Handgemaakte geluidswerende binnenluiken voor het verminderen van buitengeluid.

Geluidsisolerende binnenluiken

We krijgen regelmatig vragen over verkeersgeluiden die ongewenst de leef- of slaapkamer binnen dringen. Zelfs wanneer de ramen (recent) vervangen werden door dubbel of thermisch glas kan voorbijrijdend verkeer of een stel luidruchtige voorbijgangers voor overlast zorgen. Wij adviseren dan om geluidsisolerende binnenluiken te maken. We leggen u graag uit hoe u te werk gaat.

 

Kiezen van de houtsoort

Maak uw keuze uit één van onze Merfoplex sandwichplaten. Deze zijn verkriigbaar in okoumé en populierenhout. Ze zijn opgebouwd uit 2 lagen multiplex en bevatten een geluidsisolerende kern van Isomat. Verkiest u een andere houtsoort? Dan kunt u ook zelf een sandwichplaat maken. Kies een hoogwaardige houtsoort zodat de kans op kromtrekken minimaal is en er dus geen geluidslekken kunnen ontstaan. Tussen twee platen van deze gekozen houtsoort voorziet u een kern van Isomat.

Tips voor de afwerking

Werk de luiken rondom af met een profiel of een tochtlat op de kopse kanten zodat de isolerende kern niet zichtbaar is. Dit profiel kan later indien nodig bijgeschaafd worden wanneer de muren bijvoorbeeld niet helemaal haaks zijn. 

U kunt de luiken ook voorzien van een fraai sierprofiel aan beide zijden. 

Voorzie zware en vooral voldoende scharnieren om het gewicht van de luiken te kunnen dragen. Hoe zwaarder de luiken, hoe beter ze het geluid tegen zullen houden. De scharnieren moeten daar natuurlijk wel geschikt voor zijn.

Voorzie handvaten voor het openen en sluiten van de luiken.

Eén van onze klanten ging u voor en deelde zijn ervaringen met ons. Dit was de opbouw van zijn binnenluiken:

  • Luiken van 24mm Merfoplex Okoumé;
  • Kieren afgewerkt met tochtstrips; dorpels en bovenkanten op het kozijn met een beuken tochtlat;
  • Zware, gelagerde dubbele hoekscharnieren die door het Merfoplex heen gemonteerd zijn met vier bouten per scharnier. Profielen 3 à 4 mm terug geschaafd om ze eroverheen te kunnen lijmen aan de scharnierzijde (detailfoto: scharnierblad aan de linkerzijde van het scharnier, net onder het profiel);
  • Profiel in de lengte aan de rechterzijde heel gelaten en links uitgezaagd, terug geschaafd en terug gelijmd met twee componenten plamuur. Uitsparingen aan de moerzijde voor de moeren overmaats in het profiel geboord, het uitstekende draadeinde van de boutjes weggeslepen en nadien afgewerkt met twee componenten plamuur;
  • Geschuurd tot korrel 400, gegrond en afgelakt.

Vragen

Hebt u nog vragen? Neem dan zeker contact met ons op.

Neemt u liever een professional onder de arm die de luiken van A tot Z voor u maakt en installeert? Dan kunnen wij de firma Bevo Interieur warm aanbevelen.