In Nederland wordt veel gebruik gemaakt van PIR schuim. De akoestische waarde hiervan is laag, maar hier is iets tegen te doen.

Stappenplan voor het akoestisch isoleren van PIR schuim daken

In Nederland wordt steeds meer gebruik gemaakt van thermisch geïsoleerde PIR schuim dakelementen, zoals Unidek en Kingspan. Deze elementen hebben grote voordelen ten opzichte van traditionele daken, te weten: korte montagetijd, licht van gewicht en uitstekende thermische eigenschappen.

Helaas worden deze eigenschappen overschaduwd door één groot gebrek, het gebrek aan akoestische isolatiewaarden. Geluidsklachten over bijvoorbeeld verkeersgeluid en zelfs stemmen van buiten komen hierdoor vaak voor. De reden is het gebrek van massa van deze elementen. De ‘weerstand’ tegen geluid is niet al te hoog, met andere woorden, de akoestische isolatiewaarde laat te wensen over. Gelukkig is hier wat aan te doen, ook achteraf wanneer het dak al gemonteerd is.

Isoleren met Noise Shield ©
Als het dakbeschot binnen goed wordt afgeschermd – ook wel: geïsoleerd wordt - kan dit probleem relatief eenvoudig worden opgelost. Met behulp van het Noise Shield Isolatiepakket kunt u eenvoudig een zwevend plafond monteren tussen de gordingen tegen de dakelementen. Zo wordt het gehele afstralingsvlak afgeschermd, het geluid wordt als het ware gevangen in een verlaagde constructie van ongeveer 6 centimeter dik.

Stappenplan PIR dakelementen isoleren 

• Stap 1: Voorbereiding dakbeschot
De meeste PIR dakelementen zijn voorzien van een te dunne afwerklaag om er iets tegenaan te monteren. U dient het dakbeschot dan eerst te voorzien van een constructieplaat om het Noise Shield product te kunnen monteren. U kunt hier bijvoorbeeld een OSB plaat (of vergelijkbaar) van tenminste 12 mm dik voor gebruiken. Deze plaat lijmt en schroeft u tegen het dakbeschot. Een damp remmende folie is bij moderne daken niet nodig.

• Stap 2: Noise Shield randstroken monteren
Het eerste product uit het isolatiepakket dat wordt gemonteerd zijn de randstroken. Deze monteert u rondom het dak tegen de wanden en de vloer of het knieschot. Deze stroken zorgen ervoor dat de verende regels, en later de gipsplaten, nergens een starre verbinding kunnen maken met de woning.

• Stap 3: Noise Shield regels monteren
Nu de randstroken gemonteerd zijn kunnen de verende regels worden gemonteerd. De regels zijn voorzien van 5 schroefgaten, benut deze allemaal. De eerste regels monteert u rondom het dak tegen de randstroken. Vervolgens brengt u de verticale regels aan met een tussen afstand van 60 cm hart-op-hart.

• Stap 4: Noise Shield spouwvulling
Tussen de regels brengt u Akoestiwol spouwvulling aan. Vanuit een praktisch oogpunt is het handig om deze met kit vast te zetten. Het is echter niet noodzakelijk, dit materiaal zakt niet in en mag ook los tussen de regels worden aangebracht.

• Stap 5: Gipsplaten monteren
Gipsplaten en montagemiddelen, zoals schroeven en pluggen, dient u zelf te verzorgen. U brengt twee lagen gipsplaat aan tegen de regels waarbij u oplet dat deze netjes aansluiten tegen de randstroken. Breng de gipsplaten kruislings aan, dit geeft wat meer stevigheid. Dit kunnen gewoon standaard gipsplaten zijn. Vervolgens kit u de naad rondom af met de meegeleverde Akoestikit.

Vragen? 
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op.