Uitleg hoe u een houten trap kunt isoleren

Geluidsisolatie voor trappen | Deel 2: De houten trap isoleren

Geluidsisolatie voor trappen | Deel 2: De houten trap isoleren

De houten trap kan op verschillende manieren voor geluidsproblemen zorgen. Dit kunnen contactgeluiden zijn, doffe loopdreunen, waar de buren meestal last van hebben, en luchtgeluid dat door de stootborden komt en in de ruimte achter of onder de trap hoorbaar is. Op deze tipspagina leest u hoe u een houten trap kunt isoleren en met welke producten.

De trap in een bestaande situatie

De loopdreunen van een trap die al in gebruik is kunnen niet worden geïsoleerd, de trap maakt immers al verbinding met de vloeren en de scheidingswand met de buren waar door contactgeluid onvermijdelijk is. Hier is maar één oplossing: de trap stofferen, dik tapijt verminderd wat contactgeluid en galm in de hal.

Lichte contactgeluiden, bijvoorbeeld het tikken van hakken, kunnen worden verminderd door de treden te beplakken met Agglomer D200 en hier nieuwe treden op verlijmen. Deze treden mogen nergens de trap of wand raken om contactgeluid en gekraak van de nieuwe treden te vermijden. Let wel dat deze oplossing voor een hogere opstap zorgt.

De houten trap akoestisch isoleren

Een houten trap kunt u akoestisch isoleren zodat er minder loop- en stemgeluiden hoorbaar zullen zijn in de achterliggende ruimte of in de hal c.q. trappenhuis. U kunt met Noise Shield de achterzijde van de treden isoleren waarbij de trap uit het zicht wordt onttrokken en met Isomat KE kunt u de stootborden isoleren. Een combinatie van beide producten niet perse nodig, maar is natuurlijk wel mogelijk. De twee producten toegelicht:

• Isoleren met Merfoflex
De beste methode hier is de traptreden wegwerken achter een ‘zwevende plafond’ met behulp van het Merfoflex voorzetwandsysteem.

Het systeem bestaat uit o.a. verende rachels die tegen de achterzijde van de trap worden gemonteerd. De Akoestiwol spouwvulling komt tussen de rachels die u vervolgens afgewerkt met een dubbele laag gipsplaat (gipsplaten en montagemiddelen zelf te verzorgen). Als de trap achter een slecht isolerende wand staat die geluid doorlaat kunt deze ook isoleren met Merfoflex. Bekijk voor de hoeveelheden de rekentool.

• Isoleren met Isomat KE
Heeft u geen ruimte voor een product zoals Noise Shield, dat zonder afwerklaag ± 7 cm in beslag neemt, dan is Isomat KE een prima alternatief.

Isomat isolatieplaten zijn gemaakt van gerecyclede vliegtuigbanden en bevatten rubber en staal. Er zijn twee varianten Isomat verkrijgbaar, wij adviseren om de zwaarste variant toe te passen. Deze mat weegt 14 kg/m² en is ongeveer 5 mm dik. Door Isomat tussen twee platen gips of hout te verwerken wordt de isolatiewaarde van deze materialen aanzienlijk verhoogd.

Wat doet Isomat?
Isomat zorgt ervoor dat een lichte ondergrond meer weerstand gaat bieden tegen luchtgeluid, de hoge massa haalt resonanties uit plaatmateriaal waardoor de isolatiewaarde wordt verbeterd. De stootborden van een houten trap isoleert u dus het best met Isomat KE (verlijmen en afwerken met een hout plaat, door de Isomat vastschroeven). Als een gedeelte van de trap ook een wand is kunt u deze ook isoleren met Isomat. Een stappenplan “Geluidsisolatie voor lichte wanden” vindt u op onze tipspagina. U kunt dit stappenplan ook toepassen voor het isoleren van de stootborden.

Deuren isoleren
Deelt u de woning dan heeft u waarschijnlijk ook te maken met een gedeelde hal of opgang. In veel situaties zal uw deur op deze hal uitkomen en misschien ook spraakgeluid doorlaten. Ook hier hebben wij een stappenplan voor genaamd ”Stappenplan voor het isoleren van deuren”.

Vragen?
Heeft u nog vragen of opmerkingen over dit onderwerp of wilt u productmonsters ontvangen? Neemt u dan gerust contact met ons op!