Alles over het isoleren van deuren.

Stappenplan voor het isoleren van deuren

Een standaard toegangsdeur van een ruimte isoleert over het algemeen weinig geluid, zowel spraak- als muziekgeluid dringen gemakkelijk door. Dit komt door het gebrek aan massa (gewicht) in het deurblad en een slechte afsluiting bij de vloer. Zeker wanneer een dorpel hier ontbreekt.

De oplossing
De oplossing is relatief eenvoudig. Maak het deurblad zo zwaar mogelijk met Isomat TS en zorg voor een goede afsluiting van de deur. Het stappenplan hieronder vertelt u de werkwijze voor het isoleren van uw deur. 

 • Stap 1: Voorbereiden van de deur
  Het isoleren van de deur gaat het gemakkelijkst wanneer u de deur uit het kozijn haalt. Leg de deur met de te isoleren zijde naar boven. Afhankelijk van welk type Isomat u toe gaat passen, en hoeveel lagen, gaat de deur tenminste 8 of 14 Kg per vierkante meter zwaarder wegen. Er moeten dus extra scharnieren worden toegevoegd om de deur goed te laten sluiten en veilig te houden. Zorg dat de deur minimaal vier scharnieren heeft, maar vijf scharnieren kent onze voorkeur.
   
 • Stap 2: Isomat prepareren en aanbrengen
  Nu de extra scharnieren zijn aangebracht kunt u de Isomat platen op maat snijden met een scherp stanleymes. Het gehele deurblad moet worden voorzien van Isomat TS8 of TS14. Als u de Isomat op maat heeft gemaakt dan voorziet u de Isomat en de deur van contactlijm en laat u deze een minuut of vijf uitwasemen. Hierna kunt u de Isomat op de deur aanbrengen. Zorg dat u deze goed stevig aandrukt of klopt om luchtbellen te vermijden. Het uitharden van de lijm duurt in totaal ongeveer twaalf uur, we adviseren dan ook om de Isomat op de lange zijden met drie schroeven, dus zes schroeven per plaat, vast te zetten. Zorg tijdens de verlijming voor voldoende ventilatie!
   
 • Stap 3: Isomat afwerken
  Isomat is een industrieel product en dient te worden afgewerkt. Dit kunt u het beste doen door een plaat triplex of multiplex op de Isomat aan te brengen. Let op de dikte van dit materiaal zodat u aan de scharnierzijde niet in de problemen komt met een opeens te dikke deur. Een plaatdikte van maximaal 8 mm zal over het algemeen geen probleem zijn. Zorg voor een plaat triplex of multiplex dat net zo groot is als het deurblad en verlijm en schroef deze op de Isomat. Lak vervolgens de houtplaat af met een verf kleur naar keuze. Op deze manier is er niets meer te zien van de Isomat, handige tip voor huurwoningen. Het type houtsoort is akoestisch gezien niet van belang.

 • Stap 4: Afdichten van naden en kieren
  Een goed isolerende deur moet rondom ook goed afsluiten. Juist hoog frequentgeluid kan gemakkelijk door kiertjes tussen deur en kozijn en onder de deur door. Monteer in het kozijn en de dorpel een tochtband of deurrubber zodat er geen geluidslekken zijn. Ligt er geen dorpel monteer dan een EllenMatic Valdorpel. Een valdorpel dicht de naad tussen de deur en de vloer, dus geen geluidslek en tocht over de vloer. 

 

Illustratie deur

De deur geïsoleerd met Isomat TS Isolatieplaat

Klantreview
Wij ontvingen van een tevreden klant de onderstaande reactie op het stappenplan:

Ik wilde u nog even laten weten dat we zeer tevreden zijn over uw isolatieplan. I.v.m drukte alleen tochtstrip en borstel onder de deur aangebracht. Dit hielp maar een klein beetje.paar weken geleden alsnog besteld en geplaatst. Nu zit het er een maand tussen, en ik durf wel te zeggen dat het geluid met 75 procent is afgenomen. Zeer tevreden dus! 

Let op
Opdekdeuren met een stalen kokerkozijn, vaak met maar twee scharnieren, voorziet u maximaal van één laag Isomat TS8. Niet het zwaardere type TS14. Dit type deur is minder sterk en kan meestal niet van extra scharnieren worden voorzien. Dit soort deuren vervangt u beter voor een complete deurset aangezien ook deze kozijnen bijzonder veel geluid kunnen lekken.

Benodigde isolatiematerialen

Zelf te verzorgen 

 • Multiplex of triplex voor het afwerken van de Isomat.
 • Schroeven met een platte kop, zes stuks per Isomat plaat.
 • Lak voor het afwerken van de multiplex of triplex plaat.

Complete deurset
Uw deur vervangen voor een complete deurset is de beste oplossing. Deze deuren zijn ontwikkeld en getest om zoveel mogelijk geluid tegen te houden. Er zijn twee deurensets:

Vragen? 
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag op weg.