Tips voor het stiller maken van een vrijstaande koelkast

Koelkast lawaai verminderen

De aanpak voor de vrijstaande koelkast (Amerikaans model)
Naast de oplossing voor de inbouw koelkast vindt u op deze akoestische tipspagina een oplossing voor het geluid van een vrijstaande koelkast. Dit model koelkast staat vaak los in een ruimte en niet tussen wanden of in een meubel. Een Amerikaans model mag gezien worden maar wordt daardoor ook vaak gehoord. Een klant van de Akoestiekwinkel voerde de onderstaande aanpak uit en maakte daar een fraaie oplossing van!

Luchtgeluid
Om de klanken van het geluidsprobleem te verminderen, vaak een zoemend geluid, heeft u een absorptiemateriaal nodig zoals Acusticab, of Tecnocell. Vaak geven deze producten een inbreuk op het interieur wat meestal niet als positief wordt ervaren. Om dit te voorkomen heeft onze klant een paneel gemaakt, een soort van cassette, in dezelfde kleur als de koelkast en deze aan de binnenzijde voorzien van absorptiemateriaal. Een paneel is eenvoudig zelf te maken van vier balkjes en een plaat triplex met dezelfde afmeting als de koelkast. Het absorptiepaneel moet voldoende diep zijn zodat warmte geen probeem kan veroorzaken en er genoeg ruimte is voor absorptiemateriaal (een dikte van minimaal 25 mm wordt geadviseerd). Aan de bovenkant van het paneel zijn sleuven gemaakt om de warmte van de koelkast af te voeren, zie foto hieronder:

Koelkast isoleren

De koelkast wordt tegen het absorptiepaneel gezet. Het geluid wordt zo als het ware opgesloten. Controleer bij deze toepassing regelmatig of de warmte van de koelkast gemakkelijk afgevoerd kan worden. Zo niet, maak dan meer, of vergroot, de ventilatiesleuven in het paneel. Hieronder ziet u de koelkast met daarachter het absorptiepaneel, in dezelfde kleur, het luchtgeluid probleem wordt op deze manier het best aangepakt.

Koelkast isoleren

Contactgeluid
Een koelkast op een houten constructievloer verspreidt vaak contactgeluid, u hoort dan een bromtoon in een andere kamer. Voor het verminderen van contactgeluid wordt de koelkast op Regufoam Dempers geplaatst. Leg op de Regufoam UniDemper een stevig plaatje hout, of een ander plaatmateriaal, zodat de pootjes van de koelkast er niet in wegzakken. Een voorbeeld foto staat hieronder (de huidige UniDempers zijn paars van kleur).

Koelkast isoleren


Inbouwkoel- of vrieskast
Heeft u een een koelkast in een meubel, dan kijkt u op de tipspagina voor de inbouwkoelkast

Vragen? Contact
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op uw vragen.