Tips voor het stiller maken van uw inbouw koel- of vrieskast.

Tips voor het stiller maken van uw koelkast

De aanpak voor de inbouwkoelkast

Luchtgeluid verminderen
Luchtgeluiden zijn de klanken die worden voortgebracht door een bron, in dit geval de compressor van de koelkast. Luchtgeluid absorberen dat afkomstig is van de koel- of vrieskast doet u het best door de koelkast zoveel mogelijk te omgeven met absorptiemateriaal. Dit betekent dat de wand achter de koelkast, en wanneer mogelijk de wanden links en rechts, moet(en) worden voorzien van absorptiemateriaal. Hoe dikker het absorptiemateriaal is, des te hoger de absorptiewaarden. Wij adviseren om minimaal 25 mm dikte te gebruiken. Twee producten komen in aanmerking voor deze toepassing:

  • Acusticab
    Dit is een zelfklevend absorptieschuim voorzien van een olie- en vochtdichte toplaag. Het product is schoon te houden met een vochtige doek. Acusticab is gemakkelijk op maat te snijden met een hobbymes en door de zelfklever gemakkelijk te monteren. Verkrijgbaar In de kleuren zwart en wit.
  • Tecnocell
    Tecnocell is een zelfklevend absorptieschuim zonder beschermende toplaag. Bijgevolg kent het product een nog wat hogere absorptiewaarde dankzij de open celstructuur. Tecnocell wordt toegepast in een schone en droge omgeving waar geen vocht aanwezig is.

Contactgeluid verminderen
Trillingen afkomstig van de koelkast brengen het meubilair in beweging. Dit versterkt de bromtoon van de compressor. Om dit te verminderen is het nodig om de koelkast te ontkoppelen van de ondergrond. Het vochtbestendige product Regufoam zorgt voor deze ontkoppeling.

Breng op de bodem van de kast de zelfklevende Regufoam Strips aan. Het is niet direct te zeggen hoeveel strookjes Regufoam er nodig zijn, dit is afhankelijk van het gewicht van de koelkast. Meestal is een rastervorm aan strips voldoende (zie foto). Eén strip is voldoende om een inbouwkoelkast te ontkoppelen. Op de Regufoam legt u een plaat (bijvoorbeeld multiplex) die het gewicht van de koelkast verdeeld over de strips zodat er niet een te hoge puntbelasting ontstaat. Houdt u rekening met het feit dat toen u de koelkast verplaatste deze waarschijnlijk zo goed als leeg was! Als de stroken ongeveer 10% inveren (met de belasting van de volle koelkast), dan is er sprake van de meest ideale situatie.

  • Regufoam
    Met de Regufoam Strips kunt u resonerende geluidsbronnen zwevend opstellen en zo isoleren. Regufoam wordt in delen toegepast i.p.v. grote (hele) platen.

Aandachtspunten
Let er op dat de plaat (multiplex) op het Regufoam los ligt, dus nergens de wanden van het meubilair raakt. Zorg voor voldoende ventilatie achter en rondom de koelkas en dat de koelkast waterpas staat.

Ontkoppelen inbouw koelkast

De foto's hierboven zijn gemaakt door een klant. Zijn isolatieklus vormde de basis voor deze tipspagina. Hieronder leest u zijn ervaring.

"Enkele weken geleden was ik bij u in de Akoestiekwinkel in Gorinchem omdat ik het indringende geluid van mijn koel-vries installatie wilde terugdringen, met name de plm 100 Hz brom die geproduceerd wordt door de compressor als die op vol vermogen draait. Deze irritante brom wordt door de akoestiek van de kast waarin de koel-vries combinatie staat ernstig versterkt en is hoorbaar in een groot deel van de woning.

U hebt mij toen wat testmateriaal meegegeven, drie isolatie strips,  (waarvoor nogmaals mijn dank!) en die heb ik inmiddels aangebracht. We hadden afgesproken dat ik u op de hoogte zou houden van de resultaten. Bij deze.
Bijgaande foto's laten zien wat ik heb gedaan: de strips aangebracht, een aluminiumplaat erop van 1 mm omdat de koel- vries combinatie niet verder omhoog kon in het meubel (zie bijgaande foto).  Het resultaat is als volgt:
 
1. als de compressor aanstaat op vol vermogen is het geluid (de brom) teruggegaan van 50dB naar 40dB.
2. tijdens 'normaal' gebruik ((dus niet extra vriezen (frost stand) of als de kast enkele uren buiten gebruik is geweest)) is er practisch geen geluid meer waarneembaar. Dit is een enorme verbetering!"

Vrijstaande koelkast
Heeft u een geluidsprobleem met een vrijstaande koelkast, kijkt u dan op de tipspagina "Koelkast lawaai verminderen". 

Vragen? Contact
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op uw vragen.