Stoort u zich aan het motorgeluid in de bun? Lees hier het stappenplan en isoleer de bun zelf!

Motorgeluid in de bun isoleren

In veel pleziervaartuigen hangt de buitenboordmotor in een aparte motorruimte. Dit noemen we een bun. Meestal is deze bun niet of nauwelijks geïsoleerd waardoor het geluid van de motor ook buiten de bun voor heel wat herrie kan zorgen. Een ware stoorzender voor uw rustige tochtje op het water!

Gelukkig hebben wij alle materialen in het assortiment om deze geluidshinder tot een minimum te reduceren. Bent u benieuwd hoe u de motor akoestisch kunt isoleren? We vertellen het u graag aan de hand van deze stappen

  • Welke materialen heeft u nodig voor het isoleren van de bun?
  • Het stappenplan
  • Ervaringen van een klant

Welke materialen heeft u nodig voor het isoleren van de bun?
Een geluidsabsorberend schuimmateriaal dat voorzien is van een PU beschermfolie tegen het intrekken van olie, vocht en vuil. Deze materialen zijn zelfklevend en gemakkelijk op maat te snijden. U kan kiezen tussen deze 2 materialen:

Afplakband voor het afplakken van de naden. Dit voorkomt intrekken van vocht tussen de platen en komt de levensduur van het product ten goede:

  • Acustitape (opgelet, enkel beschikbaar in zwart)

Het stappenplan

  • Reinig alle vlakken van de bun grondig met een sopje en wat schoonmaakmiddel. Verwijder alle restanten van olie of vet met een geschikt schoonmaakmiddel.
  • Voorzie zoveel mogelijk vlakken in de bun van geluidsabsorptie. Heeft de bun rondingen, dan kunt u het materiaal in meerdere delen aanbrengen. Snijd indien nodig de zelfklevende achterzijde in tot ongeveer de helft van de dikte van het materiaal, zo wordt het materiaal meer buigzaam. Heeft uw bun een bodem? Voorzie deze dan niet van absorptiemateriaal. Hier wil namelijk nogal wel eens water of vuil in terecht te komen.
  • Plak alle naden af met de Acustitape om intrekken van vocht tussen de platen te voorkomen.

Ervaring van een klant
Eén van onze klanten ging u voor en volgde ons stappenplan. Hij gebruikte zwarte Acusticab tegen de zijwanden en het deksel van zijn bun. Hier ziet u het resultaat. Links ziet u de bun zonder isolatiemateriaal en rechts met isolatiemateriaal.

Bun zonder isolatie Bun met isolatie mteriaal

Meer over boten, jachten en scheepsisolatie
Wilt u meer weten over het isoleren van vaartuigen? Op de pagina Boten & Jachten vindt u al onze oplossingen en producten, zowel voor pleziervaart als voor beroepsvaart.

Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan contact met ons op, wij helpen u graag verder!