Handgemaakte geluidswerende binnenluiken voor het verminderen van buitengeluid.

Maatwerk geluidswerende binnenluiken

Wat vooraf ging
Het is alweer een tijdje geleden wij de tipspagina “Geluidsisolerende binnenluiken maken met Merfoplex” publiceerden. Een klant van ons maakte geluidsisolerende binnenluiken die wij zo mooi vonden, daar moest wel een tipspagina aan worden gewijd! Het geluidsprobleem in dit item bestond uit zowel uitgaanspubliek als verkeersgeluiden. Aan het monumentale pand in de binnenstad van Leiden mocht aan de buitenkant niets veranderd worden, een oplossing voor binnen was snel bedacht.

Overlast van verkeersgeluiden
Naar aanleiding van de tipspagina, over akoestische binnenluiken, krijgen wij vaker vragen over geluidsproblemen met verkeersgeluiden in de hoofdrol. Vooral het laagfrequente bromgeluid van vrachtverkeer blijkt vaak een (groot) probleem. Gewoon dubbelglas, thermisch isolerende beglazing, biedt in veel gevallen niet voldoende akoestische isolatie. Dit type beglazing heeft niet de massa die nodig is om voldoende weerstand te bieden tegen laagfrequent geluid. Hoogfrequent geluid afkomstig van bijvoorbeeld snorfietsen heeft veel minder energie maar lekt vaak wel naar binnen door kleine naden en kieren van bijvoorbeeld ventilatieroosters. De oplossing is relatief eenvoudig: Akoestische ventilatie unit(s) toepassen.

Maatwerk akoestische luiken 
Een klant uit Veenendaal mailde ons of dat het mogelijk was dat de Akoestiekwinkel akoestische binnenluiken kon maken en monteren. Maar aangezien de Akoestiekwinkel uitsluitend akoestische materialen en producten levert hebben wij onze partner BEVO Interieur ingeschakeld. Na wat contact over en weer is er op locatie samen met de klant een design uitgewerkt. Het resultaat mag er wezen!Isomat toegepast

Voor de basis van de luiken is gekozen voor een hoogwaardig houtproduct, zodat de kans op kromtrekken minimaal is. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er geluidslekken kunnen ontstaan. De houtplaten worden sandwich verlijmd met als kern een Isomat variant. Luiken van alleen houtplaat isoleren niet voldoende omdat er te weinig interne demping is. Een goed isolerend plaatmateriaal, of in dit geval een luik, bestaat uit meerdere lagen met een hoge massa als kern. Voor deze akoestische binnenluiken is gekozen voor een isolerende kern Isomat variant met een massa van 8 kg/m². Er zijn nog twee varianten Isomat verkrijgbaar met een massa van 14 kg/m² en 24 kg/m². 

Akoestische binnenluikenDe luiken zijn rondom afgewerkt met een profiel op de kopse kanten zodat de isolerende kern niet meer zichtbaar is. Dit profiel kan later, wanneer nodig, bijgewerkt worden, handig als de muren niet helemaal haaks zijn. Deze luiken zijn voorzien van een fraai sierprofiel aan beide zijden. Kleine handvaten zijn aangebracht voor het openen en sluiten van de luiken. Net als de sierprofielen kunnen de luiken in iedere RAL-kleur worden afgelakt zodat ze perfect in het interieur passen. 

Zelf akoestische luiken maken
Past maatwerk niet in uw budget of wilt u zelf binnenluiken maken dan adviseren wij het product Merfoplex akoestische constructieplaat. Met dit product bespaart u zichzelf de moeite van het aankopen van plaatmaterialen en het verlijmen! De tips voor het maken van luiken vindt u op het eerste deel van ‘akoestische binnenluiken maken’.

Offerte of vragen? Contact
Wilt u een offerte ontvangen of heeft u vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op.