Akotherm, 100% recyclebaar absorptiemateriaal!

Wat is Akotherm polyesterwol?

HistorieAkotherm

Begin 2002 introduceerde Merford Acoustic Materials als eerste een verfijnde vorm van polyesterwol in de akoestiekbranche. Dit product werd in de markt gezet als alternatief voor de traditionele mineralenwol als glas- en steenwol. Omdat deze polyesterwol variant uitstekende thermische isolatie- en absorptiewaarden kent, lag de naam Akotherm het meest voor de hand. Het eerste type Akotherm was verkrijgbaar met een densiteit van 20 Kilogram per kubieke meter, een plaatafmeting van 1200 x 600 mm en in vier dikten leverbaar.

Anno 2017 wordt het product Akotherm in talloze varianten en samenstellingen aangeboden. Het product is geëvolueerd tot één van de meest toepasbare producten in het assortiment van Akoestiekwinkel. Dit assortiment is momenteel zo breed dat de toepassingen talloos zijn. De meest voorkomende zijn; akoestische (paneel)vulling, spouwvulling, isolatie en absorptie voor machines en apparaten, zoals CV- en WTW-installaties. Akotherm wordt ook toegepast als wand- en plafondbekleding voor het verbeteren van de ruimteakoestiek alswel voor thermische isolatie in bijvoorbeeld jachten, schepen en voertuigen.

In 2017, the Akotherm product is offered in numerous variants and compositions. The product has evolved into one of the most applicable products in the range of Akoestiekwinkel. This range is currently so wide that the applications are numerous. The most common are; acoustic (panel) filling, cavity filling, insulation and absorption for machines and devices, such as central heating and heat recovery installations. Akotherm is also used as wall and ceiling cladding for improving room acoustics as well as for thermal insulation in, for example, yachts, ships and vehicles.Product beschrijvingAkotherm
Akotherm wordt gefabriceerd van polyestervezels uit nieuw geproduceerd materiaal of van gerecyled plastic zoals PET flessen. Dit materiaal is afhankelijk van de toepassing en de producteisen. Ook tijdens het productieproces worden rest- en snijdelen opnieuw aan het proces toegevoegd; Akotherm is dus 100% recyclebaar! In tegenstelling tot andere polyesterwol producten bestaat Akotherm uit lange en samengebonden vezels, hierdoor kan het product niet scheuren. Dit procedé zorgt voor een veel sterker product dan de meeste andere polyesterwol producten. Doordat Akotherm niet desintegreert, heeft het een bijzonder lange levensduur.

Akotherm verwerken Watersnijden bij Merford 
Omdat Akotherm geen allergische huidreactie teweegbrengt, is het product comfortabel om mee te werken en hoeft het niet afgeschermd te worden door een vlies of een textielsoort. Akotherm kan op projectbasis voor u op maat worden gemaakt in onze productiefaciliteit. U kunt denken aan watergesneden maatdelen met complexe vormen en uitsparingen of simpele strookjes in een bepaalde afmeting. Zelfstandig kunt u ook prima Akotherm op maat maken. Hiervoor zijn, naast ons isolatiemes, ook elektrische schuimzagen in de markt die dit werk vergemakkelijken.

Standaard Akotherm variaties

Merford Acoustic Materials heeft een grote voorraad Akotherm varianten op voorraad. De meestgebruikte typen zijn; Akotherm BasicAkotherm D40 en Akotherm GG. Naast deze voorraadvarianten kan Akotherm ook op maat worden geproduceerd. Denkt u hierbij aan hoge densiteiten tot ruim 200 kilogram per kubieke meter in plaatvorm of Akotherm op rollen tot maximaal 20 lopende meter. Akotherm kan, al dan niet, zelfklevend worden geleverd. Hieronder bespreken wij de specificaties van verschillende voorraadproducten.

 • Akotherm Basic
  Deze Akotherm variant heeft een densiteit van 20 kilogram per kubieke meter en is voorzien van een genadelde toplaag. Door het product enkelzijdig na te bewerken met naalden wordt een verdichte laag verkregen van 2 á 3 mm dik. Deze laag zorgt voor meer stevigheid en minder kans op beschadiging. Deze genadelde laag is akoestisch nog steeds open maar beschermt niet tegen indringen van olie en vocht. Akotherm Basic wordt vaak ingezet als halffabrikaat in machine- en apparaatindustrie. Verder is het toepasbaar als thermische spouwmuurisolatie en als vulling voor producten zoals akoestische visuals, panelen en dempervulling.
 • Akotherm D40
  Dit is een product dat vergelijkbaar is met de Basic-variant met als grootste verschil een verdubbeling van de densiteit naar 40 kilogram per kubieke meter (D40). Omdat het productieproces iets anders is dan bij de Akotherm Basic, krijgt het product aan één zijde een licht zichtbare wafelstructuur. De verhoogde densiteit geeft een iets hogere absorptiewaarde, meer stijfheid evenals meer weerstand. Bijgevolg zakken de Akotherm D40 platen hierdoor niet in. Deze platen zijn toe te passen in het zicht, bijvoorbeeld voor het verbeteren van de ruimteakoestiek als wand- of plafondoplossing. Akotherm D40 wordt ook toegepast als vulling in coulissendempers.
 • Akotherm GG
  De Akotherm GG is het meest fraaie polyesterwol product in de markt. Een speciale nabewerking aan beide zijden van de plaat, GG, geeft een toplaag zo glad en strak alsof het voorzien is van een vlies, maar dan zonder de kosten van een vlies! Akotherm GG is door deze speciale nabewerking ideaal als wand- of plafondbekleding zonder dat er een afwerking nodig is. Prijs, kwaliteit én absorptiewaarde zijn bijzonder gunstig. Zo kunt u relatief veel meters toepassen voor een scherpe prijs!
   
 • Akotherm Facet
  Een met facetrand verfraaide Akotherm D40 variant. Het schuine facetrandje geeft deze Akotherm plaat net wat meer esthetische waarde voor toepassingen in diverse ruimten voor het verminderen van nagalm. Ook van dit product is de prijs- kwaliteitsverhouding bijzonder te noemen.
 •  

Aanvullende technische specificaties
Absorptiewaarden

 • D20/50 mm:   NRC = 0,70; αw = 0,75 (absorptieklasse C).
 • D40/50 mm:   NRC = 0,80; αw = 0,85 (absorptieklasse B).
 • D20/100 mm: NRC = 1,00; αw = 1,05 (absorptieklasse A).

Vuur classificatie 
EN 13501-1: 2002 brandklasse B, rookgetal s2, drupgetal d0. Rapportnr: 2006-Efectis-R0690. Rookklassen s1 en s2, geldt niet voor alle typen en dikten.

Vragen of productmonsters? Contact
Heeft u nog vragen over dit product of wilt u alvorens te bestellen graag een productmonster ontvangen? Neemt u dan contact met ons op. Bestelinformatie vindt u op de productpagina.