Creëer nu zelf ‘zwevende’ absorptiepanelen voor aan het plafond.

Absorptiepanelen voor het plafond maakt u gewoon zelf!

Dat het verbeteren van de akoestiek mooi én goedkoop kan zijn laat Mathijs ons zien. Hij bestelde Akotherm GG platen en maakte hier zelf mooie absorptiepanelen van om tegen het plafond in zijn galmende keuken te monteren. Wat meteen opvalt is de optische illusie waar door het lijkt alsof de panelen zweven.

Optische illusie gecreëerd met een dubbele laag Akotherm GG

Hieronder leest u hoe Mathijs dit voor elkaar kreeg en wat hij gebruikte voor zijn ontwerp:

Extra:

  • Scherp mes.
  • Loodlijn (zodat de panelen in één lijn hangen).

Stappenplan voor het maken van Akotherm absorptiepanelen

Stap 1: Een frame maken van Akotherm
Om de witte plaat te laten ‘zweven’ moet u een soort van frame maken. Dit doet u met een zwarte Akotherm GG plaat. Er zijn er twee dikten beschikbaar, 20 en 50 mm. In dit voorbeeld is gewerkt met één zwarte plaat van 20 mm waarmee 3 panelen zwevend kunnen worden opgehangen. De schets van onze klant hieronder laat met gearceerde delen het frame zien.

Stap 2: Knippen & plakken
De Akotherm delen die het frame gaan vormen kunt u op maat snijden met een lang, scherp mes in een zagende beweging. Héél netjes hoeft het niet te worden, want het komt niet erg in het zicht. Het frame op de schets is 100 cm lang en 10 cm breed en lijkt op een 8-vorm. De delen kunnen op de witte plaat worden gelijmd met Stauf Extreme Tack. Heeft u geen zin in al dat snijwerk dan kunt u ook gebruik maken van de kleinere afmetingen Akotherm GG platen, deze zijn 1000 x 600 mm. Hieronder kunt u zien hoe de Akotherm plaat eerst gesneden moet worden, om er vervolgens het frame van te maken.

Zwarte Akotherm GG plaat met de stroken die gesneden moeten worden uit deze plaat. 

      
Voorbeeld hoe het frame in elkaar gezet moet worden. 
 
Stap 3: De panelen monteren
Voorzie het frame, of de zwarte plaat Akotherm, royaal van Stauf lijm en druk deze tegen een wand of het plafond. Wanneer u voldoende lijm heeft gebruikt zou het paneel direct tegen de ondergrond moeten blijven hangen. Met een loodlijn kunt u de panelen recht hangen.
 
 
 
Meer informatie over het verbeteren van de akoestiek vindt u op de diverse tipspagina’s:

Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderwerp of wilt u een gratis proefmonster ontvangen? Neemt u dan gerust contact met ons op.