Laagfrequent geluid (LFG) en trillingen in huis. Informatie pagina over contactgeluid en luchtgeluid onder de 120 Hz afkomstig van buiten en wat u er tegen kunt doen.

Geluidsproblemen met laagfrequent geluid (LFG)

Laagfrequent geluid en trillingen in huis
Steeds vaker horen wij van klanten dat zij overlast ervaren van storend laagfrequent geluid, ook wel LFG genoemd. Deze vorm van laagfrequent geluid kan zelfs zo storend zijn dat de gezondheid er onder gaat leiden omdat er geen sprake meer is van nachtrust. Er is zelfs een Nederlandse documentaire over gemaakt, De Brom, deze is beschikbaar op Youtube.

Wat is laagfrequent geluid of LFG?
LFG of laagfrequent geluid is geluid tussen de 20 Hz en 100 Hz. Geluid met een frequenties lager dan 20 Hz is eigenlijk niet meer hoorbaar, dit word infrasoon genoemd, deze frequenties worden waargenomen als bewegingen. Op Wikipedia kunt u een artikel vinden over LFG.

Wat te doen tegen laagfrequent geluid (LFG) en trillingen?
Helaas is er weinig te doen aan dit geluidsprobleem zonder te weten wat de bron is. Deze laagfrequente geluiden en/of trillingen worden vaak via de grond en de fundering door het hele huis geleid zonder al te veel weerstand. De oplossing zit dan ook in het isoleren van de bron. Vaak zijn dit grote industriële of gemeentelijke installaties, bijvoorbeeld een rioolpomp, waterzuiveringinstallatie of machines, waarbij de eigenaar van de bron het apparaat moet isoleren.

Om er achter te komen wat de bron is van het laagfrequente geluid, of de trillingen in uw huis, kunt u het beste informeren bij de gemeente, of een akoestisch adviseur inschakelen om terplaatse onderzoek te laten doen. Wij werken nauw samen met Sonitus, een adviesbureau dat op locatie metingen kan uitvoeren en adviseren. Kan het geluid niet aangepakt worden bij de bron? Dan zijn er nog een aantal oplossingen die het geluid mogelijk iets kunnen verminderen.

Advies bureau Sonitus

Wat te doen tegen laagfrequent geluid (LFG)
Zoals gezegd is er weinig te doen aan een geluidsprobleem met laagfrequent geluid als de bron niet bekend is. Wat de Akoestiekwinkel kan aanbieden is: Probeer het geluid te maskeren. Vaak is het zo dat wanneer er luider achtergrondgeluid binnenkomt, het laagfrequente geluid minder waarneembaar is.

In sommige situaties helpt het ook om een raam of deur van een kamer open te zetten. Hiermee wordt de luchtverplaatsing beïnvloed. Akoestische beglazing kan ook een uitkomst bieden, uiteindelijk zullen vooral de meest lichte delen van een gebouw het snelst in resonanties worden gebracht, zware ruiten/beglazing resoneeren minder snel. 

Trillingen, dus niet waarneembaar geluid, onder de 20 Hz, kunnen worden ervaren als de fysieke trillingen in bed. Er zijn situaties waar het toepassen van trillingsisolatie, zoals de Unidemper Basic trillingdempers, tussen de vloer en bedpoot, een vermindering kan opleveren. Voor de uitvoer van deze oplossing hebben wij een specifieke tipspagina "Trillingen in bed isoleren".