Tips voor het maken van absorptiepanelen tegen galm in huis

Maak zelf uw eigen absorptiepanelen

Op onze webshop hebben wij een groot aanbod aan absorptiepanelen beschikbaar. Een paneel uitkiezen wat mooi in een interieur past kan lastig zijn. Er zijn producten op de Akoestiekwinkel die prima in een interieur passen zoals de Silent Office, en Flamex reeks. Mocht dit toch niet helemaal uw smaak zijn, dan delen wij hier tips en tricks hoe u zelf absorptiepanelen kunt maken.

Stappenplan

Stap 1: Het frame
Het frame kunt u maken van vier MDF L-profielen. Deze zijn verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Hoe dikker u het frame maakt des te dikker de akoestische vulling kan worden en hoe beter de absorptiewaarde van het paneel zal zijn. Akotherm is verkrijgbaar in diverse dikten en densiteit typen, houdt u hier rekening mee bij de aanschaf van de profielen.

Als de profielen verstek gezaagd zijn schroeft u de profielen met de kopse kanten aan elkaar vast met behulp van (stalen)verbindingsprofielen. Boor in de verbindingsprofielen gaatjes voor de bevestiging van kettinkjes of montagekabels. Deze profielen zorgen tevens voor de versteviging van het frame.

Panelen maken


Stap 2: Akoestische vulling
De vulling die u kunt gebruiken is Akotherm D40. Met de dikte van het materiaal bepaald u de dikte van het paneel. Hoe dikker het materiaal des te beter de absorptiewaarde. Een dikte van 40 mm heeft de meest gunstige verhouding tussen kosten en absorptiewaarden. Bestel voldoende zodat u het gehele paneel kunt vullen met Akotherm. Snij het materiaal op maat met een scherp mes of een (elektrisch)broodmes. Akotherm D40 is een stevigere plaat met een hogere absorptiewaarde. Heeft u liever een dunner paneel aan de wand dan kunt u ook Flamex Basic gebruiken als akoestische vulling.

Panelen maken


Stap 3: Textielsoort

Voor het bespannen van het frame gebruikt u het best een zo’n dun mogelijk textiel. Dit laat het beste lucht en geluid door. Hoe dikker en dichter het doek is des te lager de absorptiewaarde!

Let bij dun textiel op het eventueel doorschijnen van het achterliggende absorptiemateriaal en/of het frame. Het frame in dezelfde kleur als het doek schilderen verminderd dit. Andere textiel soorten die gebruikt kunnen worden zijn een kaasdoek, linnen, polyester of trevira. Canvas, waar ook foto’s op af worden gedrukt, is eigenlijk net te dicht van structuur. Een akoestisch materiaal erachter plaatsen zal dan ook maar weinig verschil maken.

Om het frame te bespannen met textiel trekt u het doek strak aan één zijde en niet het daar vast met een niet apparaat. Vervolgens gaat u het doek strak trekken aan de tegenover liggende zijde en niet u het daar ook vast. Let op dat het doek niet kreukelt en gelijkmatig om het frame gespannen wordt. De twee andere zijden niet u op dezelfde manier vast. Nadat het doek is vast geniet aan de achterzijde van het frame kunt u het bijknippen.

Stap 4: Montage
De laatste stap is het monteren van het absorptiepaneel. De gebruikte kabels in het voorbeeld zijn in lengte verstelbaar en voorzien van een haak aan één zijde en een schroef aan de andere. Eén zijde van het kabelsysteem monteert u aan het frame, de andere zijde met de haak aan het plafond. Draai in het plafond een montage-oog en hang hier het paneel aan op.

Eindresultaat Absorptiepaneel
Wilt u persoonlijk advies? 
Neemt u dan contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op uw vragen. Wilt u liever meteen antwoord op uw vragen? Bel ons dan op (+31) 0183-643885.

Gerelateerde producten