Tips voor het verminderen van galm op het balkon

Omgevingsgeluiden verminderen op het balkon

Vanaf het begin van het voorjaar tot het einde van de zomer krijgen wij vaak de vraag: “Hoe los ik het geluidsprobleem op mijn balkon op?”. Het geluidsprobleem op een balkon bestaat voornamelijk uit omgevingsgeluiden die worden opgevangen door het balkonplafond en zo worden versterkt. De overlast zorgt er vaak voor dat het buiten zitten of de balkondeur openzetten bijna onmogelijk maakt.

Niet iedereen heeft last van omgevingsgeluiden op het balkon. Deze geluiden, afkomstig van voorbijrijdend verkeer of een school in de buurt, komen op bepaalde verdiepingen meer en luider voor dan op andere verdiepingen. Het probleem oplossen met dit stappenplan zal dan ook in verschillende situaties verschillende resultaten op leveren. De oplossing voor het probleem is relatief eenvoudig; monteer absorptiemateriaal tegen het balkonplafond. Samen met een klant kwamen wij tot de onderstaande oplossing. De foto en de reactie zijn uit de praktijk.

Welk product is het meeste geschikt?

Om geluiden te ‘dempen’ op het balkon – een andere term is absorberen - voorziet u zoveel mogelijk van het balkonplafond van Akotherm GG. Dit product is gemaakt van een huidvriendelijk polyesterwol en heeft brandveilige en vochtbestendige eigenschappen. Tevens heeft het product een lange levensduur en natuurlijk prima absorptiewaarden. Met behulp van de Stauf Extreme Tack pasta lijmt u dit product eenvoudig op vrijwel iedere ondergrond. Door het plaatsen van een beschermprofiel aan de lange zijde van het plafond van uw balkon, kunt u het materiaal beschermen tegen regen, vuil en wind. Akotherm kan tegen vocht maar mag niet worden doordrenkt omdat het zo vocht én vuil op zal nemen.

Stappenplan voor het aanbrengen van balkonabsorptie

Voor het uitvoeren van deze klus heeft u de volgende producten van onze webshop nodig:

Zelf te verzorgen; een kunststof U-profiel 2-4-2 ter bescherming van de kopse buitenrand(en) van de platen Akotherm. Schietlood(draad) voor het uitzetten van een loodlijnen zodat de platen recht worden gemonteerd.

 • Stap 1: Schoonmaken
  Zorg voor een schoon balkonplafond zodat de lijm goed hecht. De ondergrond dient droog en stofvrij te zijn.

 • Stap 2: Voorbereidend werk
  Monteer aan de buitenrand(en) van het balkonplafond een U-profiel (zie foto’s) of een houten balkje. Dit beschermt de kopse kanten van de Akotherm tegen de weersinvloeden.

 • Stap 3: Akotherm platen op maat maken
  Probeer zoveel mogelijk hele platen Akotherm te monteren. Akotherm is met een scherp mes op maat te maken, maar is wel vrij taai. Een plafondstrook van een paar centimeter niet voorzien zal het resultaat niet beïnvloeden en zorgt voor bescherming van het materiaal (zie foto).

 • Stap 4: Akotherm monteren
  Voor de montage van Akotherm gebruikt u Stauf lijm. U kunt dit aanbrengen op de platen of op de ondergrond, wat u het gemakkelijkst vindt, met onze Lijmkam. Breng een laagje van ongeveer 2 mm aan en druk de plaat tegen de ondergrond. Bij voldoende lijm blijft de plaat direct hangen en hoeft deze niet gestut te worden. De eerste plaat monteert u aan de buitenzijde van het plafond op zo’n manier dat deze in het U-profiel valt of aansluit op het balkje dat de kopse kant(en) beschermt.

Reactie van onze klant

De reactie van onze klant:

“Het resultaat is niet spectaculair, maar zittend op het balkon wel goed merkbaar. Dat was ook mijn verwachting. Merkwaardig genoeg wordt het geluid dat bij een openstaande deur naar binnen komt wel veel minder. De buitenrand wordt tegen weer en wind beschermd door een kunststof U-profiel. Dat profiel is vóór het aanbrengen asymmetrisch vastgelijmd aan de Akotherm plaat en heeft 24 uur de tijd gehad om uit te harden. Omdat onze flat per verdieping 30cm oversteekt heb ik het materiaal niet helemaal tot aan de rand van het plafond durven aanbrengen. Hartelijk dank voor het goede advies”.

Omgevingsgeluid balkon verminderen

Vragen? Contact
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust Contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op al uw vragen. Via contactformulier kunt u ook een productmonster aanvragen van de Akotherm GG