Op zoek naar een oplossing voor het isoleren van pianogeluid? In dit artikel leggen wij in een aantal simpele stappen uit hoe u dit kunt aanpakken.

Geluidsoverlast van piano of vleugel? Wij bieden de oplossing

Overlast van een piano of vleugel
Een piano of vleugel blijkt nog weleens de bron te zijn van overlast voor naaste- of onderburen. Dit ontstaat voornamelijk wanneer in een rijtjeshuis of appartement piano wordt gespeeld. De overlast kan bestaan uit zowel contactgeluid, het doorgeven van trillingen, als uit luchtgeluid, de klanken van het instrument. Contactgeluid ontstaat in het klankbord, de trillingen van de snaren worden doorgegeven aan de vloer via de wielen of de poten. Luchtgeluid van een (staande) piano wordt direct tegen de scheidingswand met de buren aangestraald wat zo voor overlast kan zorgen.

In dit artikel bespreken wij welke producten geschikt zijn voor het isoleren van geluid van een piano en welke producten geschikt zijn voor een vleugel.

Een ander voorkomend geluidsprobleem veroorzaakt door contactgeluid is het in beweging zetten van een podium, verhoging of lichte/holle vloer. Het contactgeluid geeft hier niet direct een probleem voor de omgeving, maar kan het instrument minder zuiver laten klinken, vooral bij het maken van opnamen heel storend.

 

Producten voor de piano

Akoestische piano onderzetters tegen contactgeluid
Door de piano op trillingsisolerende dempers te zetten brengt u een onderbreking aan tussen de poten of de wielen van uw staande piano en de ondergrond. Dit verminderd, isoleert, het overbrengen van trillingen en zo verminderd u contactgeluid naar de omgeving. Minder contactgeluid betekent minder overlast voor de buren en in bepaalde situaties een zuiverder pianogeluid.

Absorptiepanelen voor het dempen van pianogeluid
In ruimten met een matige akoestiek, aanwezigheid van galm, klinkt de piano nog weleens nét wat te fel. Het pianogeluid reflecteert via de wand achter de piano de ruimte in waardoor het wordt versterkt. Door onze piano-absorptiepanelen tussen de piano en de wand te schuiven ‘dempt’ u de klanken. Hiermee heeft u meer controle over het pianogeluid, minder felle klank en minder aan straling tegen de wand.

Piano Akoestiek PakketDe bovenstaande piano producten bieden wij ook aan in een compleet pakket. Het pakket bevat een set van 4 onderzetters voor piano poten of wielen van maximaal 155 x 155 mm en een gewicht tot 525 kg. In het pakket vindt u ook een set van 3 absorptiepanelen voor het dempen van pianogeluid. Voor deze producten heeft u geen montagemiddelen nodig en hoeft u ook niets op maat te maken.

Het complete piano isolatie pakket

Producten voor de vleugel

Akoestische vleugel dempers tegen contactgeluid
Deze trillingsisolerende dempers doen precies hetzelfde als de piano dempers maar dan voor een vleugel. Deze set bestaat uit 3 trillingsisolerende onderzetters voor het verminderen van contactgeluid, trillingen, naar de omgeving. De onderzetters zijn geschikt voor vleugels met poten of wielen niet groter dan 155 x 155 mm en een gewicht tot 400 kg.

Vleugeldempers in blog over pianogeluidKlant review over bovenstaande dempers
Van een tevreden klant mochten wij dit bericht ontvangen. De situatie bij de klant is als volgt: Een piano van 124 cm hoog en 148 cm breed met een gewicht van 255 kg. De buurman ervoer enige overlast, met name van lage tonen. Het betreft een huis gebouwd eind jaren ‘90.

Positief nieuws: ik speelde forte fortissimo (fff) en de buurman vond het zachter klinken dan het was. Niet helemaal weg, maar wel fors minder. De sokkels werken goed. Wat terugkoppel is, dat je de piano niet meer kunt verschuiven als die op zijn sokkels staat. Dat kan bij die harde plastic sokkels wel. In de hoek kan ik de piano dus niet kwijt vanwege het tillen (of je moet met palletwagen gaan werken….). Verder doen de absorptieplaten het goed; het is in de kamer net wat comfortabeler qua geluidsniveau zonder dat ik heb ingeboet in klankvorming en toonvorming.

 

Van Oldeniel Piano’s & Vleugels
Bent u op zoek naar een piano of vleugel? Bezoekt u dan eens de nieuwe winkel van Oldeniel Piano’s. Naast de prachtige instrumenten kunt u daar ook de pianoproducten van de Akoestiekwinkel bekijken en aankopen.

Logo van Oldeniel

 

Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op!