De beste tips en producten voor de beste weergave van car audio.

De beste aanpak voor car audio

De portieren van een voertuig functioneren als klankkasten voor de luidsprekers, zonder een goed functionerende klankkast kan een luidspreker muziek niet weergeven zoals zou moeten. Dit geldt zowel voor de luidsprekers thuis bij uw Hifi set als voor de luidsprekers in uw auto. Op deze tipspagina leggen wij uit hoe u uw portieren kunt aanpassen tot akoestisch goed functionerende luidsprekerkasten zodat u meer van uw muziek kunt genieten tijdens een rit.

Standaard portier
Een portier zonder akoestische aanpassingen is eigenlijk niet veel meer dan een blikken trommel die door resonanties van de luidsprekers in beweging wordt gebracht. Het resultaat is dat er veel energie van de luidsprekers verloren gaat. Deze energie zorgt er in een goed akoestisch portier voor dat muziek mooier en veel dynamischer wordt weergegeven. Daarnaast klinkt een niet geïsoleerd portier bij het sluiten vaak als een gong en zijn rij- en windgeluiden goed hoorbaar in het voertuig.

Normaal akoestisch portier
Normale akoestische aanpassingen worden toegepast in voertuigen met vanuit de fabriek geïnstalleerde luidsprekers. Een portier met ‘normale’ akoestische aanpassingen geeft als resultaat al een veel betere weergave van muziek, voller en dynamischer. Ook rij- en windgeluiden zullen afnemen. Voor normale akoestische aanpassingen gebruikt u een van de volgende producten: 

Extreem akoestisch portier
Car audioDe meer extremere aanpassing van een autoportier is vooral bedoeld voor de wat zwaardere luidsprekers die worden aangestuurd door (extra) versterkers. Hier zullen de geselecteerde producten voor een optimale weergave van (extreem) lage frequenties zorgen. Ook de opbrengst qua volume in decibel zal in het voertuig hoger zijn door het toepassen van de zwaardere typen ontdreuningsmatten. Voor extreme akoestische aanpassingen gebruikt u een van de volgende producten:

Stappenplan voor het aanbrengen van ontdreuningsmatten
Dit stappenplan is voor iedere autodeur, portier- en productsoort geschikt, er is geen verschil in het aanbrengen van de diverse producten.

  • Stap 1: Strippen
    De eerste stap is het strippen van de portieren zodat de gehele binnenkant van het portier bereikbaar wordt. Zowel de binnenkant van de buitenplaat als het frame waar het paneel aan bevestigd was moet bereikbaar zijn.

  • Stap 2: Reinigen
    Het is van belang dat het hele portier grondig gereinigd wordt voor een goede hechting van de producten (deze zijn alle zelfklevend). Gebruik hier bijvoorbeeld remmenreiniger voor of een middel waar geen vetten of oliën in verwerkt zijn. Laat geen resten van deze middelen achter, die kunnen misschien de zelfklever van het product aantasten.

  • Stap 3: Producten op maat maken
    Ontdreuningsmatjes zijn met een hobbymes op maat te snijden, de STP producten kunt u zelfs op maat knippen. Maak voor complexe vormen eerst een mal van papier of karton. De meeste producten snijdt u het best op maat als deze wat koel zijn, zo blijft uw mes of schaar schoner (het aanbrengen van de matjes doet u na verwarmen!).

  • Stap 4: Producten aanbrengen
    Ontdreuningsmatjes brengt u aan op de binnenkant van de buitenplaat en het frame waar het bekledingspaneel aan gemonteerd wordt. De carrosseriegaten van dit frame kunt u ook afplakken, zo wordt het portier helemaal afgesloten. Verwarm de matjes tot ruim boven kamertemperatuur zo worden ze lekker soepel en zullen ze zich perfect vormen naar de ondergrond.

    Het verwarmen gaat het gemakkelijkst met een haarföhn of een verfstripper. Verwarm het product zo dat het nog met de blote handen te verwerken is. Voorkom luchtbellen onder de matjes bij het aanbrengen en beplak zoveel mogelijk portieroppervlak. Onze aandrukroller is een handig stukje gereedschap voor deze klus. Laat uiteraard het ronde gat voor de luidspreker vrij.  

  • Stap 5: Optioneel, Absorptie aanbrengen
    Er zijn situaties waar een wat holle naklank in de muziek hoorbaar is, dit komt door reflecties binnenin het portier. Net als in een Hifi luidsprekers kan in het portier ook wat ‘speakervulling’ worden aangebracht. Als er voldoende ruimte is tussen het raam en de buitenplaat kunt u Akotherm aanbrengen, met behulp van een spuitbusje contactlijm. Breng dit materiaal aan op de ontdreuningsmatjes. Akotherm Basic D40 met een dikte van 20 mm is hiervoor geschikt. Er moet dan wel voldoende ruimte zijn om de buitenplaat te bereiken.

Kies ik nu STP Standartplast of Vibraflex?
Deze keuze laat u vooral afhangen van het verwerkingscomfort. STP producten zijn gemaakt van butyl rubber en hebben twee voorname pluspunten. Ook bij wat lagere temperaturen zijn zij al vrij soepel en na kort verwarmen zéér soepel. Daarnaast zijn de producten gemakkelijk op maat te knippen, voorzien van een stippellijn en eenvoudig aan te brengen. Vibraflex is op bitumenbasis en is hierdoor wat goedkoper, maar moet iets langer worden verwarmt. Meer achtergrondinformatie over beide merken leest u op de Vibraflex & STP tipspagina.

Vragen? Contact
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op uw vragen.