Trillingsisolatie voor een drumvloer
Voor het isoleren van contactgeluid, trillingen en resonanties, van een drumstel, met name het bassdrumpedaal, is een zwevende vloer op trillingsisolatie nodig. Dit wordt ook wel een drumvloer, drumriser of zwevend plateau genoemd. Om een drumvloer te maken heeft u een trillingsisolatie nodig dat voldoende isoleert, maar tegelijk ook stevig genoeg is om stabiel op te zitten.
De meest eenvoudigste manier om een drumvloer te maken
Bedenk voor het maken van de drumvloer hoe groot deze moet worden, zeker als u zelf ook op de drumvloer wilt zitten. Trillingsisolatie is zacht en als u net op het randje zit dan is de kans groot dat u zit te wiebelen tijdens het drummen. Meet de minimale benodigde ruimte op en en voeg daar tenminste 30 cm aan toe. Dus beslaat het drumstel en kruk nu 150 x 150 cm, maak de drumvloer dan tenminste 180 x 180 cm, of groter naar eigen inzicht. Voor het maken van een trillingsisolerende drumvloer, zoals in dit voorbeeld, heeft u nodig:
- Agglomer trillingsisolatie
Twee lagen Agglomer van het type D80, 20 mm dik (art.nr. K1440). Hoe dikker de trillingsisolatie, des te beter trillingen worden geïsoleerd, maar des te instabieler u achter het drumstel zit. - Plaatmateriaal vloer
Voor op de Agglomer een plaatmateriaal zoals MDF of OSB, zelf te verzorgen. Hoe dikker de plaat des te minder deze doorbuigt, ook dit zorgt voor stabiliteit. Advies is een dubbele plaat kruislings over elkaar zodat de naden verspringen.
Leg een dubbele laag Agglomer D80 platen op elkaar op de vloer met de naden versprongen, dus kruislings over elkaar. Alle materialen kruislings plaatsen en aanbrengen geeft meer stabiliteit. Op de Agglomer wordt het plaatmateriaal geplaatst, MDF of iets wat daar op lijkt. Ook deze platen kruislings op het Agglomer materiaal aanbrengen.
Tip: maak het plaatmateriaal net wat kleiner dan de Agglomer laag en zaag de hoeken rond, dit verminderd de kans op bezeren door stoten.
Zorg ervoor dat de drumvloer los ligt van de wanden zodat er geen trillingen kunnen worden doorgegeven. Laat alle materialen los van elkaar, dus niet vastlijmen, voor het geval u de drumvloer nog iets wilt aanpassen. Dit kan bijvoorbeeld zijn om meer trillingen te isoleren door nog een laag Agglomer aan te brengen, dit kan voorkomen bij houten verdiepingsvloeren. Als afwerking van de drumvloer is een dik tapijt de beste optie, dit verminderd de kans op resonanties in het plaatmateriaal van de vloer én is goed voor de akoestiek in de ruimte.
Review van deze drumvloer tipspagina
Op de foto en in de tekst hieronder ziet en leest u de setup van een klant. Rondom het drumstel heeft onze klant doorzichtig panelen van Clearsonic staan (verkopen wij niet). Tegen deze panelen, aan de kant van het drumstel, zijn Akotherm GG akoestische panelen aangebracht, deze absorberen het geluid van het aantikken van de drumpads. Op de vloer ligt het turquoise gekleurde Agglomer D80, twee lagen van 20 mm, met daarop een dikke plaat MDF, afgewerkt met rode tapijttegels.
Zwevende drumvloer op Agglomer D80
Ik ben tamboer en ik drum op een elektronisch drumstel, dus is repeteren voor mij essentieel. Maar ik woon in een appartement op de derde etage. Dat geeft natuurlijk enige overlast. Daarom ben ik naar de Akoestiekwinkel in Gorinchem gestapt met mijn probleempje. Een Medewerker heeft mij uitstekend geïnformeerd over wat te doen in zo’n situatie. Dus ik heb op aanraden een vloerplaat gekocht voor het trillingsgeluid en isolerende wanden voor het overige geluid. Op de vloerplaat heb ik een MDF plaat van 22 mm gelegd en dat is bijzonder stevig. De trillingen en overige geluiden zijn enorm gereduceerd, ik ben daar zeer tevreden over, nu kan ik met een gerust hart repeteren.
Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Of wilt u een product monster ontvangen? Neemt u dan gerust contact met ons op.