Eén van de klanten van Akoestiekwinkel.nl heeft zijn ervaring gedeeld met de DICE warmtepompomkasting. Lees hier alles wat u moet weten voor het plaatsen van een omkasting.

Projectpagina DICE

Warmtepompomkasting DICE
Dat warmtepompen geluidsproblemen veroorzaken is ons wel bekend, maar dit geldt helaas niet voor de meeste nieuwe gebruikers van warmtepompen. Ook onze klant Harry was onaangenaam verrast toen hij zijn warmtepompunit voor het eerst in gebruik nam. Niet alleen hijzelf, maar ook de buren waren niet gecharmeerd van het geluidsniveau van de buitenunit, zowel binnen als buiten de woning. Na een korte zoektocht kwam Harry uit op onze website voor warmtepomp omkastingen, stillewarmtepomp.nl. Lang verhaal kort: na een paar weken stond de DICE omkasting over zijn buitenunit. Kort daarna ontvingen wij van Harry een leuk verslag met foto’s, leest u mee:
 
Verslag
“De Dice-07-L is geplaatst. Ik moet zeggen dat het wel een ‘groot geval’ is. Maar goed dat is even wennen en hij is zo geplaatst dat hij het minst in het zicht staat vanuit de voorkant van mijn woning gezien. Ik laat je graag het resultaat zien.”
 
De oude situatie
“De warmtepomp stond ongeveer 50 cm van de wand van de bovenetage. De betontegels lagen direct op het bitumen van het platte dak. Tussen de betontegels en de balk waar de warmtepomp op staat, lag 10 mm rubber. 4 ronde rubberen buffers tussen warmtepomp en balken. De leidingen waren met behulp van. beugels aan de wand van de bovenetage bevestigd.
De binnenkant van de warmtepomp is bekleed met een antidreun folie.”

De situatie met de buitenunit zonder trillingsisolatie of omkasting.

De nieuwe situatie
“De afstand tussen de DICE 07-L en de wand van de bovenetage is 145 cm. Doordat de DICE 07-L op de hoek van de wand is geplaatst zal geluid mogelijk ook nog vrije doorgang vinden tussen de bovenetage van de twee woningen. De afstand tussen de warmtepomp en de woningen van de achterburen is gelijk gebleven omdat deze woningen schuin staan ten opzichte van mijn woning. De binnenkant van de warmtepomp is nog steeds bekleed met een antidreun folie.”

 

Een DICE 07-L is om de warmtepomp geplaatst.

Vooraanzicht van de DICE warmtepomp omkasting

Onze tips voor het plaatsen van een warmtepomp
Onze tips voor het plaatsen van een buitenunit zijn bedoeld om zoveel mogelijk potentiële geluidsproblemen te voorkomen. Wij zijn geen installateurs, overlegt u dus met uw installateur of leverancier voor een locatie waar uw unit het meest efficiënt werkt met zo min mogelijk geluidsproblemen. Enkele akoestische tips:

• Montage buitenunit
Monteer de buitenunit niet aan een muur of wand! De kans op contactgeluid in de woning is groot, óók met zogenaamde trillingsisolerende beugels. Contactgeluid zal ook voor overlast zorgen bij uw buren.

• Locatie unit
Plaats de unit zo laag mogelijk. Een buitenunit geplaatst op een dak verspreidt luchtgeluid vele malen verder naar de omgeving dan geplaatst in een tuin. Luchtgeluid van een warmtepomp kan tot in een straal van wel 50 tot 60 meter voor overlast zorgen. Is er geen andere plaats dan een dak? Leest u dan onze tipspagina voor het isoleren van contactgeluid, zo voorkomt u geluidsproblemen in uw woning. Plaats de unit dicht bij uw eigen woning en met de afblaas/ventilator zijde van de buren af gericht.

• Voorbereiding & plaatsing
Plaatst u de unit in de tuin, doe dit dan dicht bij een schutting, het liefst in een hoek van twee schuttingen/muren (met de juiste hoeveelheid vrije ruimte rondom de unit). Maak van de schutting een gesloten wand door deze af te timmeren met een plaatmateriaal en voorzie deze van een weersbestending absorptiemateriaal, Merfopol. Zo wordt het eerste luchtgeluid al direct bij de bron verminderd.

Aanverwante pagina's over warmtepompen
DICE getest door de Consumentenbond

DICE Productpagina

DICE Informatie

Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op.