Geluidsoverlast van uw naaste buren. Wat heb ik nodig?

Geluidsoverlast van burengeluid isoleren
Geluidsoverlast van (naaste) buren bestaat meestal uit een combinatie van contactgeluid en luchtgeluid. Het isoleren van burengeluid is, in geval van contactgeluid, het meest efficiënt aan de zijde van de veroorzaker. Helaas is dit in de meeste situaties niet mogelijk. Op deze pagina beschrijven wij met welke producten u geluidsoverlast van de naaste buren zoveel mogelijk kunt verminderen. Woont u in een flatgebouw bedenkt u dan goed dat contactgeluid en luchtgeluid via meerdere wanden en plafonds kunnen worden verspreid.

Contactgeluid van de buren isoleren
Contactgeluid afkomstig van de vloer van uw buren, zoals loopgeluiden of het verschuiven van stoelen, kunnen hoorbaar worden doordat uw vloer én de scheidingsmuur in beweging worden gebracht. Vooral in oudere woningen, met houten verdiepingsvloeren, is dit het geval. We noemen dit flankerend geluid, het binnendringen van geluid via meerdere wegen. Een zwevende vloer bij de bron is hier het meest efficiënt.

Om het contactgeluid bij u in huis zoveel mogelijk te verminderen kan het nodig zijn om naast de scheidingsmuur ook de vloer te isoleren, vooral in oudere woningen met houten verdiepingsvloeren kan dit nodig zijn. Begin eerst met het isoleren van de scheidingsmuur, u doet dit het best door de muur te voorzien van een zwevende voorzetwand, die u monteert met behulp van Merfoflex Tussenregels. U isoleert de muur dan zowel tegen contact- als luchtgeluid. Is er nog steeds sprake van geluidsoverlast dan komt dit naar alle waarschijnlijkheid via uw vloer binnen, dus als flankerend geluid. De vloer kunt u isoleren door het aanbrengen van een zwevende vloer. DIt kan bijvoorbeeld met Agglomer D200, een contactgeluid isolatie, met daarover een zelf te verzorgen afwerklaag, wij adviseren een dubbele gipsvezelplaat. Isoleren met een kant & klare vloerisolatie zoals Akoestifloor scheelt u tijd en arbeid! Op de productpagina’s leest u hoe deze producten worden toegepast.

Luchtgeluid van de buren isoleren
Luchtgeluid is de klank van een geluidsbron, denkt u aan een apparaat, spraakgeluid of muziek. Geluid is een beweging in de lucht, deze beweging wordt in dit geval het best geïsoleerd door de scheidingmuur met de buren te voorzien van een zwevende voorzetwand. Met behulp van de verende Merfoflex Tussenregels kunt u een zwevende voorzetwand maken. Beweging in de lucht wordt als het ware opgevangen in de vulling van de wand, Akoestiwol, en geïsoleerd door een dubbele, maximaal driedubbele, gipsplaat welke aan de Merfoflex Tussenregels worden bevestigd. Op de productpagina vindt u een handleiding voor het monteren van Merfoflex.

Wat kan ik aan resultaat verwachten?
Het beste resultaat wordt behaald door van de eerder genoemde producten de zwaarste of de dikste variant toe te passen. Onderzoek voor aanvang van uw klus waar de akoestische zwakke plekken van uw woning zijn. Probeer te achterhalen waar het geluid binnendringt, bijvoorbeeld door gedeelde vloer- of plafondconstructie of fundering.

Geluidsisolatie voor het isoleren van wanden en vloeren

Filteren
Filteren

Geluidsisolatie tegen burengeluid en geluidsoverlast
Voor het isoleren van burengeluid zijn meerdere oplossingen en producten. Geluidisolatie voor vloeren, wanden en plafonds, zoals Merfoflex Tussenregels, Isoblace en Agglomer ondervloeren en Isomat KE voor het isoleren van houten vloeren. Probeer eerst vast te leggen of u last heeft van contactgeluid of luchtgeluid en wat de zwakste schakel is in de woning waardoor burengeluid waarneembaar wordt.