Ventileer ruimten geruisloos met Aeropac & Sonair ventilatie-units.

Stille ventilatie-units vergelijken

Akoestische ventilatie sets; het belang van (stil) ventileren
Goed ventileren is om meerdere redenen belangrijk. Goede ventilatie zorgt naast voldoende frisse lucht, in bijvoorbeeld een studio of slaapkamer, ook voor minder vocht in een ruimte. Daarnaast vermindert de juiste manier van ventileren ook gezondheidsklachten als pollenallergieën en irritatie aan de slijmvliezen of luchtwegen.

Ventileren houdt in dat er voldoende lucht wordt aan- en afgevoerd. Er moet een soort van trek ontstaan zodat er een balans is tussen de aan- en afvoer van lucht. Op deze manier wordt 'overdruk' voorkomen en wordt er goed geventileerd. Voor openbare ruimten zijn wettelijke verplichtingen en het bouwbesluit van toepassing. 

De ventilatie-units 
Op de Akoestiekwinkel vindt u twee ventilatie-units om stil te ventileren, de Aeropac  en de Sonair varianten. Beide units zijn ontwikkeld om stil te ventileren. De binnenzijde van beide units zijn voorzien van absorptiemateriaal waar langs de lucht wordt aangevoerd. Op deze manier blijft geluid achter in de unit en wordt de lucht door een filter de ruimte in geblazen. De geruisloze motor drijft een ventilator aan in de unit en zorgt voor een constante en gefilterde luchtstroom. Er zijn drie filtertypen verkrijgbaar met diverse eigenschappen. Het G3 filter voor pollen en grove deeltjes, F6 filter voor fijnstof en een koolstoffilter voor geuren en roetdeeltjes.

Aeropac SN Aeropac SN
De Aeropac SN is een ventilatie-unit met een extreem stille ventilator. Door het gebruik van geluidsdempende materialen in de behuizing worden mechanische geluiden en luchtstroom geluiden geminimaliseerd. De Aeropac SN koelt de lucht niet, maar filtert deze wel.

De bediening van deze ventilatie-unit geschiedt aan de voorzijde van het apparaat. Hiermee wordt het apparaat in- en uitgeschakeld, de luchtopbrengst geregeld en de timer ingesteld. Met de traploos regelbare schuiven aan beide zijkanten van de unit kunt u de luchtopbrengst verder afstellen. Wanneer het apparaat niet wordt gebruikt, kunnen deze worden afgesloten.

Aeropac set
U kunt zelf een set samenstellen om uw ruimte te ventileren. U heeft een doorvoerbuis, muurrooster en natuurlijk de Aeropac SN-unit nodig. De buis, met een doorsnede van 80 mm, is voorzien van een insectenrooster zodat de wat grotere beesten niet naar binnen kunnen kruipen. Het kunststof muurrooster beschermt de opening van de buis van buiten. De unit is al voorzien van een G3 filter. Er zijn drie filtertypen verkrijgbaar voor de Aeropac SN. Een G3 filter, F5 filter en een koolstoffilter. Deze filteren fijnstof, roetdeeltjes en pollen uit de lucht. Al deze producten zijn ook los aan te schaffen.

Sonair Sonair
Er zijn twee typen Sonair units verkrijgbaar, te weten de A+ en de F+. De Sonair F+ voert uitsluitend buitenlucht aan. Terwijl de Sonair A+ de buitenlucht vermengt met de binnenlucht door middel van een rooster aan de onderzijde van het apparaat. De Sonair A+ heeft als voordeel dat (met name in koudere maanden) de buitenlucht wordt vermengd met de binnenlucht van de ruimte. 

Ook de Sonair zorgt voor een permanente en gecontroleerde ventilatie door toevoer van verse, gefilterde buitenlucht (of lucht vanuit een ander vertrek). Net als de Aeropac SN is deze unit van binnen voorzien van absorptiemateriaal en maakt nauwelijks geluid. Ook de Sonair koelt de lucht niet. De Sonair heeft de bediening bovenop het apparaat en bestaat uit  twee tiptoetsen waarmee het apparaat wordt in- en uitgeschakeld. Ook de luchtopbrengst wordt hiermee gedoseerd.

Sonair set
U kunt zelf een set samenstellen om uw ruimte te ventileren. U heeft een doorvoerbuis, muurrooster en een Sonair-unit nodig. De buis heeft een doorsnede van 100 mm, maar heeft geen insectenrooster. Het bruine of witte kunststof muurrooster beschermt de opening van de buis van buiten. De unit wordt met een G3 filter geleverd. Voor de Sonair zijn twee typen filters verkrijgbaar, een G3 filter en een F6 filter. Deze filteren fijnstof en pollen uit de lucht. Al deze producten zijn ook los aan te kopen. 

Geluidsniveaus
Specificaties Aeropac SN
Geruis apparaat bij 60 m³/h (mit A0 = 10 m2) Lpa = 24 dB(A). Gemeten conform de DIN EN ISO 3741. Geluidsmeting conform de DIN EN ISO 140-10 met een standaard G3 filter:

  • Met twee schuiven geopend = 50 dB(a).
  • Met één schuif geopend = 53 dB(a).
  • Alle schuiven gesloten = 57 dB(a).

Specificaties Sonair
Geluidsmeting zijn gebaseerd op Peutz testrapport nr. A. 1368. De Sonair is getest in combinatie met G3-Filter en DV 100 F doorvoer.

  • Sonair A+: Dn,e,w (C;Ctr) 52 dB (-1; -3) (ISO 717-1:1996).
  • Sonair F+: Dn,e,w (C;Ctr) 56 dB (-2; -6) (ISO 717-1:1996).

Welke unit kies ik nu?
Beide ventilatie-units zijn bijzonder stil tijdens het ventileren en laten bovendien weinig geluid door vanuit de ruimte naar buiten en vice versa. Bij een capaciteit van ongeveer 80% wordt de luchtstroom wel hoorbaar. Qua uiterlijk valt het op dat de Aeropac SN glanzend wit is en de Sonair mat wit van kleur. Een voordeel van de Aeropac is dat de filters voordeliger zijn en de garantieperiode langer is dan die van de Sonair unit. Verder worden beide units geleverd met een stroomkabel, filter en een handleiding. Deze handleiding, waar ook de montage-instructies worden vermeld, kunt u ook downloaden op de productpagina’s.

Vragen? Contact opnemen
Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, neemt u dan contact met ons op. U bent ook van harte welkom in onze winkel voor een demonstratie van beide units. Het bestellen van een stille ventilatie-unit kan op de productpagina van Aeropac of Sonair.