefpootjes zetten. Dan zijn alle fitnessmachines ontkoppeld. De grote vloer achter is nu voorzien van posters waarop mensen gewezen worden om de paarse matten te gebruiken onder gewichten. Ik heb zelf nog geen trillende vloer ervaren. Normaal trilde de vloer in mijn kantoor onder mijn voeten als iemand de fitness machines gebruikte of een gewicht liet vallen."

Aandachtspunten Regufoam Bestellen
In dit voorbeeld is gebruik gemaakt van de paars gekleurde Regufoam D220. Dit type heeft een densiteit van 220Kg/m³ en is stevig genoeg om de (meeste) fitnesstoestellen goed te ontkoppelen zonder de stabiliteit in gevaar te brengen. Het juiste type wordt bepaald door de belasting (gewicht van het fitnessapparaat) en de ondergrond. Bij zwaardere fitnessapparatuur kan het nodig zijn om een type Regufoam met een hogere densiteit te gebruiken, het type D300 met een dikte van 25mm (ook voor de dumbbells). Een hogere densiteit Regufoam kan een zwaardere last dragen.

Vragen? Contact
Heeft u  nog vragen over dit onderwerp of wilt u productmonsters ontvangen? Neemt u dan gerust contact met ons op.