Trillingisolatie voor luidsprekers en subwoofers

Zwevend opstellen van de subwoofer in huis & auto

Akoestisch ontkoppelen van luidsprekers en subwoofers
Een bekend geluidsprobleem bij het weergeven van muziek, thuis of in een horecagelegenheid, is het doordreunen van lage frequenties. Dit heeft twee oorzaken; contactgeluid (resonanties) afkomstig van luidsprekers en subwoofers, maar meer nog het luchtgeluid (weergegeven klanken) van deze geluidsbronnen. Bij ons vindt u de oplossing voor dit geluidsprobleem!

Contactgeluid isoleren
Om contactgeluid te verminderen dient u de luidsprekers te ontkoppelen van de ondergrond. In een gebouw is dat de vloer en in uw voertuig de bodemplaat (carrosserie). De overdracht van trillingen en resonanties kunt u voorkomen door de zogeheten massa-veer-methode toe te passen.
Luidspreker ontkoppeld met Regufoam
Deze methode werkt als volgt: U plaatst de luidspreker of subwoofer op een zware fundatie (de massa), zoals een zware tegel, die groter is dan de luidsprekerkast (zoals op de foto). De tegel, of een mooi stuk natuursteen, wordt op vier delen Regufoam (de veer) geplaatst. Op de foto ziet u de toepassing in de praktijk. U ziet hier Regufoam D300 waarop een zware plaat is gelegd. Deze plaat is wat groter dan de luidspreker. Dit zorgt er voor dat de luidspreker stabiel blijft staan, dit is zeker nodig bij zuilenluidsprekers waarvan het zwaartepunt hoog ligt. 

Delen Regufoam D300 met een dikte van 25 mm worden het meest gebruikt door de echte audiofiel, meestal vanwege de kleur. Luidsprekers met een laag gewicht plaatst u beter op de zachtere groene Regufoam D150 variant met een dikte van 25 mm. 

Wat heb ik nodig voor het ontkoppelen van mijn luidsprekers of subwoofer?
We hebben aan de hand van het gewicht van uw luidsprekers een schema opgesteld:

Gewicht (kg) van de luidspreker Te plaatsen oppervlakte (cm²) aan Regufoam per luidspreker Aan te schaffen hoeveelheid
10 kg 100 cm² (ofwel 4 pootjes van 5 x 5 cm, dikte 5 cm) 1 x Regufoam 150 | 25 mm (genoeg voor 20 pootjes van 5 cm dik)
20 kg 200 cm² (ofwel 4 pootjes van 7 x 7 cm, dikte 5 cm) 1 x Regufoam 150 | 25 mm (genoeg voor 12 pootjes van 5 cm dik)
30 kg 300 cm² (ofwel 4 pootjes van 8,7 x 8,7 cm, dikte 5 cm) 1 x Regufoam 150 | 25 mm (genoeg voor 8 pootjes van 5 cm dik)
+10 kg +100 cm²  


De afmeting van de delen Regufoam kan per type vloer en luidspreker afwijken, dus enig experimenteren kan nodig zijn. Een prima alternatief, met de naam Audio Dempers Basic, hebben wij al voor u op maat gesneden. Eén set bestaat uit 12 ronde delen Regufoam D150, hiermee kunt u meerdere luidsprekers maar ook audio componenten akoestisch ontkopplen.

Luchtgeluid isoleren
De meeste overlast wordt ervaren door luchtgeluid, de voort gebrachte klanken van de luidsprekers. Ook als de lasthebbende klaagt over trillingen is dit meestal de geluidsdruk van lage frequenties. Dit verminderd u door het plaatsen van zwevende wanden, plafond- en/of vloer. 

Hoe meer er een 'kamer-in-kamer' principe wordt toegepast des te meer geluid binnen een ruimte wordt gehouden (dit principe wordt ook wel een box-in-box genoemd). U kunt een dergelijke wand- en plafondconstructie maken met Merfoflex. Een zwevend vloersysteem vindt u in het product Akoestifloor

Vragen? Contact
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op uw vragen.