Welk geluid moet ik isoleren, contactgeluid of luchtgeluid?
Contactgeluid ontstaat door het in beweging zetten van de vloer wat elders hoorbaar wordt als een kloppend of stampend geluid. Deze pagina gaat vooral over het isoleren van dit soort contactgeluiden. Luchtgeluid zijn de klanken die worden geproduceerd door het drumstel. Voor het isoleren van luchtgeluid kijkt u het beste op de pagina "Bouwkundige geluidsisolatie", daar vindt u geluidsisolatie voor de muren, plafond en vloer van een drumcabine of studio. Op deze tipspagina beschrijven drie mogelijkheden voor het isoleren van trilingen en contactgeluid beginnend met de meest eenvoudige, het bassdrumpedaal.
Optie 1: Contactgeluid van een bassdrumpedaal isoleren
Als het geluidsprobleem overduidelijk alleen uit trillingen en contactgeluid van het bassdrumpedaal bestaat dan kan de oplossing vrij eenvoudig zijn, het pedaal op een groen matje Regufoam D150 van 25 mm dik zetten. Het bassdrumpedaal moet hier wel voor geschikt zijn, of geschikt voor gemaakt worden. Bijvoorbeeld door een plaatje multiplex tussen het Regufoam matje en het pedaal aan te brengen.
Als het drumpedaal niet stabiel genoeg staat op het matje Regufoam kan een klein plateau uitkomst bieden. Gebruik een MDF paneeltje dat ongeveer tweemaal zo breed is als het pedaal voor voldoende stabiliteit. Eén matje Regufoam is dan nog steeds voldoende door deze in de lengte doormidden te snijden en het MDF paneeltje hier op te leggen wat het plateau vormt. Regufoam D150 is een trillingsisolatie waarvan het type D150 de meest zachte is, ongeveer half zo zacht als een tennisbal. Nodig voor deze oplossing:
- 1 matje Regufoam D150 25 mm, artikelnummer M0715.
Optie 2: Drumstel (contact) geluid isoleren met een zwevende drumvloer
Voor het isoleren van contactgeluid van een drumstel wordt vaak een zwevende drumvloer gemaakt. Ook hier is Regufoam D150, met een dikte van 25 mm, de beste trillingsisolatie (art.nr. M0715). Een klant heeft deze methode uitgevoerd en ons voorzien van foto's, hij maakte de drumvloer op deze manier.
Vier MDF panelen van 18 mm dik aan elkaar gekoppeld, met boutjes en moertjes, tot een stevig plateau van ongeveer 160 x 140 cm. Vervolgens 15 poten gemaakt van MDF paneeltjes en deze verlijmd op het plateau. Deze poten zijn strategisch verdeeld zodat de drumvloer stabiel staat en er voldoende trillingsisolerende Regufoam delen kunnen worden aangebracht.
Zwevende drumvloer op Regufoam om drumstel geluid te isoleren
Voor het isoleren van contactgeluid en trillingen in dit voorbeeld zijn twee matjes Regufoam D150 gebruikt. De twee matjes zijn in 16 gelijke delen gesneden, in totaal ziet u 14 poten van ± 125 x 125 x 25 mm, en één kleinere. In het midden zijn de poten dichter bij elkaar gemonteerd om doorbuigen te voorkomen. Regufoam kan worden vastgelijmd op MDF met Contactlijm. Deze oplossing werkte uitstekend voor onze klant, maar vanzelfsprekend is iedere situatie anders en dat geldt ook voor iedere drummer.
Drumvloer op Regufoam trillingsisolatie, type D150, 25 mm dik
Het gewicht op de drumvloer en het soort vloer van het gebouw, hout of beton, zijn mede bepalend voor het resultaat. Deze drumvloer is achteraf gemakkelijk aan te passen als het contactgeluid nog niet optimaal wordt geïsoleerd door nog eens dezelfde hoeveelheid Regufoam aan te brengen. De trillingsisolerende poten worden dan 50 mm dik in plaats van 25 mm. Dit zorgt voor een nog betere isolatie van laag frequente dreunen. De drumvloer kan hierdoor wel wat minder stabiel worden. In totaal zijn er dan 4 matjes Regufoam nodig in plaats van 2. Wij adviseren doorgaans om vier matjes te gebruiken. Nodig voor deze toepassing:
- 2 matjes Regufoam D150 25 mm, art.nr. M0715, voor een drumvloer zoals hierboven beschreven.
- 4 matjes Regufoam D150 25 mm, art.nr. M0715, dezelfde toepasing met dubbel dikke dempers.
Reactie van onze klant
"Ja, het werkt en gedreun wordt aanzienlijk verminderd. Wat je ziet is de onderkant en heb hem daarna gewoon omgedraaid. Het staat zeer stabiel en ik ben er erg blij mee. Dank voor de extra stukken foam en de goede service!"
Optie 3: De hele vloer tegen drumstel geluid isoleren
De derde optie is de hele vloer isoleren met Akoestifloor Icotop 60, onze dikste vloerisolatie. Vooral in een geluidsstudio of drumcabine is deze vloerisolatie aan te raden. Door Akoestifloor toe te passen wordt zowel contactgeluid als luchtgeluid optimaal geïsoleerd. Akoestifloor bestaat uit een dubbele laag gipsvezelplaat, verlijmd met Greenglue en vastgeniet, op een basis van een 40 mm dikke trillingsisolatie. Op de tipspagina "Geluidsisolerende Akoestifloor" vindt u een stappenplan en uitleg over het isoleren van een vloer met Akoestifloor. Op die pagina staan ook zaken zoals isolatiewaarden en specificaties.
Akoestiek verbeteren in de drumcabine of studio
Voor het verbeteren van de akoestiek in een drumcabine of geluidsstudio adviseren wij de Studiobricks Eco45 akoestische panelen. Meer over studio akoestiek vindt u op de pagina "Studio akoestiek".
Vragen?
Vindt u deze oplossing wat omslachtig? Op deze tipspagina vindt u een eenvoudiger stappenplan. Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op.