Tips voor het maken van absorptiepanelen tegen galm in huis

Zelf geluidsabsorberende panelen maken

Bent u op zoek naar akoestische oplossingen voor de galm in huis, op kantoor, in uw school of uw sportclub? Dan vindt u bij ons een uitgebreid assortiment aan geluidsabsorberende panelen, van neutrale witte, grijze of zwarte varianten tot een uitgebreide waaier aan kleuren in ons Silent Office assortiment.

Bent u creatief aangelegd en wilt u graag naar eigen smaak aan de slag met ons absorptiemateriaal? In een handomdraai maakt u unieke panelen naar eigen ontwerp. In dit stappenplan leggen we u graag uit hoe u dat doet.

Stap 1: Kies het absorptiemateriaal
Om zelf geluidsabsorberende panelen te maken kan u kiezen uit ons uitgebreide assortiment aan absorptiematerialen. De materialen zijn beschikbaar in verschillende diktes. Hoe dikker u het materiaal kiest, hoe beter het resultaat zal zijn. Hoe meer panelen u maakt, hoe fijner de akoestiek zal worden.

We zetten de voordelen en de eigenschappen van onze meest gekozen materialen graag voor u op een rijtje:

Akotherm Basic

 • Scherp geprijsd stevig polyesterwol met uitstekende absorptiewaarde
 • Op maat te snijden met ons isolatiemes
 • Brandklasse B
 • Geadviseerde dikte: 50 mm

Flamex Basic

 • Melamineschuim met prima absorptiewaarde
 • Makkelijk op maat te snijden met ons isolatiemes, ideaal voor complexe vormen
 • Brandklasse C
 • Geadviseerde dikte: minimaal 40 mm
 • Tip: u kunt kiezen voor de grijze en voordeligste variant voor deze toepassing

Eco Coustic Cotton

 • Katoenwol gemaakt van gerecycled textiel
 • Op maat te snijden met ons isolatiemes
 • Hoogste absorptiewaarde én brandklasse
 • Vrij taai materiaal
 • Dikte: 40 mm

Stap 2: Maak het frame
Maak een frame van vier MDF L-profielen (verkrijgbaar bij de bouwmarkt). Maak het frame minstens even dik als het absorptiemateriaal. Zaag de profielen in verstek en schroef ze met de kopse kanten aan elkaar met behulp van (stalen) verbindingsprofielen. Deze zorgen ervoor dat het een stevig frame wordt waarin u het absorptiemateriaal makkelijk kunt vastklemmen.

Stap 3: Plaats de akoestische vulling
Bestel voldoende absorptiemateriaal zodat u het volledige paneel kunt vullen. Snij het materiaal op maat. Plaats het materiaal tussen het hoekprofiel en de MDF profielen.

Tip: schilder de balken in ongeveer dezelfde kleur als het absorptiemateriaal zodat het frame niet zichtbaar wordt door het textiel.

Stap 4: Kies de textielsoort
Gebruik een akoestisch doorlatend doek zoals kaasdoek, linnen, polyester of scheerwol. Hoe dunner en opener de textielsoort, hoe beter het lucht en dus ook geluid doorlaat. Deze stoffen zijn makkelijk te vinden bij bijvoorbeeld een lokale meubelstoffeerder.Hoe dikker en dichter het doek, hoe lager de absorptiewaarde zal zijn. Canvas, waar ook foto’s op worden gedrukt, is te dik en daardoor minder geschikt. We krijgen soms de vraag of akoestische panelen geschilderd kunnen worden. Akoestische panelen zijn niet overschilderbaar. De verflaag zou de open structuur van het akoestische materiaal afsluiten waardoor het zijn akoestisch absorberende eigenschappen verliest.

Stap 5: De montage
Span het textiel nu strak op het frame. Trek het doek strak aan één zijde en niet het daar vast met een nietapparaat. Vervolgens trekt u het doek strak aan de tegenover liggende zijde en niet u het daar ook vast. Let op dat het doek gelijkmatig om het frame gespannen wordt. De twee andere zijden niet u op dezelfde manier vast. Nadat het doek is vastgeniet aan de achterzijde van het frame kunt u het bijknippen.

Monteer het akoestisch wandpaneel vervolgens aan de muur of aan het plafond. U kunt zelf bepalen wat het makkelijkst werkt. Vaak wordt gebruik gemaakt van een ophangrail met kabels en haakjes voor schilderijen of met een kabel montagesysteem.

Vragen?
Heeft vragen over dit onderwerp of over ruimteakoestiek of wilt u een productmonster ontvangen? Neemt u dan gerust contact met ons op! We helpen u graag verder.