Oplossing voor goede akoestiek in de horeca.

Akoestiek in de horeca | Deel 1

Bij ambiance denkt u als ondernemer al snel aan de uitstraling van uw zaak met een mooi verlichtingsplan en strak gestucte wanden. Maar heeft u er al eens over nagedacht dat geluid een erg belangrijke factor is als we het hebben over de beleving van uw gast? Als de akoestiek in uw zaak te wensen over laat, beleeft de gast uw zaak als een ‘kippenhok’. Het effect dat hiervoor zorgt, heet het ‘Lombard-effect’. Omdat er door vlakke oppervlakten veel geluid blijft weerkaatsen, gaan mensen harder praten, waardoor de verstaanbaarheid verder afneemt. Hierdoor gaan mensen weer harder praten, oftewel; er ontstaat een vicieuze cirkel. Gelukkig is daar makkelijk iets aan te doen. Een investering in het verbeteren van de ruimte akoestiek betaalt zichzelf sneller terug dan u denkt, want in een zaak met een prettige akoestiek komt een gast eerder terug. Op deze pagina leest u over de oplossing en de toepasbare producten voor het verbeteren van de akoestiek én de sfeer.

Wat is de oplossing?

Een korte omschrijving van de oplossing: breng voldoende zachte, c.q. absorberende, producten aan op harde vlakken, zoals het plafond en/of de wanden. Dit zijn de vlakken waar de eerste reflectie van geluid plaatsvindt en waar de nagalm ontstaat. Oftewel, de beste plekken om het probleem op te lossen. In de meeste situaties is het wenselijk om een oplossing uit te voeren tegen het plafond. Ons eerste advies is om tenminste ± 60% van het plafond te voorzien van geluidsabsorptie in de vorm van absorptiepanelen, plafondeilanden of baffles (een combinatie kan natuurlijk ook). Na het toepassen van deze eerste fase zou dit al voor een enorme verbetering moeten zorgen. Afhankelijk van het bezoekersaantal en de grote van de zaak, kan een tweede fase nodig zijn om het laatste beetje galm te laten verdwijnen.

Producten voor het plafond

Producten om toe te passen tegen het plafond zijn verkrijgbaar in baffle-, paneel- en plaatvorm.  Vooral in hoge ruimten adviseren wij zogenaamde baffles of plafondeilanden omdat deze producten bijzonder doeltreffend zijn. Ze absorberen namelijk aan meerdere zijden geluid. Enkele suggesties om toe te passen tegen het plafond:

Producten voor de wanden

Producten voor het toepassen van een oplossing tegen de wand(en) zijn verkrijgbaar in paneel- en plaatvorm. Plaats absorptiepanelen niet in een looppad of te laag op de wand om beschadiging te voorkomen. Een goede verdeling van panelen over twee wanden geeft het beste resultaat. Bij het toepassen van een wandoplossing luidt ons eerste advies: voorzie tenminste één korte en één lange wand in uw ruimte van absorptiepanelen. Een dekking van ongeveer 30% op beiden zou al een prima resultaat moeten geven. Enkele suggesties voor wandoplossingen zijn: 

Absorptiemateriaal onder tafels: een mythe

Het effect van de mythe die bestaat over absorptiemateriaal onder tafels plakken is bijzonder matig. Dit heeft alleen enig resultaat als er heel veel en hele grote tafels in uw ruimte staan. Dé oplossing voor juiste akoestiek is om te zorgen voor voldoende absorptievlakken tegen de wanden en het plafond.

Vragen? Contact
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op uw vragen.