Project Lumière Cinema in Maastricht met o.a. op maat gemaakte akoestische objecten

Estethiek en akoestiek perfect in balans in Lumière Cinema Maastricht

Op vrijdag 14 en zaterdag 15 oktober heeft Lumière Cinema in Maastricht officieel de deuren geopend van haar gloednieuwe filmhuis, in het voormalige ketelhuis van de Sphinxfabrieken aan de Boschstraat. In de centrale hal, waar vroeger de stoom en stroom voor de fabrieken werd opgewekt, is een café/restaurant ingericht met uitzicht over de binnenhaven van het Bassin. Om een comfortabel en prettig akoestisch klimaat in deze ruimte te creëren hebben de interieur architecten Merford Acoustic Materials gevraagd hen te helpen een akoestisch plan te maken. Het bouwproject betrof een combinatie van restauratie, renovatie en nieuwbouw, waarbij rekening werd gehouden met de monumentale elementen van het ketelhuis. 

      

“Er is berekend hoeveel geluidsabsorberend materiaal nodig was om een prettig akoestisch klimaat te creëren, rekening houdend met de wensen van de opdrachtgever, het beschikbare budget, de indeling en mogelijkheden van het pand," vertelt Eric Visser, Akoestisch Adviseur bij Merford Acoustic Materials. Na alle technische informatie van Eric Visser zijn de architecten aan het werk gegaan. Ze maakten een compositie van hangende en met het dak meelopende zwarte panelen.

Tegen het plafond zijn er een vijftigtal plafondelementen gemonteerd, die in combinatie met een dertigtal hangende panelen een zeer prettig akoestisch binnenklimaat creëren. Visser: “Omdat het pand een monumentaal pand betreft, mocht niet in de staalconstructie worden geboord. Ook verlijmen was geen optie. Daarom is er ervoor gekozen alle hangende elementen door middel van verstelbare haken te bevestigen. Voor de hangende panelen en akoestische letters van Lumière is er een MDF-plaat als basis gebruikt, om te voorkomen dat de elementen uitzakken onder hun eigen gewicht. De elementen aan het plafond konden tegen de houten plafondconstructie worden bevestigd."

Maatwerk producten
De interieur architecten ontwierpen verder twee akoestische wolken en de letters LUMIERE. Merford maakte ze vervolgens van op maat gemaakte en samengevoegde Akotherm platen. De letters zijn op circa 10 meter hoogte  gehangen. De wolken hebben een afmeting van circa 1,10 meter breed, 1,50 meter lang en 0,5 meter hoog en zijn blikvangers in de ruimte, naast een bol van zwarte Akotherm platen met een doorsnede van 1,20 meter. De wolken en de bol zijn zonder boren aan de staalconstructie gemonteerd.

Voor de wanden werden panelen bedacht met een Akotherm vulling en bekleed met wollenstof. Hoog op de wanden werden grote panelen bevestigd. Verder werd voor de inrichting zoveel mogelijk gestoffeerde banken uitgezocht. Ook de zittingen van de stoelen werden gestoffeerd. Ook als versiering maakten ze akoestische vormen: borden, en mallen hangen tussen servies van Sphinx. En tot slot een jurk van akoestisch materiaal, te ontdekken door de goede kijker. Het resultaat van dit alles is een opvallend zeer prettig akoestisch klimaat!

    

Efficiënte routing
Omdat het plafond zich op bijna vijftien meter hoogte bevindt, was de montage geen sinecure. “Vanwege de staalconstructie, spanten en al het kanalenwerk, waren niet alle bevestigingslocaties goed bereikbaar. We hebben gebruik moeten maken van steigers en een theaterhoogwerker om alle materialen op de juiste plek te kunnen plaatsen. Het was een heel gepuzzel om hierbij de meest efficiënte routing te bepalen, maar uiteindelijk zijn we hier goed in geslaagd. Ook het transport naar de bouwlocatie was een uitdaging, vertelt Merford. Omdat de akoestische elementen niet alleen groot en zwaar, maar ook vrij zacht zijn, lag indeuken op de loer. Dit hebben we voorkomen door de wolken voorzichtig op bokken in de vrachtwagen te plaatsen en door de grote, zwarte bol pas ter plaatse samen te voegen.”

 

Tijdens de opening in oktober gaven niet alleen de directeur en bedrijfsleider van Lumière Cinema aan zeer content te zijn met de esthetische akoestische voorzieningen, ook de burgemeester van Maastricht bracht haar complimenten over de invulling van het pand : “Hoewel het café/restaurant een behoorlijke afmeting telt met veel harde materialen, is het een hele fijne ruimte geworden. Zowel qua esthetiek als akoestiek".

Naast de akoestische elementen heeft Merford Acoustic Materials een vijftiental akoestische deuren mogen leveren voor het project, waaronder vluchtdeuren en toegangsdeuren voor de laad- en losruimtes.

Vragen? Contact
Heeft u nog vragen over dit project of over ruimte akoesitek in de horeca? Neem u gerust contact met ons op.