Project Avoord Etten-Leur, ruimte akoestiek geoptimaliseerd in een gerenoveerd klooster.

Akoestiek van vergaderkapel aangepakt met absorptiepanelen

In september 2012 heeft zorginstelling Avoord uit Etten-Leur een gerenoveerd klooster in gebruik genomen. De ruimte stamt uit 1937 en heeft lange tijd daadwerkelijk gefunctioneerd als klooster. In het gebouw zijn sinds 2012 het centrale kantoor en hospice Marianahof gevestigd. De kapel in het voormalige klooster wordt nu gebruikt voor vergaderingen en andere bijeenkomsten. Merford werd gevraagd wat te doen aan de akoestische problemen in de gehorige ruimte.

Storende nagalm
De kapel is een prachtig onderdeel van het gebouw. Tijdens de renovatie is besloten geen afbreuk te doen aan de authentieke ambiance. Toch moest de kapel in alle opzichten een hoogwaardige ruimte zijn, waarin verschillende sferen kunnen worden neergezet. Ruim een jaar na de ingebruikname van het nieuwe pand liep Avoord toch tegen de akoestische problemen aan die een kapel met zich meebrengt. Door de aanwezigheid van veel steen en beton was de kapel qua akoestiek een lastige ruimte. De zorginstelling wilde niet pionieren, maar een goed en professioneel advies. Hiertoe is eerst een akoestische meting naar de nagalm uitgevoerd waarvan een rapport is uitgebracht. Aan de hand van dit resultaat is op zoek gegaan naar producten die de oudere elementen, zoals het glas in lood, het tegelwerk en de mozaïeken, niet verstoren.

Wand- en plafondpanelen
In de zoektocht naar een aanbieder van akoestische oplossingen kwam de zorgaanbieder bij Merford terecht. Er is een stappenplan voorgelegd om tot een goed en aanvaardbaar resultaat te komen. In de eerste fase werden de akoestische panelen aangebracht. Vervolgens werd dit aangevuld met een akoestisch materiaal wat het huidige plafond kan dragen, maar zeker ook nog meer verfraaide. Het heeft geresulteerd in een akoestisch aangename ruimte. Gezien de historische achtergrond van de ruimte is de minimale nagalm die nog te horen is alles behalve storend. Merford leverde Avoord akoestische wandpanelen met de naam Swell voor tegen de muren en Flamex Facet-panelen voor tegen het schuine dak. Het advies van Merford heeft volgens de organisatie een absolute meerwaarde gehad in het project.

Vragen over dit project? Contact
Neemt u dan contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op uw vragen. Wilt u liever meteen antwoord op uw vragen? Bel ons dan op (+31) 0183-643885.