Stappenplan voor het isoleren van buizen en leidingen

Stappenplan voor buis- en leidingisolatie

Buis- en leidingisolatie
Het afvoeren van lucht, regenwater, materie of inpandig riool door buizen en leidingen kan voor behoorlijk wat geluidsoverlast zorgen. Door het afvoeren van vooral massa, riool -hemelwater afvoer, word het afvoerkanaal in beweging gezet en straalt vervolgens geluid af. Zeker bij relatief lichte buizen van PVC is dit een probleem. Met ons assortiment aan leidingisolerende producten en hulpmaterialen is dit geluidsprobleem eenvoudig te verminderen tot een acceptabel niveau.

De producten
Voor het isoleren van buizen, leidingen en afvoerkanalen kunt u gebruik maken van Merfolood of Merfisol.

Hulpmiddelen
Voor de montage van Merfisol, met de aluminium toplaag, gebruikt u de IsoTape Alu en voor de Merfolood gebruikt u de IsoTape Afplakband.

Het verschil tussen Merfolood en Merfisol
De twee grootste  verschillen tussen de Merfolood en de Merfisol is de hogere brand- certificering van de MerfiSol en het gebruiksgemak van de MerfoLood. De massa laag van de MerfiSol bestaat uit een kunststof gerelateerd materiaal. De MerfoLood heeft zijn naam te danken aan de massa laag van lood. Dit product is dan ook onder de invloed van loodprijzen. Lood heeft als voordeel dat het een hoog smelt punt heeft, ongeveer 600 graden, en dat het een zeer dicht materiaal is. Qua brandcertificering kunt u MerfiSol in openbare gebouwen toepassen, brandklasse B S1 do volgens EN13501.1. Meer informatie over o.a. de isolatiewaarden vindt u in product bladen.

Merfolood verwerken buisisolatie
Bij de “kneedbare” leidingisolatie  Merfolood is verlijmen niet nodig. Dit is een zogenaamd “Fold ’n Hold” product. Merfolood kneed u als het ware om een buis of leiding waardoor er tijdens de montage geen lijm nodig is, het product is bijna in één beweging gemonteerd. U wikkelt de Merfolood in ieder geval tweemaal om de bochten en het liefst tweemaal om heel de buis of leiding voor het beste resultaat. De naden werkt u af met de Isotape die het beste bij het product past. Om de 40 centimeter wikkelt u de Isotape ook om de geïsoleerde buis, het product is nu gemonteerd en de leiding geïsoleerd! Het kneden laat wel wat deukjes in het materiaal achter, dit is over het algemeen geen probleem als de verwerking geen zichtwerk betreft.

 • Stap 1
  Materiaal Berekenen. Bereken voor het verbruik van het materiaal de omtrek en de lengte van de leiding (de omtrek is 3.14 x de doorsnede). Houdt u er rekening mee dat u de bochten dubbel inpakt met Merfolood. Het beste resultaat is natuurlijk een dubbele omwikkeling van heel de buis.
   
 • Stap 2
  Maak een aantal montage beugels los en reinig de buis of leiding.
   
 • Stap 3
  Snij het product ruim op maat met een scherp hobbymes. Reken minimaal 5 cm extra om de naden te overlappen dit voorkomt geluidslekken.
   
 • Stap 4
  Wikkel het product stevig om de leiding, tijdens het wikkelen kneed en vormt u het product om de leiding waardoor het enigszins al behoorlijk goed gemonteerd is.
   
 • Stap 5
  Plak de naden af en wikkel Isotape om de 40 cm tweemaal om de isolatie, de buis of leiding is nu goed geïsoleerd.
   
 • Stap 6
  Plaats de montage beugels over het isolatie materiaal en monteer de leiding weer op zijn plaats. De leiding is nu ook enigszins ontkoppeld van de constructie en goed geïsoleerd!

Merfisol verwerken
Merfisol is veerkrachtiger dan Merfolood en daar door minder gemakkelijk om een leiding te 'kneden' zodat het direct op zijn plaats blijft. Wanneer u een extra handje hulp heeft dan kan de leidingisolatie met Isotape Alu worden gemonteerd. U kunt het product ook voorzien van wat contactlijm dit vergemakkelijkt het monteren. 

 • Stap 1
  Materiaal Berekenen. Bereken voor het verbruik van het materiaal de omtrek en de lengte van de leiding (de omtrek is 3.14 x de doorsnede). Houdt u er rekening mee dat u de bochten dubbel inpakt met Merfisol. Het beste resultaat is natuurlijk een dubbele omwikkeling om heel de buis.
   
 • Stap 2
  Maak een aantal montage beugels los en reinig de buis of leiding grondig.
   
 • Stap 3
  Snij het product ruim op maat met een scherp hobbymes. Reken minimaal 5 cm extra om de naden te overlappen dit voorkomt geluidslekken.
   
 • Stap 4
  Voorzie zowel de leiding als de Merfisol van een bescheiden laagje Zettex contactlijm. Laat de lijm een minuut of 3 á 4 drogen voordat u het product aanbrengt. U kunt deze stap overslaan als u alleen de tape gebruikt.
   
 • Stap 5
  Wikkel het product stevig om de leiding, tijdens het wikkelen voorkomt u luchtbellen, zorg dat het product volledig de buis of leiding volgt.
   
 • Stap 6
  Plak de naden af en wikkel om de 40 cm de Isotape tweemaal om de isolatie.
   
 • Stap 7
  Plaats de montage beugels over het isolatie materiaal en monteer de leiding weer op zijn plaats. De leiding is nu ook enigszins ontkoppeld van de constructie en goed geïsoleerd!

Het eindresultaat
Wanneer u de leiding heeft voorzien van Merfolood of Merfisol dan kunt u de montage beugel om de isolatie heen aan de leiding monteren. Het voordeel hiervan is dat er minder resonanties via de starre beugel worden doorgegeven aan de constructie van het gebouw. Dit voorkomt vooral bij lichte wanden weer een geluidsprobleem. U kunt in de meeste gevallen een totale reductie van 40 tot 60% verwachten. De montage beugel óm de Merfolood. Merfolood dubbel aangebracht, zowel in de bochten als de rest van de buis.

Vragen? Contact
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan Contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op uw vragen.