Tips voor het stiller maken van uw koel- of vrieskast

Tips voor het stiller maken van uw koelkast

De aanpak van de inbouwkoelkast

Luchtgeluid verminderen
Luchtgeluiden zijn de klanken die worden voortgebracht door een bron, in dit geval de compressor van de koelkast. Luchtgeluid absorberen dat afkomstig is van de koel- of vrieskast doet u het best door de koelkast zoveel mogelijk te omgeven met absorptiemateriaal. Dit betekent dat de wand achter de koelkast, en wanneer mogelijk de wanden links en rechts, moet(en) worden voorzien van absorptiemateriaal. Hoe dikker het absorptiemateriaal is, des te hoger de absorptiewaarden. Wij adviseren om minimaal 25 mm dikte te gebruiken. Twee producten komen in aanmerking voor deze toepassing:

  • Acusticab
    Dit is een zelfklevend absorptieschuim voorzien van een olie- en vochtdichte toplaag. Het product is schoon te houden met een vochtige doek. Acusticab is gemakkelijk op maat te snijden met een hobbymes en door de zelfklever gemakkelijk te monteren. Verkrijgbaar In de kleuren zwart, wit en grijs.
  • Tecnocell
    Tecnocell is een zelfklevend absorptieschuim zonder beschermende toplaag. Bijgevolg kent het product een nog wat hogere absorptiewaarde dankzij de open celstructuur. Tecnocell wordt toegepast in een schone en droge omgeving waar geen vocht aanwezig is.

Contactgeluid verminderen
Trillingen afkomstig van de koelkast brengen het meubilair in beweging. Dit versterkt de snorrende bromtoon van de compressor. Om dit te verminderen is het nodig om de koelkast te ontkoppelen van de ondergrond. Het vochtbestendige product Regufoam zorgt voor deze ontkoppeling.

Breng op de bodem van de kast de zelfklevende Regufoam Strips aan. Het is niet direct te zeggen hoeveel strookjes Regufoam er nodig zijn, dit is afhankelijk van het gewicht van de koelkast. Meestal is een rastervorm aan strips voldoende (zie foto). Eén strip is voldoende om een inbouwkoelkast te ontkoppelen. Op de Regufoam legt u een plaat (bijvoorbeeld multiplex) die het gewicht van de koelkast verdeeld over de strips zodat er niet een te hoge puntbelasting ontstaat. Houdt u rekening met het feit dat toen u de koelkast verplaatste deze waarschijnlijk zo goed als leeg was! Als de stroken ongeveer 10% inveren (met de belasting van de volle koelkast), dan is er sprake van de meest ideale situatie.

Aandachtspunten
Let er op dat de plaat (multiplex) los ligt en nergens de wanden van het meubilair raakt. Zorg voor voldoende ventilatie achter en rondom de koelkas en dat de koelkast waterpas staat.

Ontkoppelen inbouw koelkast

De foto's hierboven zijn gemaakt door de heer van Leeuwen. Zijn isolatieklus vormde de basis voor deze tipspagina. Hieronder leest u zijn ervaring.

Beste heer,

Enkele weken geleden was ik bij u in de Akoestiekwinkel in Gorinchem omdat ik het indringende geluid van mijn koel-vries installatie wilde terugdringen, met name de plm 100 Hz brom die geproduceerd wordt door de compressor als die op vol vermogen draait. Deze irritante brom wordt door de akoestiek van de kast waarin de koel-vries combinatie staat ernstig versterkt en is hoorbaar in een groot deel van de woning.
U hebt mij toen wat testmateriaal meegegeven, drie isolatie strips,  (waarvoor nogmaals mijn dank!) en die heb ik inmiddels aangebracht. We hadden afgesproken dat ik u op de hoogte zou houden van de resultaten. Bij deze.
Bijgaande foto's laten zien wat ik heb gedaan: de strips aangebracht, een aluminiumplaat erop van 1 mm omdat de koel- vries combinatie niet verder omhoog kon in het meubel (zie bijgaande foto).  Het resultaat is als volgt:
 
1. als de compressor aanstaat op vol vermogen is het geluid (de brom) teruggegaan van 50dB naar 40dB.
2. tijdens 'normaal' gebruik ((dus niet extra vriezen (frost stand) of als de kast enkele uren buiten gebruik is geweest)) is er practisch geen geluid meer waarneembaar. Dit is een enorme verbetering!

van Leeuwen.

De aanpak voor de vrijstaande koelkast (Amerikaans model)
Dit model koelkast staat vaak los in de ruimte en is niet ingebouwd in een meubel of tussen wanden. Een Amerikaans model mag gezien worden maar wordt daardoor ook vaak gehoord. De heer Winkelman voerde de onderstaande aanpak uit en maakte daar een fraaie oplossing van!

Luchtgeluid
Om de klanken van het geluidsprobleem te verminderen, vaak een brommend of zoemend geluid, heeft u een absorptiemateriaal nodig zoals Acusticab, of Tecnocell. Vaak geven deze producten een inbreuk op het interieur wat meestal niet als positief wordt ervaren. Om dit te voorkomen kunt een absorptiepaneel maken in dezelfde kleur als de koelkast, voorzien van absorptiemateriaal. Een paneel is eenvoudig zelf te maken van vier balkjes en een plaat triplex met dezelfde afmeting als de koelkast. Het absorptiepaneel is ongeveer 70 mm diep en voorzien van 19 mm dikke Acusticab. Aan de bovenkant zijn sleuven gemaakt om de warmte van de koelkast af te voeren, zie foto hieronder.

Tegen het absorptiepaneel wordt de koelkast gezet op trillingsisolatie. Het geluid wordt zo als het ware opgesloten. Controleer bij deze toepassing, en de toepassing hierboven, regelmatig of de warmte van de koelkast gemakkelijk afgevoerd kan worden. Zo niet, maak dan meer of vergroot de ventilatiesleuven. Hieronder ziet u de koelkast met daarachter het absorptiepaneel, in dezelfde kleur, het luchtgeluid probleem is op deze manier opgelost!

Contactgeluid
Ook deze koelkast wordt op Regufoam geplaatst. Aangezien dit model groter en zwaarder is wordt er gebruik gemaakt van een zwaardere persing Regufoam (het type D300 van 25 mm dik, artikelnummer M0718). De ingebouwde koelkasten zijn vaak wat lichter en kunnen op voetjes van Regufoam D220 van 25 mm dik worden geplaatst. In beide gevallen zijn voetjes van ongeveer 120 x 120 mm  het meest gunstig. Leg op het Regufoam voetje een stevig plaatje hout of een ander plaatmateriaal zodat de pootjes van de koelkast er niet in wegzakken. De voorbeeld foto staat hieronder.

Regufoam dempertjeRegufoam voetje van 120 x 120 mm te plaatsen onder de poot van de koelkast.

Vragen?
Neemt u dan contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op uw vragen.