Dé doe het zelf aanpak voor het isoleren van een luchtcompressor.

Luchtcompressor isolatie

De luchtcompressor
Een apparaat dat aanslaat op de meest ongunstige tijden, verspreid een doordringend geluid en veroorzaakt zo geluidsproblemen voor de omgeving en op de werkvloer. Naast industriële omkastingen van Merford Noise Control levert de webshop van Merford, Akoestiekwinkel.nl, ook oplossingen en producten voor een betaalbare doe het zelf omkasting. Samen met een klant kwamen wij tot de onderstaande oplossing voor het isoleren van een compressor, middels tekst en foto's legt de klant uit: 

Beste Akoestiekwinkel,
De laatste tijd heb ik je regelmatig lastiggevallen met vragen m.b.t. mijn project, het bouwen van een isolerende kast voor mijn compressor. Deze beschrijving betreft het bouwen van een isolerende kast voor een compressor. De kast bestaat uit 22mm MDF met een houtskelet van 33 x 44 mm houten balken, waarbij alle naden aan de binnenzijde zijn afgekit. De kast is 120cm hoog en 70cm diep/breed en weegt zonder inhoud en bekleding ca. 50Kg. Het paneel aan de voorzijde is als luik uitgevoerd, zodat de compressor makkelijk bereikbaar is. De kast is aan de binnenzijde bekleed met Isomat TS 14 en daaroverheen Akotherm Basic  50 mm, hierna is het totale gewicht ca. 90Kg. 

Compressor isolatie 
De omkasting is geplaatst op een dolly met daartussen Unidemper Basic Trillingsisolatie. Ook het plateau waar de compressor op staat, in de omkasting, zijn Unidempers geplaatst (zie foto hieronder). 

Compressor isolatie

In de kast is een luchtinlaat (25 x 80 mm) gemaakt, waarop een “suskast” is geplaatst om te voorkomen dat er door deze opening te veel geluid naar buiten komt. De suskast is gemaakt van 8 mm dik MDF plaat en aan de binnenzijde bekleed met Akotherm Basic 25 mm. De compressor heeft een capaciteit van 360L/min, weegt 45 Kg en produceert op 0,5 m afstand 93 dB(a). Nu de omkasting gereed is, is het geluidsniveau op dezelfde afstand circa 55 dB(a). De isolerende omkasting isoleert dus circa 40dB(a). Hierdoor is het mogelijk om de compressor in de hobbykamer te gebruiken. Op de afbeelding hieronder ziet u de suskast voor de luchtvoorziening.

Suskast voorbeeld

De compressor wordt niet lang achter elkaar gebruikt, waardoor het luchtverbruik (en bijbehorende luchtstroming door de kast) voldoende is om de lucht in de kast te koelen. Bij intensiever gebruik zal er wellicht een grotere luchtinlaat moeten worden gemaakt met geforceerde koeling. Ik ben uitermate tevreden met het resultaat.

Samenvatting
Zoals duidelijk is geworden in de tekst en de foto’s moet een omkasting vooral zwaar zijn en aan de binnenzijde voorzien zijn van een geluidsabsorberend materiaal. Het gewicht van de omkasting zorgt voor de isolatiewaarde en het absorptiemateriaal  voorkomt het lekken van het luchtgeluid. De ontkoppeling, het zwevend opstellen van de compressor, is in dit geval dubbelop uitgevoerd. In  de meeste gevallen is het plaatsen van het apparaat op één set Unidemper Basic ruim voldoende. Verder is het belangrijk geluidslekken te voorkomen door naden en kieren af te kitten. Voor het doorvoeren van kabels en slangen gebruikt u de Roxtec Comseal akoestische kabeldoorvoer.

Bent u ook van plan om een omkasting te maken voor een apparaat dat koeling of lucht nodig heeft? Informeert u dan bij de leverancier, of in de handleiding, van het apparaat hoeveel luchtaanvoer er nodig is om het apparaat naar behoren te laten functioneren.  

De gebruikte materialen
Voor iedere situatie zijn er materialen in ons assortiment. De meest voorkomende vindt u hieronder. Meer productinformatie, zoals producteigenschappen en specificaties, vindt u op de productpagina’s. 

Geluidsabsorptie

Geluidsisolatie

  • Isomat TS: Voor het toevoegen van massa (isolatie) van de gemaakte of bestaande omkasting.
  • Isomat KE: Een Isomat variant voor grotere projecten. Deze Isomat heeft verder dezelfde toepassing als de Isomat TS.
  • Merfoplex: Geluidsisolerende constructieplaat. Met Merfoplex als basis heeft u geen houtproduct of Isomat variant nodig.

 Trillingsisolatie

  • Unidemper: Algemeen toepasbare trillingsdempers.
  • Regufoam: Trillingsisolatie in diverse densiteiten en afmetingen

Vragen? Contact
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op