Het stappenplan voor het akoestisch én thermisch isoleren van een houten dakbeschot.

Stappenplan voor geluidsisolatie van uw dak

Het houten dakbeschot isoleren
Over het algemeen zijn er twee soorten daken, de thermische PIR paneeldaken (unidek) en het dak met het traditionele houten dakbeschot. In beide gevallen laten deze daken vaak geluid van buiten door. Dit komt omdat een standaard dak te licht is, het gebrek aan massa zorgt dat geluid makkelijk binnenkomt. In het stappenplan hieronder leest u hoe u de geluidsisolatie van het dak kunt verbeteren door het dakbeschot te voorzien geluidsisolatie door het toevoegen van massa.

Het opengemaakte dakbeschot blijkt op afbeelding 1 geheel leeg te zijn. Hierdoor is het koud in de winter, warm in de zomer én is er tijdens alle seizoenen geluidsoverlast. Het gebrek aan massa en het ontbreken van spouwvulling zorgen voor deze klachten. De oplossing is echter bijzonder eenvoudig.

Het dakbeschot zonder isolatie

Stap 1: Afdichten van naden en kieren
De eerste stap van dit plan: kit de naden en kieren af. Hierdoor lekt warme en geluid. Voor grote kieren gebruikt u purschuim en bij kleine kieren gebruikt u siliconenkit.

Stap 2: Het plaatsen van spouwvulling (traditioneel dak)
De tweede stap van de oplossing, op afbeelding 2, is het plaatsen van Akoestiwol spouwvulling (als er holle ruimten aanwezig zijn, afhankelijk van het type dak). Vermijd altijd holle ruimten, hierdoor kan geluid en koude naar binnen. Wanneer nodig wordt er eerst een dampopen folie aangebracht tegen het dakbeschot, zodat er geen condensatieproblemen kunnen ontstaan. Vervolgens wordt de ruimte tussen de gordingen voor minimaal 80% gevuld met Akoestiwol. Het product Akoestiwol is een polyesterwol, jeukt en kriebelt niet tijdens het verwerken, dat zorgt voor geluidabsorptie én thermische isolatie. Vervolgens wordt er een extra lat aan het raggelwerk toegevoegd voor de montage van gipsplaten (zie stap 4). Op deze manier blijft de spouwvulling ook goed op haar plaats zitten. Dit materiaal hoeft niet verlijmd te worden.

Het dakbeschot voorzien van Akoestiwol, polyesterwol.

Stap 3: Het plaatsen van de eerste laag gipsplaat (traditioneel dak)
De derde stap is het aanbrengen van de eerste laag gipsplaat. Deze laag is bedoeld voor het goed afsluiten van het dakbeschot. Het beschermt tegen kou en het dient als draagplaat voor Isomat KE geluidsisolatie (zie stap 4). Bij geluidsisolatie draait het om het toevoegen van massa aan een constructie. Gipsplaat voegt massa toe, is vochtregulerend en brandveilig. Zorg ervoor dat de gipsplaat goed aansluit tegen de wanden en de rest van de constructie. Tip: let bij een grove muur op de aansluiting. Een grove muur heeft namelijk veel kleine kiertjes. Dicht deze af met een siliconenkit.

De eerste gipsplaat is aangebracht over de Akoestiwol.

Stap 4: Het plaatsen van de geluidsisolatie (traditioneel dak, PIR paneeldak)
Deze stap is het aanbrengen van de Isomat KE (type 14 kg/m², dikte 5,7 mm) geluidsisolatie. Deze geluidsisolatiemat verhoogd de geluidsdemping door zijn gewicht en dichtheid aanzienlijk en zorgt voor een stijver dakbeschot. Dit type Isomat KE is aan één zijde voorzien van een juten rug, waardoor het materiaal makkelijker te verlijmen is. Voorzie de jute rug  van Stauf Extreme Tack. Het verbruik is ongeveer 0,3 Kg per m². Laat dit kort drogen. Na ongeveer of 5 á 10 minuten kan de Isomat KE worden aangebracht op de gipsplaat of tegen het PIR dakpaneel. Schroef de Isomat vast want deze zal door zijn hoge gewicht niet direct blijven kleven.

Gipsplaat voorzien van geluidsisolernde Isomat KE.

Stap 5: De afwerking
De laatste stap is het afwerken van de Isomat KE, zodat deze niet meer in het zicht is. Dit kan op twee manieren, door nog een gipsplaat te gebruiken of een ander afwerkmateriaal zoals multiplex, schrootjes, tapijt, etc. Let bij het afwerken van de Isomat ook weer op naden en kieren zodat u geen geluidslekken overhoudt.

Isomat KE afgewerkt met gipsplaat, gereed voor een afwerklaag zoals stucwerk.

Een geslaagd project
De reactie van onze klant die ons ook voorzag van foto's: "Onze slaapkamer is succesvol geïsoleerd tegen vliegtuiglawaai".

Vragen? Contact opnemen
Neemt u dan Contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op uw vragen.