Geluidsoverlast van uw naaste buren. Wat moet ik weten?

Wat is luchtgeluid?
Dit zijn de klanken voortgebracht door een bron die voor de overlast zorgt zoals gesprekken, televisie-/radio, apparaten en verkeersgeluiden.

Wat is contactgeluid?
Dit zijn de geluiden die worden geproduceerd door het in beweging brengen van de constructie in een gebouw bijvoorbeeld vloeren, wanden of plafonds door lopen, sluiten van deuren, spelende kinderen of resonerende machines-/apparaten. U ervaart dit vervolgens als klanken of fysieke trilling. De klanken worden vaak als bromtonen waargenomen.

Wat is flankerend geluid?
Een vloer of plafond dat van het ene pand doorloopt via een (enkelsteens)muur naar het andere pand straalt flankerend geluid af. Het kan zijn dat alleen de muur isoleren niet voldoende is, ook de vloer en het plafond moeten dan worden geïsoleerd met bijvoorbeeld Merfoflex voorzetsysteem of Isomat KE J

Wat moet ik isoleren en met welke producten?
Overlast van luchtgeluid afkomstig van de naaste buren komt voor het grootste deel door de directe scheiding met de buren. In dit geval dus de scheidingsmuur. Door deze scheiding, de gedeelde muur met de buren, aan uw kant af te schermen met het Merfoflex voorzetsysteem kunt u het probleem verminderen. Het geluid dat eerst werd afgestraald van de scheidingsmuur wordt na de montage van Merfoflex geabsorbeerd door de akoestische vulling Akoestiwol en geïsoleerd door de twee gipsplaten die ontkoppeld zijn gemonteerd op de verende Merfoflex Tussenregels. Deze aanpak wordt ook wel het “kamer-in-kamer” principe genoemd, een zwevende kamer in een bestaande kamer creëren, dit is dan ook de beste aanpak. Hoe meer scheiding u met de buren kunt maken met Merfoflex des te beter het resultaat.

Als de scheidingswand met de buren van gewicht kan worden verdubbeld, bijvoorbeeld omdat de scheiding uit een lichte gips of houten constructiewand bestaat kunt u deze isoleren door er massa aan toe te voegen in de vorm van Isomat KE J.  De Isomat lijmt en schroeft u tegen de wand en werkt u vervolgens af met een gips of houtplaat. Door de toename van gewicht, ruim 20 Kg per m² met afwerkplaat, neemt de isolatiewaarde toe en de overlast af. Aan beide zijden Isomat monteren geeft nog eens een extra isolatiewaarde van +/- 6 decibel. U kunt hier ook gebruik maken van de sandwich constructieplaat Merfoplex. U heeft dan geen gips of afwerkplaat nodig, dit scheelt tijd en energie!

Wat kan ik aan resultaat verwachten?
Het gedrag van trillingen en geluid is complex. Niemand kan exact voorspellen wat het eindresultaat zal zijn. Daarom zijn bovenstaande producten getest en gemeten in laboratoria om een indicatie te kunnen geven. U vindt deze informatie terug in het te downloaden productblad samen met de handleiding. Het resultaat wordt beïnvloed door o.a. de bouw en constructie van het pand en de hoeveelheid flankerend geluid dat op andere manieren bij u binnenkomt. Hoe zwaarder de constructie des te moeilijker het is een groot verschil in geluidreductie te behalen.

U kunt tussen de 6 en 15 Decibel verwachten van het Merfoflex voorzet systeem en rond de 20 Decibel met het toepassen van de Isomat KE J. Monteer Isomat KE J niet tegen beton- baksteen muren. U gebruikt hier Merfoflex.

Hieronder vindt u de producten voor het isoleren van wanden en plafond


Filteren
 1. Merfoplex | Sandwichplaat
  Merfoplex | Sandwichplaat
  • Klant en klaar product
  • Geluidsisolerende sandwichplaat
  • In drie varianten leverbaar

  € 301,33

  (incl. btw)
 2. Akoestisch regelwerk
  Merfoflex | Voorzetwand- en plafond
  Waardering:
  100%
  • Tussenregels voor geluidsisolatie
  • Voor aan wanden of plafonds
  • Doe-het-zelf oplossing

  € 7,32

  (incl. btw)
Filteren

Geluidsisolatie en akoestiek in uw woning
Meer informatie over apparaat isolatie, deur isolatie, vloerisolatie en het verminderen van galm in huis vindt u op de pagina Geluidsisolatie en akoestiek in uw woning